September in de Makkelijke Moestuin

De dagen worden alweer korter. Maar ook in deze tijd is het vaak nog lekker weer, oogst je elke dag en geniet je nog volop van je tuin. Zaai nu om nog vóór de winter te oogsten, of extra vroeg in het voorjaar. Starten kan dus ook nog 😀

→ Lees over: starten in september
header-september.jpg

Een bestaande MM in september

Ben je al bezig? Dan geniet je in deze maand nog volop van de zomergroentes. Tomaatjes, komkommers, courgettes, boontjes. Ook de pompoenen krijgen nu kleur en kun je binnenkort oogsten. 

De truc is om deze groentes nu zo te verzorgen dat je er zolang mogelijk plezier van hebt. Terwijl je tegelijkertijd de leegkomende vakken meteen weer inzaait met groentes die je tot ver in de herfst en zelfs tot in de winter kunt oogsten. 
september-rondje-moestuin-13.jpg
Volop tomaten oogsten

Tips voor september*

1. Geef regelmatig water: bij zonnig en droog weer liefst elke dag. Check ook of de mix net onder de toplaag nog goed vochtig is.

2. Oogst op tijd en overvloedig. Dat is niet alleen lekker, maar geeft je ook een langere oogst: de planten waar je blad of vruchten van oogst, maken dan steeds meer aan. 
1september-overzicht.jpg
Minder mooie planten, maar nog steeds veel oogst
3. Oogst vakken met wat oudere groentes nu helemaal leeg en zaai er groentes in die straks prima tegen de najaarskou kunnen.
september-rondje-moestuin-12.jpg
Lege vakken zaai je meteen weer in
4. Let bij vochtig weer goed op slakken: die zijn er nu in overvloed. Ook zie je nu veel witte vlindertjes: het koolwitje dat graag eitjes op groentes van de koolfamilie legt.

5. Hou je hoge planten in de gaten en geef ze zonodig steun. Bind de klimcourgette en de pompoenen regelmatig vast aan het klimrek, net als je zonnebloemen. Bij lage tomaten zet je wat bamboestokjes om te voorkomen dat ze omvallen.
babypompen.jpg
Rijpende pompoenen aan het klimrek
6. Top de hoge tomaten, knip geel en lelijk blad weg, net als blad dat je tomaten en andere zomervruchten in de schaduw zet. Wees ook op je hoede voor schimmelziektes zoals meeldauw en de tomatenziekte.

* Samengevat: volg het advies van de MM-app op, want daarin komen deze tips allemaal voorbij 😉
tomaten-toppen.jpg
Tomatenplanten toppen om het afrijpen te bevorderen

Wat kun je nu nog zaaien?

Veel mensen denken dat je in deze tijd bijna niets meer kunt zaaien, maar niets is minder waar. Je zaait nu voor het najaar, de winter en het vroege voorjaar.

Dit kan allemaal:

Knoflook en uien: vanaf half september

Het begin van de herfst is ook een prima tijd om knoflook en winteruien te poten. De soorten die wij vanaf half september verkopen zijn speciaal geteeld voor de eigen kweek.
17-sept-uien-knof.jpg
Knoflook en winteruien

Meer lezen?

Dit was september in een notendop. Maar door de jaren heen schreef ik al zó veel, dat ik nog wel wat leuke posts voor je heb:

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks