Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Plaats en vul je moestuinbak

Effe checken: je weet nu waar je je moestuin gaat plaatsen, je hebt één of meerdere moestuinbakken met rasters en je hebt genoeg zakken Makkelijke Moestuinmix.

Dan is het nu tijd om ze te plaatsen en te vullen met de mix.
plaats-en-vul-je-moestuinbakken.jpg
Moestuinbakken op grind
Eerst ga je de uitgekozen plek klaarmaken.

Daarbij maakt het verschil of je je bak rechtstreeks op de aarde zet, gras of grind, of op een betegeld terras. Maar het kan allemaal.

Rechtstreeks op aarde, grind of gras

Zet je de bak in je tuin op aarde, dan maak je daar de grond wat vlak zodat je bak min of meer waterpas komt te staan. Haal de grote pollen gras of brandnetels weg.

Grind hark je mooi glad, en een strak en vlak gazon laat je zoals het is.

Leg in je moestuinbak altijd eerst een stuk anti-onkruiddoek voordat je 'm vult met mix. Daarmee voorkom je dat er onkruid van onderuit in je bak groeit. Dat scheelt je straks veel werk.

Ook zorgt het onkruiddoek ervoor dat de Makkelijke Moestuinmix niet kan vermengen met de grond eronder. Dat zou maar zonde zijn, toch?
Plaatsing van onze Makkelijke Moestuinbakken op grind
Plaatsing van onze kantoorbakken op grind

Moestuinbakken op tegels of balkon

Plaats je je bak op tegels, dan zou ik óf een bak met bodem gebruiken, óf er ook eerst een stuk antiworteldoek in leggen.

Zorg er in ieder geval altijd voor dat overtollig water goed kan weglopen.

Bij tegels die strak tegen elkaar aanliggen, of bij een betonnen balkon, is dat niet altijd het geval. Als je daarop geen bodem gebruikt, kun je eventueel eerst een soort vlondertje maken van een paar tegels of wat planken. Zet daar dan je bak bovenop en leg daar weer het anti-onkruiddoek in.

Oké, bak geplaatst?

Vul je moestuinbak

Nu vul je je bak. Da's easy: je knipt de zakken Makkelijke Moestuinmix open en stort de inhoud in de bakken.

Maak dan de mix weer lekker luchtig. In de zakken is de mix wat in elkaar gedrukt dus knijp de klonten los en schep het goed door. Stamp of druk het nooit aan.
Makkelijke Moestuinbak vullen met mix
Moestuinbak vullen (en klimrek monteren)
Vul je bak met een laag van ongeveer 18-20 cm. Wees in ieder geval niet te zuinig: de Makkelijke Moestuinmix zakt tijdens het gebruik altijd nog wat in.

(Bestel je een bak inclusief mix van ons, dan is dat precies genoeg.)

Wil je snel daarna gaan zaaien, maak dan tijdens het vullen de mix meteen vochtig. Dat lukt het best als je dat in etappes doet: een paar zakken mix erin, goed losmaken, spuiten, weer een paar zakken mix erin, en zo door.

Vochtig is genoeg, kletsnat is teveel.
16-maart-mix-water-2.jpg
Maak de mix goed vochtig.

Plaats het raster

Vervolgens hark je de mix mooi vlak en leg je het raster er los op. Want: zonder duidelijk raster is het geen Makkelijke Moestuin 😉

Mocht je je afvragen waarom het raster bij ons altijd los op de mix ligt - en we het niet vastmaken aan de bak: dat is puur praktisch. Want tijdens het seizoen moet je af en toe de mix aanvullen en omscheppen. Met zo'n vast raster is dat haast niet te doen, maar een los en flexibel raster til je makkelijk een stukje op.

Alles bij elkaar ziet het er ongeveer zo uit:

Klaar voor de start

Zo. Het zware werk is achter de rug: je bak staat klaar voor de start.

Op een paar kleine puntjes na, kun je nu je bak volzetten met de heerlijkste groentes:

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks