Zondag 10 februari 2013

Is jouw moestuin rendabel?

Verse zelfgekweekte groentes
Verse zelfgekweekte groentes
Nog niet zo lang geleden stelde ik op Facebook de vraag “Is jouw moestuin rendabel?”

Ik was heel benieuwd naar de antwoorden want die van mij is het zeker! Wij eten een flink deel van het jaar uit onze bakken. Als je dat omrekent naar wat je bespaart aan groenten en kruiden is het hebben van een Makkelijke Moestuin heel winstgevend!

Wat is ‘rendabel’?

Of je moestuin rendabel is hangt natuurlijk af van wat je erin stopt en wat je er vervolgens uithaalt.

Voor het gemak laat ik de arbeidsuren maar even helemaal buiten beschouwing. Als ik zie hoeveel uren de buren op hun lapje Groningse kleigrond bezig zijn met het wieden van onkruid alleen al dan kunnen die modderige en aangevreten kropjes sla natuurlijk nooit uit! (Hoewel ze wel besparen op de contributie van de sportschool: daar hebben ze a: geen tijd voor en b: niet nodig want inspanning genoeg!).

Aan secondaire opbrengst zoals plezier en voldoening en trots is geen prijskaartje te hangen dus daar kijk ik ook niet naar.

Terug naar Facebook:

Van de 53 mensen die reageerden op mijn vraag waren er heel veel die nee zeiden. Een aantal zeiden wel erg veel plezier ervan te hebben, sommige tuinieren op de traditionele manier en vrij veel mensen hadden veel last van slakken en ander ongedierte.

Nu weet ik natuurlijk niet hoeveel van de mensen die reageerden ook echt een Makkelijke Moestuin volgens het boekje hadden. Daarmee bedoel ik in het zicht, met Makkelijke Moestuin Mix , de juiste plantafstanden, enz. enz.

Zo maar wat reacties op de vraag of de eigen moestuin rendabel is:

Rob Van Katwijk Nee. Ik heb een volkstuin, maar omdat ik niet iedere week er naar toe kan, mislukt het bijna iedere keer om groenten te verbouwen. Je moet er wel op blijven letten. Eigen schuld, dus.

Inge Vring-Stals Om te eten niet helemaal, maar voor mijn plezier 100%!

Ria Everts qua opbrengst nog niet, maar plezier levert hij 200%

Sil Guit Nee, maar wel super gezond, en ik kan plukken wat ik nodig heb. Daardoor heb ik minder verlies vergeleken bij groentein de winkel kopen. Dan heb ik altijd te veel van sla enz...

Cisca Magré Nee, dat niet, maar de groente zal elk jaar goedkoper worden, doordat ik minder hoef te investeren in zaad, grond en bakken. En er kan niets tegen de smaak van versgeoogste sla en kruiden op. En bietjes lusten we alleen nog maar als ze versgeoogst zijn.

Marja Witteveen Ja, zeker! Vriezer zit ook vol en pas in juli begonnen met moestuin. Bovendien leren de kinderen ook hoe alles groeit en bloeit, dus naast rendabel ook nog educatief.

Saskia Armee Dit jaar nog niet! Hoge investeringskosten, maar de compost is in de maak en de stomste fouten reeds gemaakt. Volgend jaar lekker van start met bio groente en fruit met acceptabel rendement. De ruimte in mijn moestuin is zeer schaars, dus ik wil er zo veel mogelijk uit halen!??

Anita Frenks Mijn moestuin was dit jaar zeer rendabel. Bijna geen groente hoeven kopen. En alles zonder rotzooi! Nu staat er nog van alles zoals de palmboerenkool.

Wisselende antwoorden dus, maar de meeste mensen halen lang niet uit hun moestuin wat ze erin stoppen.

Bij de Makkelijke Moestuin is dat meestal wel het geval; als je echt alles op een rijtje zet en natuurlijk optimaal gebruik van je bakken maakt.

Als je verwacht dat je met je hele gezin het hele jaar al je groentes uit je ene MM-bak van 1.20 bij 1.20 kan halen is het logisch dat je teleurgesteld bent: dat kan niet. Daar heb je meerdere bakken voor nodig.

Wat niet wegneemt dat je ook met 1 bak heel wat porties sla en andere groentes en kruisen kan oogsten!

ROI: Return On Investment

Ok, terug naar de kosten en opbrengst van een moestuin:

Eerst tel je alles op wat je aan je moestuin kwijt bent: aan zaad, gereedschap, mest, bestrijdingsmiddelen, grondverbeteringsproducten (ook compost), hulpmiddelen, contributie volkstuin, tuinvereniging, etc, etc. En rij je met je auto naar je moestuin dan reken je ook nog wat voor de benzine. Heb je een MM dan telt je ook de kosten van je bak en de MM-mix etc. erbij op.

(Meer over de kosten van een moestuin)

Net als bij het gereedschap moet je de kosten van de ‘hardware’ delen door het aantal te verwachten gebruiksjaren. Sommige vierkante meterbakken van het tuincentrum gaan nl. maar 1 jaar mee, die van ons minstens 7! (Sorry, kon het niet laten...) De uitkomst van de optelsom is het bedrag wat je geïnvesteerd hebt.

Dan maak je een lijst van de opbrengst: hoeveel sla, bietjes, radijsjes, courgettes, tomaten, kruiden, enz, enz, heb je geoogst en hoeveel had je daarvoor moeten betalen als je dat in de winkel had gekocht? Dat is het bedrag wat je opbrengst aangeeft.

Als je het eerste bedrag aftrekt van het tweede bedrag krijg je je ROI: Return On Investment. Met andere woorden: dan weet je of je wat hebt verdient of juist verloren.

De winst van een Makkelijke Moestuinbak

Ok; nu komt ie: wat is de opbrengst van één MM-bak van 1.20 bij 1.20.?

De investering:

Voor het gemak koop ik zo'n prachtige Makkelijke Moestuinbak van ons incl. raster, maak zelf de mix, en zet er een zelfgemaakt klimrek bij. Ik schaf een emmer, een schepje en verschillende zaden aan.

Mijn totale investering zal zo rond de € 150,- zijn. Voor de daadwerkelijke ROI ga je natuurlijk van een veel lager bedrag uit omdat die spullen heel lang meegaan.

De opbrengst:

Minstens € 150,-! Veel meer zelfs als ik de groentes in een biologische winkel zou kopen.

Overdreven? Nee hoor, helemaal niet! Uit een simpele bak met klimrek kan je heel veel oogsten. Voorwaarde is wel dat je bak genoeg zon en water krijgt en dat je echt alle stappen van de MM volgt: met de juiste plantafstand, echte MM-mix en goede compost gebruikt voor de aanvulling van de mix. En dat je elk vak wat je leeg-oogst meteen weer gebruikt.

De oogst van een jaar

Wat je in 1 jaar (van begin maart tot half november) uit één bak kan oogsten:

  • 4 bosjes radijs
  • 40 zakken gemengde sla (rucola, krop, snij, eiken, babyleaf, veldsla etc.)
  • 4 bakjes kerstomaatjes
  • 300 gram erwten (gedopt)
  • 1 kg peultjes
  • 1,5 kg sugarsnaps
  • 3 kool / broccoli
  • 16 uien

  • 12 courgettes
  • 4 bosjes dille
  • 4 bosjes rucola
  • 10 bosjes bieslook
  • 10 bosjes peterselie
  • 8 porties snijbiet
  • 4 bossen wortelen
  • 8 paksoi / chinese wokgroentes
  • 4 porties bietjes
  • 1 zak spinazie
  • 3 bosjes lenteui
  • 2 kg. snij- en sperzieboontjes
Tel maar op: dik over de 150 euri!

Verdien met je MM!

In 2013 heb ik de opbrengst van van één van mijn bakken bijgehouden.

Om dat te bekijken ga je naar de onderstaande pagina's:

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks