Duurzame energie en een moestuin
Jawel. Want niets is duurzamer dan energie die je niet hoeft te besteden.
Zuinig met energie
- 100% opbrengst aan groenten en fruit vraagt:
- 50% kosten
- 20% ruimte
- 10% water
- 5% zaad en
- 2% werk
De besparingen op kleine schaal
Teel je je eigen groentes dan haal je het meeste uit je eigen tuin. Dat scheelt tijd, benzine - als je met de auto gaat - én huishoudgeld.
In het groot
Dan zou er dus minder grootschalige teelt zijn. Dat scheelt in:
- minder vervoer naar de winkels
- minder aanvoer uit verre landen
- minder opslag in koelcellen
- minder conserven-fabrieken
- minder diepvriesproducten
- minder grootschalige boerderijen waar men met grote machines aan mono-cultuur doet
- minder productie en gebruik van gifstoffen
- minder kassen
- Hoeveel licht, stroom en water zou dat schelen in de ziekenhuizen en gezondheidscentra?
- Hoeveel vervoerskosten van en naar die instellingen?
- Hoeveel minder medicijnen worden er dan gemaakt, verspreid en opgeslagen?
Kinderen die opgroeien met een gezonde, natuurlijke smaak hebben minder behoefte aan snoep, frisdrank en junkfood.
- productie
- verpakkingsmaterialen
- vervoer
- opslag
- afvalverwerking
- zwerfvuil
Als ik zo bezig ben kan ik nog ik weet niet wat verzinnen. Allemaal zaken die ervoor zorgen dat er veel minder energie nodig is.
Mijn visie
Rendabele moestuin