do. 02 aug. 2012

Square Meter Garden

De vierkante meter tuin is de letterlijke vertaling van Square Meter Garden. Bedacht door Mel Bartholomew van Square Foot Gardening. Al in de jaren 80!

Square Foot Gardening betekent Vierkante Voet Tuinieren. Tuinieren dus op de vierkante voet. Een voet is een Amerikaanse lengtemaat en is ongeveer 30 cm.

Wij, en heel veel andere landen, gebruiken gebruiken deze maat niet. Mel Bartholomew (de uitvinder van SFG) gebruikt voor de landen waar de meter gebruikt wordt dan ook de naam Square Meter Garden.

Verschilt de SMG van de SFG?

Bijna niet.

Afgezien van de naam is het precies hetzelfde. Er worden nog steeds vakken van 30 bij 30 cm gebruikt. Een standaard bak meet 1.20 bij 1.20 m.

Er worden wel bakken van 1 bij 1 m gebruikt maar dan worden er 9 vakken gemaakt. Dan zijn de vakken dus iets groter dan 30 bij 30 cm.

Vooral in ontwikkelingslanden

Er zijn allerlei projecten waarbij de lokale bevolking van ontwikkelingslanden leren hoe vierkant tuinieren in z'n werk gaat en hoe ze heel eenvoudig een vierkantemetertuin kunnen maken.
Vierkante Metertuin in Ecuador
Vierkante Metertuin in Ecuador
Hier is goed te zien dat er maar 9 vakken zijn. Voor het raster worden een soort bamboe stengels gebruikt.

Alternatieve aardemix

Vooral in ontwikkelingslanden is het soms lastig om aan vermiculiet en turfmolm te komen. Er wordt dan alleen compost gebruikt.

Hoe arm je ook bent, er is altijd wel genoeg materiaal om je eigen compost te maken.

Kortom

De Vierkante Metertuin is dus precies hetzelfde als Square Foot Gardening. De Makkelijke Moestuin is helemaal gebaseerd op SFG dus of je het nu zus of zo noemt; het komt op hetzelfde neer.

De grondlegger van de m2 tuin is Mel Bartholomew, hoewel inmiddels een hoop bedrijven anders beweren. Je weet nu wel beter!

Mel’s grote droom is om zijn systeem zoveel mogelijk te verspreiden in arme landen. Inmiddels is dat ook een beetje onze droom geworden.

Help mee!

project in Ecuador
project in Ecuador
Wil je meehelpen om de vierkantemetertuin te verspreiden? Steun dan het Makkelijke Moestuin Fonds door iets aan te schaffen in de MM-shop.

Een deel van de opbrengst hiervan gaat naar de MM Goede Doelen Pot. Met deze pot steunen we scholen en instellingen om Makkelijke Moestuintjes te maken. In binnen- en buitenland!

Zo heb je én een prima handleiding in handen waarmee je je eigen vierkante meter tuin maakt en onderhoudt én je steunt een heel goed doel.

Doen dus!