Juni: de leukste start-maand 🌱

zo. 07 mrt. 2021

Stap voor stap naar de lente

Nieuwsblog #9: Het duurt nog wel even, maar de kale bakken van nu staan straks weer propvol met groentes. Over zaailingen, ongeduld en de nieuwe airbak 🙂.

Kale bakken en guur weer in de Makkelijke Moestuin
Brrr, koud zeg!

Op 1 maart openden we het Makkelijke Moestuinseizoen. De afgelopen week zijn dan ook veel mensen gestart: duizenden zaadjes gingen de mix in. Super leuk 😄.

En ja, we kunnen er er amper op wachten: de lente. Al is het vandaag en de komende tijd nog wel bitter koud. Af en toe zon, dan weer regen en flink koud.

Maar dag voor dag komt het voorjaar dichterbij. De kale bakken van hierboven staan straks geheid weer propvol met eetbaar groen. Wedden?

Begin mei 2020 Makkelijke Moestuin bak
Begin mei vorig jaar

De jongste aanwinst

Ben je nog niet begonnen? Nog aan het twijfelen hoe groot? Vind je het nog te koud? 

Dan heb ik een gouden tip voor je: begin in het klein, met de nieuwe MM-airbak. Da's een bak met vier Makkelijke Moestuin-vakken (60x60cm), en je begint al vanaf €57,- euro, inclusief de mix. 

Makkelijke Moestuin Airbak 60x80 cm
De nieuwe Airbak

We kregen de eerste eind augustus vorig jaar, en we zijn er super enthousiast over.

Hoe je er supersnel mee start, lees je in de Kennisbank, maar wil je meteen naar de shop dan kan dat hier:

"Help, ik zie nog niets"

Vorige week riep ik uit tot 'week van de zaailing'.

Dat was wat optimistisch. Want in deze tijd doen zaadjes er veel langer over om op te komen dan over een paar maanden. Dat is heel normaal: de zon staat nog laag aan de hemel, en een nachtvorst hier en daar is ook niet vreemd. 

Dus zaaide je - net als ik - op 1 maart, en vraagt de app je om even te checken of er al iets opkomt, dan is de kans nog mega groot dat je dit aantreft:  

Zaailingen komen in het vroege voorjaar langzaam op
Niks, nada, niente, zelfs niet onder de muts

Dus? We verlengen de 'week van de zaailing’ gewoon met nog een week.  Spot je er een? Zet ‘m op de foto en post ‘m op de community. 

"En wat als je dan nog steeds niets ziet?"

Dan is er nog steeds niets aan de hand. Je kan nog zo hard hopen, elke dag kijken, liedjes zingen of zachtjes tegen je vakken praten: plantjes doen toch waar ze zelf zin in hebben. 

Wat wel - een beetje - helpt is ze afdekken met de moestuinmuts. Die geeft wat extra bescherming tegen koude nachten, en helpt ook tegen de ergste regenbuien. 

"En verder?"

Relax, chill, en heb een beetje vertrouwen. Over een maandje of zo lach je om je ongeduld van nu 😀. 


Wat kun je nu al buiten zaaien?

Al best veel:

Rucola, bindsla, goudsbloem, veldsla, spinazie, winterpostelein, meiraapjes, radijs, (winter)kropsla en de erwten: wintererwt, sugarsnaps en peultjes

Al deze zaden kunnen prima tegen het weer van nu, zelfs als het nog wat kouder wordt. Hou je je aan de zaaitijden op het zakje dan kan het niet mis gaan.

Of - nog beter - volg de app. Want die heeft altijd gelijk 😁

Kleine moestuinbak in de Makkelijke Moestuinbak
Kleine moestuinbak in de Makkelijke Moestuin app

Om even door te gaan over de app:

De meeste MM-ers gebruiken ‘m al weer volop. Bij de nieuwe zaden waren er wat kleine probleempjes, maar Johan heeft dat snel gefixt.

Soms zien we wat problemen met inloggen, maar er is een uitgebreide FAQ op de Kennisbank, waar je de meest voorkomende vragen en antwoorden vindt. Die werken we regelmatig bij. 

Naar de FAQ van de app.

En je weet het hè? Loop je ergens tegen aan en kun je het op de FAQ niet vinden: meld het op de community en hang er de categorie 'App-support' aan. Dan helpen we je verder. 


''Hé Jelle, nu het zo koud is: begin ik dan toch niet beter binnen?"

Nee hè, niet weer 😄.

Weet je dat ik al vanaf januari mails krijg van mensen die niet kunnen wachten om te starten met hun moestuintje? Omdat het buiten nog te koud is beginnen ze alvast op de vensterbank.

Maar de kans is dan groot dat er dit gebeurt: 

Waarom zaaien op de vensterbank meestal geen goed idee is
Sprieterige zaailingen: te lang en te dun

Hoe dat komt?

Omdat voorzaaien op de vensterbank 9 van de 10 keer fout gaat. En zelfs als het wél goed gaat, is het vaak de tijd en de moeite niet waard.

Deze post op de Kennisbank vertelt je waarom. Met een prima tip over wat je wél kan doen als je vroeger wilt oogsten.


Ondertussen in de community

Daar lijkt het te ontploffen. De ene post naar de andere:

Foto's uit de Makkelijke Moestuin community
Foto's uit de community

Reserveren in de shop

We krijgen er veel vragen over: wanneer komen er weer bakken/zaden/klimrekken/mini's? En kan ik er alvast wat reserveren?

Dat laatste gaat helaas niet, maar de verwachte leverdatum staat nu overal bij, al is dat geen harde garantie. Soms is het er dan nog niet, maar af en toe lukt het ook om die te vervroegen 🙂.

Zodra iets er weer is, zetten we het direct in de shop. Wil je daar dan meteen een seintje over krijgen, vul dan je mail-adres in bij het product van je keuze. Dan ben je toch één van de eersten.

Schermafbeelding-2021-03-07-om-12.34.43.png
Vul je e-mail in om direct bericht te krijgen.

Zo, dat was het voor vandaag

Volgende week kom ik bij je terug. 

Dan vertel ik je waarom later beginnen helemaal niet zo’n ramp is, en vaak juist wel prettiger.

Tot dan!

sig.jpg

PS: Wil je ook iets delen, of reageren op deze nieuwsblog?

Deel dan je verhaal (en foto's) op onze super actieve community, of laat een reactie achter bij deze postIk kijk er naar uit!

Mocht je mijn vorige MM-mail hebben gemist: je kunt die hier nog lezen.