Het grote schooltuinproject in sauwerd
Deze pagina gaat over een project waarmee we in 2012 begonnen zijn. Dat is zo'n groot succes geworden (deze foto is van vorig jaar) dat we dit jaar (2014) een plan hebben opgezet waarmee we een schooltuin voor iedere school haalbaar maken.
Terug naar Sauwerd:
In 2012 zijn we al begonnen met een schooltuin project in Sauwerd bij de biologie-plus school in Sauwerd.
Met hulp van Eisse, onze timmerheld, hebben we 4 bakken op het schoolplein gezet.
Het was een voorproefje want de plannen waren veel groter: de hele achtertuin (350 m2) wordt omgetoverd in een tuin die bij een biologie-plus school past.
De tuin
Dit is de tuin zoals ie was: voornamelijk gras met veel vage struiken en wat bomen.
Hier ziet het er nog redelijk ordelijk uit maar in de zomer is het een onaantrekkelijk oerwoud waar je niets mee kan en wat al helemaal niet te onderhouden is.
Bineke, het schoolhoofd, wilde dus heel graag iets anders.
Ontwerp
Eerst hebben we een ontwerp gemaakt voor de tuin. Er staan niet alleen bakken in maar ook een compostfabriek, een egelbosje, er komt een insectenhotel, vogelkastjes, inheemse heg voor vogels, fruitbomen, bessenstruiken, enz. enz.
Het moet een mooie tuin worden waar de schoolkinderen van alles in kunnen doen en leren; vooral over de natuur. En natuurlijk moet het er prachtig uit komen te zien zodat ze er graag bezig zijn.
Mijn idee is dat kinderen vooral lekker zelf aan de gang kunnen gaan. Je leert immers het best als je zelf mag bedenken en doen. Dan merk je al heel snel wat wel werk en wat niet.
Voorbereiding
Aan zo’n grote klus gaat heel wat vooraf.
Het schoolteam was al snel overtuigd en wilde liever vandaag dan morgen aan de slag en ook een flink aantal ouders wilden graag meehelpen maar de allerbelangrijkste vraag was natuurlijk: hoe kunnen we het zo goed en goedkoop mogelijk doen en waar halen we het geld vandaan?
De school heeft zelf wat acties op poten gezet en het schoolhoofd Bineke heeft de school en zichzelf voor allerlei acties en wedstrijden ingeschreven.
Wij, als Makkelijke Moestuin, hebben de school toegezegd alleen de materiaalkosten in rekening te brengen en daarboven op nog een flinke gift te doen uit onze goede doelen pot.
Egaliseren
De tuin moest natuurlijk eerst leeggehaald worden; al die struiken en wildgroei moest eruit. Dat doe je niet even met een schep en een kruiwagen!
Gelukkig was de eigenaar van het grondverzetsbedrijf Everts uit Winsum bereid om met zijn machines de tuin leeg te halen, het afval weg te voeren en de grond van de tuin mooi vlak te maken.
En dat alles voor een speciale prijs.
Hier is Erik bezig:
Na het egaliseren van de grond moest het helemaal bedekt worden met antiworteldoek waar de bakken bovenop geplaatst worden.
Op een koude maandag ochtend kwam Eisse - onze timmerheld -met een kar vol bakken en stonden er al 2 vaders op ons te wachten om te helpen.
Hier leggen ze het doek om de stam van de magnoliabomen heen.
Bakken en klimrekken
Eisse - onze timmerheld - heeft een flinke kar vol met prachtige bakken gebouwd. En mooie stevige klimrekken die de grootste bakken met elkaar verbinden.
Daar zie ik de pompoenen, courgettes en snijbonen al aan hangen!
Houtsnippers, compost en Makkelijke Moestuin Mix
De woensdag erop is er door een bedrijf uit Leens een enorme lading houtsnippers afgeleverd. Alweer voor een hele schappelijke prijs.
Terwijl binnen de kinderen hun rekensommetjes en taallessen deden staken vele ouders - aangevoerd door Bineke - hun armen uit de mouwen.
35 kuub houtsnippers, anderhalve kuub compost en 140 zakken Makkelijke Moestuin Mix: ga er maar aan staan.
In de pauzes hebben de kinderen hard mee geholpen en veel van hen hebben de hele vrije woensdagmiddag door gewerkt!
Om op de MM-mix te besparen hebben ze de 22 cm diepe bakken eerst gevuld met 5 cm compost. Daar bovenop is de MM-mix uitgestort.
Fruitbomen en -struiken
De gemeente Winsum heeft een deel van de kosten voor haar rekening genomen en Bineke mocht ook een aantal bessenstruiken komen halen.
Bij onze buurman Gerrit de hobbyfruiteler heb ik 5 prachtige grote fruitbomen, wat frambozen en een braam kunnen kopen.
Bovendien bracht hij de bomen ook nog naar de school. Samen met een kist appels en peren voor de kinderen.
Update 2015
De schooltuin is een groot succes. In de pauzes zijn de kinderen daar vaak te vinden.
De tuintjes worden gekoppelt aan allerlei lessen; biologie, rekenen, taal, aardrijkskunde, noem maar op!
Het leukst vind ik dat de oudere kinderen de jonkies leren hoe ze moeten zaaien en de plantjes verzorgen. Daar zijn de leerkrachten bijna niet meer voor nodig!
Bekijk hier wat fotos van de school zelf