September: meteen klaar voor volgend jaar 🌱

September in de Makkelijke Moestuin

De dagen worden alweer korter. Maar ook in deze tijd is het vaak nog lekker weer, oogst je elke dag en geniet je nog volop van je tuin. Zaai nu om nog vóór de winter te oogsten, of extra vroeg in het voorjaar. Starten kan dus ook nog 😀

Spring naar: Beginnen | Al bezig | Wat kun je nu zaaien
header-september.jpg

September: starten in de na-zomer

Starten met een Makkelijke Moestuin kan (bijna) het hele jaar. Oók aan het eind van de zomer. In september zaai je nog veel wat je nog vóór de winter kunt oogsten. Of zaai voor een extra vroege oogst in het voorjaar. 

Bovendien: als je nu je tuin opzet, ben je meteen klaar voor de komende jaren. 
 
Een MM starten is super simpel: 

1. Zet je moestuin op (bijvoorbeeld met een startpakket
2. Word overal bij geholpen door onze gratis app 
3. Tuinier een paar minuutjes per dag 
 
Meer weten? Lees hoe het werkt 

Een bestaande MM in september

Ben je al bezig? Dan geniet je in deze maand nog volop van de zomergroentes. Tomaatjes, komkommers, courgettes, boontjes. Ook de pompoenen krijgen nu kleur en kun je binnenkort oogsten. 

De truc is om deze groentes nu zo te verzorgen dat je er zolang mogelijk plezier van hebt. Terwijl je tegelijkertijd de leegkomende vakken meteen weer inzaait met groentes die je tot ver in de herfst en zelfs tot in de winter kunt oogsten. 
september-rondje-moestuin-12.jpg
Lege vakken zaai je meteen weer in

Tips voor september*

1. Geef regelmatig water: bij zonnig en droog weer liefst elke dag. Check ook of de mix net onder de toplaag nog goed vochtig is.

2. Oogst op tijd en overvloedig. Dat is niet alleen lekker, maar geeft je ook een langere oogst: de planten waar je blad of vruchten van oogst, maken dan steeds meer aan. 
kantoortuin-1september.jpg
Minder mooie planten, maar nog steeds veel oogst
3. Oogst vakken met wat oudere groentes nu helemaal leeg en zaai er groentes in die straks prima tegen de najaarskou kunnen. 

4. Let bij vochtig weer goed op slakken: die zijn er nu in overvloed. Ook zie je nu veel witte vlindertjes: het koolwitje dat graag eitjes op groentes van de koolfamilie legt. 

5. Hou je hoge planten in de gaten en geef ze zonodig steun. Bind de klimcourgette regelmatig vast aan het klimrek, net als je zonnebloemen. Bij lage tomaten zet je wat bamboestokjes om te voorkomen dat ze omvallen. 

6. Top de hoge tomaten, knip geel en lelijk blad weg, net als blad dat je tomaten en andere zomervruchten in de schaduw zet. Wees ook op je hoede voor schimmelziektes zoals meeldauw en de tomatenziekte. 

* Samengevat: volg het advies van de MM-app op, want daarin komen deze tips allemaal voorbij 😉
babypompen.jpg
Rijpende pompoenen

Wat kun je nu nog zaaien?

Veel mensen denken dat je in deze tijd bijna niets meer kunt zaaien, maar niets is minder waar. Je zaait nu voor het najaar, de winter en het vroege voorjaar. 

Dit kan allemaal: 

Meer lezen?

Dit was september in een notendop. Maar door de jaren heen schreef ik al zó veel, dat ik nog wel wat leuke posts voor je heb: