Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Zaaien, dunnen en verspenen

In een gewone moestuin moet je na het zaaien al snel uitdunnen en verspenen. Dat komt omdat je in rijtjes zaait en hele zakjes zaad in de geultjes uitstrooit.

In de Makkelijke Moestuin hoeft dat niet, daar zaai je in de vierkante vakken precies zoveel zaadjes als je wilt oogsten.

Zaaien in de gewone moestuin

In de gewone moestuin zaai je meestal op rijtjes. Daarvoor graaf je geultjes en strooi je daar zakje na zakje zaad in uit. Dan druk je de geultjes weer dicht - of bedekt ze met scherp zand - geef je water en hou je de grond goed vochtig.

Na een paar dagen of weken ontkiemen de zaadjes. Dan komen prachtige rijtjes teer groen tevoorschijn. Maar omdat die zaailingen veel te dicht op elkaar staan, moet je ze uitdunnen.
In een gewone moestuin zaai je op rijtjes
In een gewone moestuin zaai je op rijtjes

Dunnen en verspenen

Dat dunnen vereist een ijzeren discipline en een hart van steen: minstens 9 van de 10 plantjes moeten plaatsmaken voor de happy few.

Verspenen (uitnemen en ergens anders neerzetten) is ook een optie. Dat moet je heel voorzichtig doen, kost veel tijd en meestal is alle grond al bezet.Wat je dus veel ziet - vooral bij beginners - is dat de plantjes te dicht opeen blijven staan. Maar dan kunnen ze niet goed uitgroeien.

Hier zie je een moestuin waar ze dat verplanten wel hebben gedaan. Zie je hoeveel ruimte daarvoor nodig is?
Net verspeende plantjes in een gewone moestuin
Net verspeende plantjes in een gewone moestuin

Zaaien in de Makkelijke Moestuin

Daar doe je het een beetje anders:
  • je zaait niet op rijtjes maar in vierkante vakken
  • met je vinger prik je zoveel gaatjes in een vak als je nodig hebt: 16 voor radijsjes, 9 voor bietjes, 4 voor kropjes sla en 1 voor palmkool
  • dan stop je er per gaatje een paar zaadjes in
  • giet er met een bakje wat water in
  • en druk je de gaatjes dicht
Een vak inzaaien is dus echt zo gedaan en kost je maar weinig tijd. Hooguit 5 minuten per vak.
dunnen-en-verspenen.jpg
Zaailingen van radijs op de juiste afstand
Omdat je precies zoveel plantjes zaait als je wilt hebben én dat meteen op de juiste afstand doet, hoef je niet of nauwelijks uit te dunnen en al helemaal niet te verspenen.

Op deze manier heb je ook veel minder zaadjes nodig dan in een gewone moestuin.

Hoe het zit met onkruid en al dat andere onderhoud vertel ik je op de volgende pagina:

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks