Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Makkelijke Moestuinmix 2022

Voorheen zat er grove vermiculiet in onze mix. Nu vervangen we dat door materialen die net zo goed werken, maar minder belastend voor het milieu zijn.
mm-mix-een.jpg
Dat de Makkelijke Moestuin zo goed werkt komt omdat het een compleet systeem is. Met de beste materialen, een uitgekiende werkwijze en groentes die daar speciaal voor uitgezocht zijn. Plus een slimme app die je stap voor stap begeleidt van zaadje tot oogst.

We bedenken, maken en ontwikkelen (bijna) alles zelf. Zo laten we al sinds jaar en dag een unieke grondmix maken: de Makkelijke Moestuinmix.

Voorheen gebruikten we daarvoor het recept van Square Foot Gardening. Maar door de jaren heen pasten we dat telkens een beetje aan. Meestal merk je daar niets van, maar soms zijn die veranderingen wat opvallender. Zoals in 2019.

Nu - in 2022 - doen we dat nog een keer.

Waarom (weer) iets veranderen?

Hoe langer we bezig zijn, hoe belangrijker we het vinden om de allerbeste aardemix te hebben.

Daarom staan we open voor nieuwe ontwikkelingen, onderzoeken we nieuwe materialen en testen we voortdurend allerlei mengsels. Met hulp van experts - uiteraard 🙂

Dan is het niet zo vreemd dat je af en toe tot nieuwe inzichten komt, en afscheid moet nemen van wat je voorheen deed.

Hé, we sturen ook geen faxen meer, toch?

MM-mix zonder vermiculiet

Ik vertelde het al eerder in een van mijn blogs: vermiculiet is steeds lastiger te krijgen.

De vermiculietfabriek waarschuwde ons eind vorig jaar dat ze ons dit jaar waarschijnlijk niet meer konden leveren. De aanvoer van het ruwe materiaal was al drastisch ingeperkt, maar het maken van het eindproduct was nog een veel groter probleem.

Om vermiculiet te kunnen gebruiken, moet het eerst enorm verhit worden in enorme gasovens: tot wel 1200 °C. Pas dan veranderen de schijfjes in de luchtige korrels die wij in onze mix stopten. Vergelijk het maar met popcorn. Dat gas is nu schaars, en dus ook peperduur. Vandaar dat de fabriek de productie meer dan halveerde.

Daarnaast waren we al wat langer op zoek naar een duurzamer materiaal dat vermiculiet kan vervangen. Zonder al dat vervoer en gasverbruik.

Onderzoeken en testen

Ons grondbedrijf - Kekkilä-BVB - heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Niet alleen voor zichzelf en hun producten, maar ze denken ook met ons mee om steeds duurzamer te werk te gaan.

Vandaar dat zij het hele jaar door onderzoek doen. Ze testen allerlei mengsels in verschillende omstandigheden. De laatste jaren waren ze ook op zoek naar materialen die de eigenschappen van de vermiculiet evenaarden.

Vermiculiet doet namelijk 2 dingen heel erg goed: het houdt uitstekend vocht vast en buffert de voeding. En geeft beide pas weer af als de plantjes het nodig hebben.

Na vele testen maakten ze een mengsel dat minstens zo goed werkt als vermiculiet - en misschien nog wel beter.

Het enige nadeel is dat je het niet zo duidelijk ziet als de glimmende plaatjes van de vermiculiet. Terwijl we dat nou juist zo leuk en herkenbaar vonden 🙂
mix-nieuw.jpg

Duurzamer en toch net zo goed

Behalve dat de mix nu minder belastender is voor het milieu, zit er nog een voordeel aan: het nieuwe mengsel is zo net iets goedkoper dan het oude met de vermiculiet.

Da's super goed nieuws in deze tijd, want echt alles is nu duur. De overige ingrediënten, productie, vervoer, pallets: de ene prijsstijging na de andere vliegt ons om de oren. Maar hierdoor kunnen we de mix toch betaalbaar houden.

Ook konden we de overige ingrediënten verder verduurzamen: zorgvuldiger winning van het veen, herstel van de veengebieden, hoogwaardiger compost en voeding, cocopeat dat milieu- en mensvriendelijk geoogst en verwerkt wordt, dat soort dingen.

Ondertussen gaan de onderzoeken en testen gewoon door. Zo loopt er momenteel ook een test met een soort witveen: dat heeft gelijksoortige eigenschappen als het bruinveen dat we nu gebruiken, maar groeit snel weer aan: binnen een aantal jaren.

Maar één ding staat voorop: de Makkelijke Moestuinmix moet de beste mix zijn voor ons systeem. Voor jou om mee te werken en voor je planten om op te groeien.

Dus als we iets veranderen, dan is daar een goede reden voor en zal de mix ook nooit minder worden. Alleen maar beter 🙂

Nieuw recept - nieuwe zak

De aanpassing in het recept was meteen een mooie aanleiding om een nieuwe zak te ontwerpen: één die past bij al onze andere producten:
oud-vs-nieuw.jpg
Nieuwe zak voor de Makkelijke Moestuinmix
We zijn er super trots op, want deze zak is gemaakt van 80% gerecycled plastic - met 100% is de zak niet sterk genoeg - en bij het drukproces was er minder verf nodig.

Verandert er iets in het gebruik?

Nee hoor, helemaal niets. Ook deze mix hoef je niet te vervangen en laat je jaar-in-jaar-uit in je bakken zitten.

Neemt de hoeveelheid mix in je bakken na verloop van tijd wat af, dan vul je dat gewoon weer aan met wat nieuwe mix.

De voeding hou je op peil met MM-plantfood: lekker makkelijk.

Kun je de 'oude' mix aanvullen met de nieuwe?

Ja hoor, geen enkel probleem. De beide mixen zijn - afgezien van de vermiculiet - zo goed als hetzelfde. Je ziet alleen geen glimmende stukjes meer.
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks