Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

De voordelen van een Makkelijke Moestuin

De voordelen van een Makkelijke Moestuin zijn voor mij zó overduidelijk dat ik nooit een gewone moestuin zou willen hebben. Iedereen kan het, het kan bijna overal en de resultaten zijn geweldig.

Nu is de keuze aan jou

Wil jij je eigen biologische groentes verbouwen, dan kun je dus kiezen tussen een gewone moestuin en een Makkelijke Moestuin.

Voor mij was de keuze heel eenvoudig. Ik snapte echt niet waarom je voor een gewone moestuin zou gaan. Tenzij je van heel hard werken houdt, onkruid wieden het leukste karweitje vindt wat je maar kan bedenken, en ook nog eens veel geld wilt uitgeven 😉

Maar ja, ik had dan ook geen groene vingers, wist eigenlijk niets van tuinieren en wilde in mijn vrije tijd ook nog iets anders doen dan met mijn handen in de grond wroeten.
Er is meer dan tuinieren...
Er is meer dan tuinieren...

Eigenlijk ben ik niet eens zoveel veranderd. Ja, ik weet nu veel meer van plantjes en ja, ik heb er mijn werk van gemaakt en nee, een gewone moestuin snap ik nog steeds niet. Waar ik me mee bezig houd is moestuinieren mogelijk maken voor iedereen.

Al is nog niet iedereen overtuigd.

Ervaren moestuinders en beginners

Weet je dat mensen die al heel lang moestuinieren een Makkelijke Moestuin vaak niet serieus nemen? Ze zien de voordelen niet.

Ze vinden het te makkelijk, geloven niet dat je op zo’n eenvoudige manier en op zo’n klein oppervlak kunt moestuinieren en al helemaal niet dat het dan ook nog wat opbrengt. Bovendien stellen ze me moeilijke vragen over de zuurtegraad van de grond, teeltechnieken en groentes waar ik nog nooit van gehoord heb.

Mensen die nooit eerder tuinierden zijn anders. Die volgen gewoon het systeem van de Makkelijke Moestuin en zijn reuze enthousiast. Ze oogsten voor het eerst in hun leven hun eigen groentes.

En dan heb je nog een derde groep: de ervaren tuinders die wel openstaan voor andere ideeën. Als die van hun traditionele moestuin overstappen naar de Makkelijke Moestuin willen ze al snel niets anders meer.

Als ik het toen kon kan jij het nu zeker

Omdat ik in veel tijdschriften en kranten stond, denken mensen dat ik een soort moestuingoeroe ben, opgeleid als tuinspecialist. Maar dat is dus niet zo en dat hoeft ook niet.

Dat is namelijk het grootste voordeel van de Makkelijke Moestuin: je hoeft niets van tuinieren af te weten.

Neem mij nu: toen ik begon rommelde ik maar een beetje aan. Ik zaaide wat zaadjes, gaf wat water en ik haalde af en toe een onkruidje weg. Soms zelfs een zaailing - tot ergernis van mijn moeder.

Ik hield absoluut geen rekening met welke groente naast welke groente moet staan en deed soms dingen waarvan doorgewinterde tuinders mij vertellen dat je dat dus noooooiiit moet doen.

En toch groeiden mijn plantjes en aten we elke dag lekkere onbespoten groentes.

Meteen aan de slag

Waarmee ik maar wil zeggen: je hoeft echt geen dure tuincursus te volgen of lid te worden van een tuinvereniging of tig boeken aan te schaffen.

Sterker nog: het is nu nóg veel makkelijker dan toen ik begon:
  1. bouw of koop een bak
  2. haal de mix
  3. download de app
  4. en ga aan de slag
Makkelijke Moestuin app helpt met alles
De app helpt met alles
De app helpt je stap voor stap van zaadje tot oogst en beantwoordt al je vragen op het juiste moment.

Het enige wat nu nog mis kan gaan is dat het weer niet meewerkt. Maar zelfs dat is geen ramp: het ergste wat je kan overkomen is dat je plantjes het niet zo goed doen als je gehoopt had.

Voor wie is een Makkelijke Moestuin geschikt?

Je kunt beter vragen: “Voor wie niet?”. Echt waar; (bijna) iedereen kan op deze manier tuinieren.
  • Geen tuin? Geen probleem. Een patio, terras of zelfs balkon kan ook.
  • Eén bak geeft het hele groeiseizoen door genoeg opbrengst om een volwassen persoon dagelijks te voorzien van verse groente en kruiden.
  • Een groot gezin? Meer bakken!
  • Kan of wil je niet bukken? De tuin is gemakkelijk op (rol-)stoelhoogte te maken.
  • Kinderen? Maak de bakken wat kleiner (60 bij 120 of 90 bij 90 cm). Weinig werk en snel resultaat.
  • Scholen? Een MM als schooltuintje, dat had ik ook wel willen hebben op mijn lagere school.
Overtuigd van de voordelen van de Makkelijke Moestuin?

Mooi.

Dan kun je - als je wilt - verder lezen op 'Hoe het werkt':

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks