Zaterdag 30 april 2011

Is een vierkante metertuin hetzelfde als een MM?

De term vierkante metertuin wordt steeds vaker gebruikt.

Ik krijg dan ook steeds vaker de vraag of de vierkante meter tuin hetzelfde is als de Makkelijke Moestuin.

Een beetje ja, een beetje nee.

Laat ik het uitleggen:
c7a31769240653769210a5ffce1f2845e2d6c475-wildevank3x.jpg

Square Foot Gardening en de vierkante metertuin

Square Foot Gardening betekent Vierkante Voet Tuinieren. Tuinieren op de vierkante voet.

Een voet is een Amerikaanse lengtemaat: ongeveer 30 cm.

Wij gebruiken meters en centimeters. In landen waar men dat ook doet, noemt Mel Bartholomew zijn systeem SFG ook wel Square Meter Garden.

De Vierkante Metertuin Ⓡ

De naam Vierkante Metertuin® is in 2004 geregistreerd door het bedrijf De Wiltfang. Zij gebruiken deze naam voor een door hen ontwikkeld tuintje. Het lijkt op de Makkelijke Moestuin maar is toch ook wel anders. Zo gebruiken ze geen aparte grond, maar zetten de bak op de bestaande grond.

Nieuw concept?

Een van Nederlands grotere tuinbedrijven claimt de uitvinding van de vierkantemetertuin.

In 2010 kwamen zij met dit nieuwe concept; visionair, vernieuwend, "inspelend op de trend naar echtheid en puurheid". Knap hoor: helemaal zelf bedacht. Ze wonnen er zelfs de TuinAward 2010 mee.

Een flink aantal van mijn lezers hebben inmiddels zo'n bak in het tuincentrum aangeschaft. Geef ze eens ongelijk: het is lekker goedkoop en je kan snel aan de slag. Mijn tante heeft er ook twee, ik kan dus met eigen ogen zien of het wat is.

Conclusie

Of de vierkante metertuin nu wel of niet precies hetzelfde is als de Makkelijke Moestuin, één ding is zeker: het is allemaal gebaseerd op het idee van de enige echte uitvinder: Mel Bartholomew van de Square Foot Garden.

Wat je ook op tuinfora leest is dat het niet kan, dat het te Amerikaans is, dat de bakken te ondiep zijn, dat de mix niet voldoende voeding geeft, dat het allemaal onzin is enz, enz.

Maar als je het stappenplan in mijn boek De Makkelijke Moestuin volgt, zal je zelf ervaren dat het werkt, makkelijk is en ook nog leuk is.

Bovendien kan je bijna alles zelf doen. Dan heb je niet eens bedrijven of kant en klare producten nodig.

Help mee!

Als je dan toch geld aan een bedrijf wilt uitgeven, koop dan bij mij. Daarmee help je mee om de Makkelijke Moestuin in stand te houden zodat wij door kunnen gaan om handige dingen voor jou te ontwikkelen.

Bovendien gaat een deel van de opbrengst van onze artikelen in de MM-shop naar de ‘MM Goede Doelen Pot’. Met dit potje ondersteunen we verschillende projecten. Zoals bijvoorbeeld de aanleg van Makkelijke Moestuinen bij scholen of instellingen.

Zo heb je én een prima handleiding in handen waarmee je je eigen vierkante meter tuin maakt en onderhoudt én je steunt een heel goed doel.

Doen dus!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks