Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

De MM-mix: de ideale vulling voor je moestuinbak!

De Makkelijke Moestuin Mix is dé ideale aardemix voor je moestuinbakken.

Het is een mengsel van compost, vezels, klei en andere natuurlijke materialen, speciaal samengesteld voor ons systeem. Op deze mix doen ál je planten het goed en krijgen ze precies wat ze nodig hebben.
Jelle met een zak Makkelijke Moestuin Mix
Hier zit ik met de Makkelijke Moestuin Mix uit 2015
Daarnaast is deze 'grond' super fijn om in te werken, houdt ie goed water vast zonder ooit te nat te worden en geeft hij de voeding pas af als je planten het nodig hebben.

Je kunt deze mix jarenlang in je bakken laten zitten en hoeft 'm nooit te vervangen - in tegenstelling tot potgrond.

Omdat je de mix af en toe aanvult met wat natuurlijke aanvullende voeding, hoef je ook niet moeilijk te doen met allerlei rare meststoffen. Hoe duurzaam is dat?

Hoe kom je aan Makkelijke Moestuinmix?

De MM-mix is kant-en-klaar te koop. In zakken van 20 of 40 liter.
pallet-mix.jpg
Pallet met zakken Makkelijke Moestuinmix

Waarom een speciale mix?

In de Makkelijke Moestuin gebruik je niet je eigen grond maar een speciale moestuinmix. Sterker nog: een succesvolle Makkelijke Moestuin staat of valt met deze mix.

Want als je in bakken werkt van ongeveer 20 cm diep en die vervolgens propvol met groentes zet, dan heb je een aardemix nodig die je planten alles geeft wat ze nodig hebben.

De enige aardemix die daar speciaal voor gemaakt is, is die van ons. Want die zit vol natuurlijke voeding, is lekker luchtig en houdt goed vocht vast: precies waar planten van houden. Bovendien kun je ‘m eindeloos in je bak laten zitten en is hij fijn om in te werken.

Er zijn al duizenden mensen die onze mix gebruiken - zowel MM-ers als anderen - en allemaal zijn ze even enthousiast. Kijk maar naar de zonnebloemen van Ria. Op dezelfde tijd geplant:
Verschil Makkelijke Moestuinmix en volle grond
Links de zonnebloem in de MM-mix, rechts in de volle grond
Anita Van op 10 januari: "Ik zal je vertellen dat ik zelf de MM-mix heb gebruikt maar ook een deel gewone aarde. En echt, op de mix groeit het sneller en wordt het groter allemaal."

Wat zit er in de Makkelijke Moestuin Mix?

Wat er precies in zit verklappen we niet 😉 Maar het is allemaal puur natuur en 100% organisch:
mix-nieuw.jpg
MM-mix is een mengsel van compost, vezels, voeding en bufferende klei

15-20 cm Makkelijke Moestuinmix is genoeg

Omdat de mix zo luchtig en voedzaam is, hoeven de planten geen grote wortels aan te maken om voeding en vocht te vinden. Daarom is een laag van 15-20 cm mix genoeg voor bijna alle planten.

Dat is nogal een verschil met een gewone moestuin: daarin moet je je grond minstens 30 cm diep bewerken en liever nog 45 cm.

Let op: de MM-mix zakt gedurende het seizoen altijd nog een klein beetje in. Dat geeft overigens niets.

Bak 120 x 120 cm: 7 zakken van 40 liter Bak 120 x 60 cm: 4 zakken van 40 liter Airbak: 3 zakken van 40 liter MM-Mini: halve zak van 40 liter of 1 zak van 20 liter

Reken zelf uit hoeveel MM-mix je nodig hebt:

Aantal zakken 40L mix berekenen

Of

Je hebt 7 zakken nodig

Hoe hou je de voeding in de Makkelijke Moestuinmix op peil?

In de Makkelijke Moestuinmix zit een geheel organische en langwerkende voeding. Diezelfde voeding verkopen we ook los en gebruik je om de mix mee aan te vullen.
pak-voeding-klein.jpg
Je gebruikt het zo:

In het pak zit een kartonnen bakje met maataanduiding. De streepjes met cijfers geven het aantal milliliter aan. 50 ml staat ongeveer gelijk aan 30 gram. Maar als je dat makkelijker vind, kun je ook een eetlepel gebruiken (el).

Tijdens het seizoen: 50 ml/per vak (of 3 el)
Oogst je tijdens het seizoen een vak leeg dan vul je het bakje tot het streepje 50 en strooi je de voeding over het schoongemaakte vak. Daarna schep je de mix tot op de bodem goed om en kun je het vak weer opnieuw inzaaien.

Extra voeding bij groot-verbruikers: 30 ml/per vak (of 2 el)
Zomergroentes zoals tomaten en courgettes gebruiken méér voeding dan andere groentes. Ook staan ze lang in een vak. Meng daarom tijdens het planten 30ml extra voeding door het vak en geef ze elke 5 tot 6 weken later nog zo'n portie. Gebruik je de app, dan krijg je vanzelf een seintje.

Begin van een nieuw seizoen: 60 ml/per vak (of 4 el)
Heb je de mix in je bak het vorige jaar ook al gebruikt, dan vul je je bak aan het begin van het seizoen aan met een zak nieuwe mix tot ie weer helemaal vol zit. Voeg dan ook meteen de MM-voeding toe: tot streepje 60 / per vak.

Daarna schep je alles goed door elkaar: de mix van vóór in je bak meng je met die van achter, de mix van de linkerkant met die van rechts en omgekeerd. Daarna is je bak weer klaar voor het volgende seizoen.

De MM-voeding bestel je makkelijk in de shop of haal je af bij een verkooppunt.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks