Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Onkruid wieden en ander moestuin onderhoud

Aan het onderhoud van een gewone moestuin ben je veel tijd kwijt, vooral aan het wieden van onkruid. In een Makkelijke Moestuin komt onkruid nauwelijks voor en als er al wat groeit haal je dat makkelijk weg.

Space invaders

Groenten en kruiden zijn niet de enige zaadjes die in een moestuin ontkiemen: ook het onkruid heeft er zin in.

Dus stroop de mouwen maar op:
gewone-moestuin-versus-MM-2.jpg
Onkruid tussen de groentes
Terwijl je de tere groenteplantjes moet verzorgen, bemesten en begieten, schieten de paardebloemen, brandnetels en boterbloemen de grond uit.

Door het spitten van de grond, zijn de zaadjes die jaren lang hebben liggen slapen wakker geschud. Dat onkruid doet z'n best om zo snel mogelijk groot te worden en te gaan bloeien om voor zoveel mogelijk nakomelingen te zorgen. Je moet ze dus snel weghalen.

Wat best lastig is, want meestal ontdek je het onkruid pas als hun wortels zich al verstrengeld hebben met die van je zorgvuldig geteelde plantjes.

Onkruid verwijderen, wieden en schoffelen is daarom in een gewone moestuin bijna een dagtaak. Daardoor kom je amper toe aan het verzorgen van je groentes en kruiden.

Onkruid wieden in mijn Makkelijke Moestuin

In mijn bakken komt onkruid bijna niet voor. Dat komt omdat er in de Makkelijke Moestuinmix geen slapende zaden of wortels zitten.

De paar onkruidzaadjes die erin waaien zijn zó ontdekt en weggehaald. Dat kost me in al mijn bakken hooguit 10 minuten per week.
onkruid-wieden.jpg
Onkruid wieden in de MM: zo gedaan

Water geven

Groenten doen het niet goed als ze niet genoeg – of teveel – water krijgen.

Bij droogte schieten planten snel in de bloei. Dat is een overlevingsstrategie: nakomelingen gaan immers voor. Water geven is dus heel belangrijk.

Vanwege de grote oppervlakte, moet je dat in een gewone moestuin met gieters, een tuinslang of een sproei-installatie doen. Maar onkruid houdt ook van water en komt dan ook al rap te voorschijn.

Overigens is tevéél water ook niet goed. Planten die lang in plassen water staan, gaan schimmelen of rotten. Daarom zijn heftige regenbuien die dagenlang aanhouden daar ook echt een probleem. Want hoe raak je al dat water kwijt?
water-geven-gewone-moestuin.jpg
Water geven in een gewone moestuin - foto Tony Pham

Hoe geef ik water in mijn Makkelijke Moestuin?

Naast mijn moestuinbakken staan altijd een paar emmers met water. Met een bakje geef ik precies zoveel water als nodig: aan de voet van de plant. Omdat de Makkelijke Moestuinmix het vocht heel goed vasthoudt, hoeven de wortels van mijn plantjes nooit op zoek te gaan naar water. Dat is dus heel effectief, én zuinig.

Lange periodes met regen zijn in de Makkelijke Moestuin ook lang niet zo desastreus als voor een gewone moestuin. De aardemix kan namelijk niet té nat worden omdat het teveel aan water gewoon wegloopt uit de bakken.
water-geven-makkelijke-moestuin.jpg

Bestrijden van ongedierte en ziektes

Allerlei ongedierte komt graag snoepen van je prachtige frisgroene groentes. Zijn het geen slakken of aaltjes, dan zijn het wel schimmels of ziektes.

Omdat ik elk vierkant beplant met een ander gewas en zoveel verschillende groentes in een bak staan, heb ik minder last van ziektes en ongedierte.
veel-verschillende-groentes-naast-elkaar.jpg
Verschillende groentes in een bak: minder last van ongedierte
Omdat ik elk plantje afzonderlijk water geef, heb ik snel in de gaten of er iets mis gaat. Dan grijp ik meteen in: vóór het uit de hand loopt.

Een moestuinbak dek je ook makkelijk af met wat vliesdoek, onze muts of gaas. Bij grote lappen grond is dat veel lastiger.
mail-1-okt-2021-moestuinmuts.jpg
MM-muts beschermt tegen ongedierte - en kou
Het volgende onderwerp is het oogsten:

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks