Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Koop een Makkelijke Moestuinbak (of maak zelf een bak)

Koop je een bak - of maak je zelf een moestuinbak? Dan vertel ik je hier waaraan je bak moet voldoen om te voldoen aan de eisen van een echte Makkelijke Moestuinbak.
jelle-monteert-bamboo-tafelbak-1.jpg
Hier zet ik een MM-bamboo tafelbak in elkaar

Waar moet je op letten bij een moestuinbak?

De belangrijkste punten waar je bij een moestuinbak op moet letten zijn:

  • afmeting - verdeelbaar in vakken van 30x30 cm
  • diepte - ongeveer 20 cm diep
  • materiaal - niet schadelijk voor je gezondheid of het milieu
  • duurzaamheid - moet minstens meerdere jaren meegaan
  • raster - voor een handige en duidelijke vakverdeling
  • klimrek - voor je klimmende en hoge planten (optioneel)
plaatje-echte-MMbak.jpg
Neem ook je eigen wensen en omstandigheden mee: heb je eindeloos veel ruimte tot je beschikking of een postzegeltuintje in de stad? Of wil je een moestuinbak voor op je balkon?

We gaan er punt voor punt bij langs:

De juiste afmeting

Het belangrijkste is dat de afmeting klopt en dat je je bak kunt onderverdelen in vakken van 30 x 30 centimeter.

Een standaard Makkelijke Moestuinbak heeft een binnenmaat van 120 bij 120 cm, 60 x 120 of 60 x 60. Dat zijn de fijnste maten om in te werken en die maten voeren we ook in de app.

Maak je toch zelf een bak met andere maten, hou dan goed in de gaten dat je makkelijk bij elk vak komt. Alleen zo kun je al je plantjes verzorgen, zonder in de bak te hoeven staan.
Bij deze vormen moestuinbakken kan je goed bij al je planten
Bij deze vormen kun je goed bij al je planten
Een volwassen persoon reikt minstens 60 cm ver.

Een lange bak van 120 x 180 cm waar je aan alle kanten bij kunt, is dus prima. Maar plaats je die bak tegen een schutting, dan zijn een aantal vakken niet meer bereikbaar. Maak 'm dan liever 60 x 180 cm.

Een moestuinbak moet ongeveer 20 cm diep zijn

Omdat je de bak straks gaat vullen met Makkelijke Moestuinmix, hoeft die niet al te diep te zijn.

Deze mix geeft je planten namelijk precies wat ze nodig hebben en daarom is een laag van 20 cm mix voldoende. Maak je een diepere bak dan is dat dus eigenlijk zonde van het materiaal.

Welk materiaal gebruik je voor een moestuinbak?

Je gaat vast eigen groentes verbouwen omdat je verse, onbespoten groentes wilt oogsten. Gebruik daarom schone, onbewerkte materialen.

Geïmpregneerd hout valt bijvoorbeeld al af. De gifstoffen om het hout te bewerken komen via het water in de grond en worden opgenomen door je plantjes. Die jij vervolgens opeet.

Hout

Mijn eerste moestuinbakken maakte ik van de steigerplanken die na de bouw van ons huis achterbleven.

Steigerplanken worden van goedkoop grenen of vurenhout gemaakt dat niet zo lang meegaat. Ik moest mijn bakken dan ook vrij snel vervangen.
jelle-14-2.jpg
Mijn eerste moestuinbakken: van steigerplanken
Toen we zelf moestuinbakken gingen verkopen, lieten we die maken van dik Douglashout. Dat ging al langer mee omdat er in dat hout veel hars zat.

Maar de laatste jaren is kwalitatief goed hout lastig te vinden en daarom ook super duur geworden. En omdat het zo schaars is, krijgen bomen steeds minder de tijd om uit te groeien tot de stevige bomen van vroeger.

Er wordt eerder gekapt - vooral ook in landen waar men het niet zo nauw neemt met het milieu - en daarom gaat het hout dat je in de bouwmarkt koopt ook veel minder lang mee. Terwijl je er wel de hoofdprijs voor betaalt.

Daarom verkopen wij nu geen houten bakken meer.
moestuinbakken-douglas.jpg
Makkelijke Moestuinbakken van dik douglashout

Bamboe en gerecycled plastic

Voor onze huidige moestuinbakken gebruiken we voor ultra stevig materiaal: keihard duurzaam bamboe of dikke planken van gerecycled plastic. Beide praktisch onverwoestbaar.

Dat lijkt misschien een overkill, maar wij zien een Makkelijke Moestuin niet als een tijdelijk projectje dat je even voor de leuk doet en dan vrij snel weer weggooit, maar als een investering in de toekomst.

De MM-bamboo's zijn gemaakt van dikke planken duurzaam bamboo, die minstens 20 jaar mooi blijven en daarna langzaam vergaan. Het materiaal is dan ook keihard en super zwaar. En wist je dat bamboebossen veel meer co2 opnemen dan gewone bossen? Daar lees je hier meer over.

De MM-Hero's gaan zelfs eindeloos mee. Die zijn gemaakt van net zulke dikke planken van gerecycled plastic. Plastic dat lastig te recyclen is, en normaal verdwijnt in de verbrandingsovens.
bamboo-en-herobakken.jpg
Links: moestuinbak van gerecycled plastic, rechts: van dikke planken duurzaam bamboo

Ander materiaal

Behalve hout, bamboo of duurzame kunststoffen, kun je ook steen gebruiken. Zo metselde mijn moeder een bak van wat overgebleven stenen:
De eerste moestuinbak van mijn moeder van bakstenen
De eerste moestuinbak van mijn moeder
Ook stoepranden, balkjes, tuinranden, opsluitbanden voor tegels en gevlochten wilgentenen zijn prima. Al gaan de laatste weer niet zo lang mee.

Daarmee komen we aan bij het volgende punt:

Een stevige, duurzame bak gaat LANG mee

Een moestuinbak staat altijd buiten, en heeft daar veel te verduren. Denk aan regen, zon, hitte, kou. Bovendien is de mix altijd vochtig, en ook dat is een uitdaging.

Daarom gebruiken wij voor de MM-hero's en bamboe bakken (bijna) onverwoestbaar materiaal. Dat kan overal tegen en wordt zelfs in de bouw gebruikt.
MM-Hero's: moestuinbakken van gerecycled plastic.
MM-Hero's van gerecycled plastic.
Geloof me: het geeft veel meer voldoening om jaar in jaar uit met een goede duurzame bak te werken. Koop je zo'n bak bij ons in de shop dan weet je zeker dat je aan alle kanten goed zit.

'Kost een paar centen maar dan heb je ook wat' zeggen ze hier in Groningen. Maar op de lange termijn ben je echt voordeliger uit.

Duidelijk raster voor de vakverdeling

Een cruciaal onderdeel van de Makkelijke Moestuinmethode is het werken in vakken van 30 x 30 cm. Dat onderverdelen in vakken mag je dus echt niet overslaan.
raster-1.jpg
Duidelijke en handige rasters
Wij gebruiken daar duidelijke witte rasters voor. Gemaakt van witte kunststof strips die met boekschroeven aan elkaar vastzitten.

Zo'n raster ziet er clean uit, gaat lang mee en ligt los op de mix. Omdat het raster flexibel is, til je ook makkelijk een stukje op, zonder dat je het er meteen helemaal af moet halen. Schoonmaken is al net zo makkelijk.

Houten latjes, bamboo stokken of lamellen van oude luxaflex zijn minder handig maar werken ook. Touwtjes gaan snel kapot en zie je amper: die zijn hooguit goed voor tijdelijk gebruik.

Een klimrek voor klimmende groentes

Een klimrek waaraan je planten omhoog kunnen groeien heb je alleen nodig als je klimmende of hoge groentes wilt verbouwen. Heb je daar plek voor, dan zou ik er zeker voor gaan.

Want de meeste planten waar je veel van kunt oogsten worden mega hoog en hebben dus iets nodig waar ze zich aan vast kunnen houden.
Klimrek5_jelle_komkommer.jpg
Onze stevige klimrekken van steigerbuis
Onze klimrekken zijn gemaakt van steigerbuis waar je een net tussen spant. Verwarmingsbuis - of eigenlijk alles waar je een net tussen of aan kunt spannen - is ook goed, maar een stuk minder stevig.

En dat is belangrijk, want als het omwaait als het met volhangt met planten, dan word je daar niet vrolijk van. Daar weet ik alles van 😉

Daarom zijn onze klimrekken inmiddels zó stevig dat je er - bij wijze van spreken - zelf aan kunt hangen.

Bodem en eventueel poten

Een bak met bodem kun je op een tafel op poten zetten. Of zelfs op wielen zodat je de bak kunt verplaatsen als die in de weg staat.

Voor mensen die niet kunnen of willen bukken, is een moestuinbak op tafelhoogte ideaal.
hero71.jpg
Onze MM Hero moestuintafel met 8 vakken en stalen bodem en poten
Het overtollige water moet goed weg kunnen lopen. Er moeten dus voldoende gaten in de bodem zitten. Met een stukje anti-onkruiddoek erop, voorkom je dat de mix door die gaten wegspoelt.

En let op: de bodem blijft door de vochtige mix voortdurend nat. Een houten bodem gaat dus beduidend minder lang mee dan de bak zelf. Daarom gebruiken wij er roestvrij staal voor: zodat de hele bak lang goed blijft.

Wil je toch voorzichtig starten - en niet te veel uitgeven?

Laat ik beginnen met dit: niets is frustrerender dan een moestuinbak vol heerlijke groentes die halverwege het seizoen van pure ellende uit elkaar valt. Bij zo'n prullaria bakje van 15 euro is die kans heel groot. Dit soort wegwerpproducten zijn vaak onhandig in het gebruik, en omdat ze snel kapot gaan ook super slecht voor het milieu - en meestal ook voor de mensen die ze maakten.

Ga dan liever voor een MM-airbak of een paar MM-mini's. Die zijn gemaakt van ge-recycled plastic en gaan een flink aantal jaren mee. Omdat ze maar weinig ruimte innemen - en je ze makkelijk kunt verplaatsen - kunnen ze bijna overal staan. Bovendien groeien je planten er supergoed in, omdat het materiaal lucht doorlaat.
Mini-en-airbak.jpg
MM-airbak en MM-mini's van gerecycled plastic
Zo ga je toch met verantwoord materiaal aan de slag, ontdek je of een Makkelijke Moestuin echt zo leuk en makkelijk is als wij beweren, en hoef je niet meteen diep in de buidel te tasten 😃

Zo, de moestuinbak hebben we gehad. De volgende stap is de Makkelijke Moestuinmix:

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks