Zondag 26 mei 2013

Zoekplaatje rendabele moestuin

Zoekplaatje! Zie je de verschillen tussen mijn rendabele moestuinbak van twee weken geleden en die van nu?

Mijn bak op 12 mei:
Rendable moestuinbak op 12 mei
Rendable moestuinbak op 12 mei
Mijn bak nu (26 mei):
Rendabele moestuinbak op 26 mei
Rendabele moestuinbak op 26 mei
Om je moestuinbak rendabel te maken moet je slim planten, oogsten en meteen weer zaaien.

Koud voorjaar

Ik heb nog nooit zo’n koud voorjaar meegemaakt!

Dat klopt ook wel want ik hoorde dat sinds 45 jaar niet meer zo koud is geweest. En zo oud ben ik nog niet :-)!

'Normaal' zou ik in maart al volop aan het zaaien zijn geweest en in mei al een heleboel vakken hebben leeg-geoogst en opnieuw hebben beplant. Dit jaar ben ik al blij dat ik af en toe wat kan oogsten. De afgelopen 2 weken heb ik toch wel 3 gemengde salades kunnen scoren. En nog wat uienloof en kruiden. In totaal €7,-!

Maar we krijgen vast ook de allermooiste en allerlangste zomer in 45 jaar en daarmee halen we alle achterstand weer vrolijk in. Toch?

Optimaal gebruik

Doorschietende spinazie
Doorschietende spinazie
Maar ondanks het koude weer groeien de kropjes sla en ontdekte ik dat de spinazie wilde gaan bloeien. ('Doorschieten' heet dat; weer zo'n raar woord!)

  • Tijd om de resterende blaadjes eraf te knippen (lekker door de sla; ik schat de opbrengst op € 0,15),
Leegmaken vak
Leegmaken vak
  • het vak vrij te maken van de wortels en wat onkruid (op de composthoop)

Toevoegen compost
Toevoegen compost
  • de mix lekker los maken en met een flinke schep compost mengen

Opnieuw inzaaien
Opnieuw inzaaien
  • en de volgende groente erin te zaaien

Wisselteelt

In de Makkelijke Moestuin hoef je geen moeilijke schema's voor wisselteelt aan te houden. Je zet gewoon alle plantenfamilies door elkaar en als je een vak leeghaalt zet je er weer wat nieuws in.

Wat dat is maakt niet zoveel uit: als het maar niet iets is van dezelfde plantenfamilie.

De spinazie die erin stond is een bladgroente dus ik kan er geen sla of zo inzetten. Ik kijk dus even op de tabel in mijn boek om te zien wat ik nu kan zaaien. De keuze is groot maar ik zie dat sperzieboontjes nu gezaaid kunnen worden. Dat komt mooi uit want die zijn van de familie 'vlinderbloemigen'.

Stamboontjes worden ongeveer 50 cm. hoog dus hebben straks wel wat steun nodig. Ik zet er 9 in het vak; dat wordt straks gezellig vol maar gaat heel goed!

De radijsjes

In het vak linksvoor staan reuzeradijzen. Die hadden allang groot en sappig moeten zijn maar het is tot nu toe een beetje treurig; eerder ieniemini. De afgelopen week heb ik de grootste 5 radijsjes geoogst, in plakjes gesneden en door de sla gedaan.

Mijn geduld is nu op en ik rooi de rest ook maar. Behalve klein zijn ze ook nog een beetje aangevreten. Een kniesoor die daarop let: beetje wegsnijden en goed wassen en het is nog best te eten.

Dit soort radijsjes raakt een groenteboer aan de straatstenen nog niet kwijt natuurlijk, maar ik hoef geen radijsjes te kopen dus ik zet ze wel op de teller: samen met de radijsjes die ik al eerder had geoogst: € 1,-

In het lege vak zaai ik meteen koriander; dat is hier niet te krijgen en in de stad heel erg duur. Ik ga alleen voor het blad dus ik zaai er 9 in het vak.

IJsheiligen

Misschien heb je wel eens gehoord dat je tot ná IJsheiligen moet wachten met het buiten uitplanten van je zomergroentes (tomaten, paprikas, komkommer, pompoenen etc.

De IJsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei. Ze heten zo omdat je voor half mei nog steeds kans op nachtvorst hebt. Na half mei wordt die kans steeds kleiner maar de afgelopen week heeft het toch nog een keertje licht gevroren.

Ik ben inmiddels wijs geworden en hou ook na half mei het weerbericht nog even in de gaten: mijn tomaten en courgettes zet ik pas in de bakken als er echt goed weer voorspeld wordt.

Dat is dit jaar dus nog niet het geval geweest!
Tomaat uitplanten
Tomaat uitplanten
Mijn courgettes, tomaten en pompoenen hou ik dus nog even in de kas; alleen voor de rendabele moestuinbak heb ik vandaag een uitzondering gemaakt. Met handschoenen en mijn winterjas aan: hartstikke koud!

Je kan het zien op de foto: links-achter heb ik de kropjes rode sla geoogst (kassa!) en staat nu een kerstomaatje bij het klimrek te bibberen.

Ik hoop dat hij het overleeft!

Hou vol!

Ik kan me voorstellen dat als je dit jaar met je moestuintje begonnen bent je er nog niet echt de lol van in ziet. De opbrengst is nog niet om over naar huis te schrijven en echt lekker buiten zijn is er ook nog niet bij.

Maar gooi het bijltje er nog niet bij neer: het zal vast beter worden.

Volgende week wordt het al warmer. Als je straks de heerlijkste tomaatjes, de lekkerste worteltjes en de knapperigste sperzieboontjes oogst uit je eigen tuintje ben je super trots en wil je nooit meer iets anders.

Tot de volgende keer!

sig.jpg
De tussenstand van de opbrengst:

Tot half mei: € 3,10 tot 28 mei: € 8,15

Totaal: € 10,15

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks