Tussenstand testzaden 2020
Ook dit jaar zijn we weer volop nieuwe soorten aan het testen, samen met een flink aantal andere MM-ers.
Het jaar is nog niet om, maar uit de posts op de community en onze eigen ervaringen, kregen we al een aardige indruk.
Tijd voor de tussenstand - en hier en daar een tip.
Balkontomaat
Paarse wortels
De berichten daarover zijn verdeeld: sommigen zijn super enthousiast, anderen juist weer helemaal niet.
Mijn eigen ervaring is dat ze makkelijk opkomen, maar dat je ze wel wat langer moet laten staan dan onze gewone oranje wortels.
Maar heb je dat geduld, dan word je ook wel beloond met echte plaatjes. Mooi donkerpaars met een witte kern.
De smaak is heel goed: iets minder zoet dan de oranje.
Ik heb zelf net weer gezaaid: het kan officieel nog tot half augustus.
Stengelsla
Dit is een hele aparte, maar daarom juist ook wel weer heel leuk.
De planten worden heel hoog: tot wel ruim een meter. Zet je er vier in een vak, dan blijven de stengels dun en groeien de planten snel de lucht in:
1 per vak vind ik zelf wat zonde van de ruimte, dus 2 is een mooie tussen oplossing. Dan worden de stelen toch lekker dik, en heb je ook veel blad.
De truc is om al vrij snel te beginnen met blad te oogsten. Heel jong is dat lekker door de sla, iets ouder is het heel lekker om mee te wokken of roerbakken.
Heeft de stengel een doorsnede van ongeveer 3-4 cm dan kan je die oogsten.
Van mij mag ie door. Ik heb zelf net nog gezaaid (officieel veel te laat) en er staat nog een kleine plant van 4 weken oud. Ben benieuwd of die nog groot wordt.
Dropplant
Zelf ben ik een enorme fan, maar je zet deze plant meer voor de bijen in je tuin, dan voor jezelf.
Hoewel: ik vind thee van een paar takjes echt heel lekker. Je kan het ook combineren met wat munt, dan wordt de thee iets frisser.
PlienT maakt er zelfs limonadesiroop van:
Hoe meer je de takken topt, hoe bossiger de plant wordt en hoe meer bloemen je krijgt. Daar kan je het beste al mee beginnen als de plant nog vrij klein is.
Meiraapjes
Ook dit is een topper om mee te wokken en/of roerbakken.
Lang niet iedereen is er even enthousiast over en dat snap ik heel goed. Het blad wordt mega-groot en het duurt best lang voor de raapjes zelf groeien.
Zet ze dus zeker niet op de eerste rij - zoals ik hier deed:
Laat je de planten lang staan, dan wordt het blad aangevreten door van alles, net als de raapjes. Niet echt aantrekkelijk.
Maar: het jonge blad is echt fantastisch van smaak en de raapjes die het redden zijn overheerlijk als je ze roerbakt of kort kookt.
Teel ze ook vooral voor het blad en zie de raapjes als bonus. Dat raadt PlienT ook aan in haar post op de community.
Rood-wit gestreepte biet
Dit is een no-brainer: deze chioggia biet gaat door.
Met als kanttekening dat het blad groter wordt dan dat van de gewone biet (des te meer om van te oogsten) en dat de bietjes iets langer duren en vaak ook wat plat blijven.
Ik vind ze zelf iets minder lekker dan de rode bieten, maar dat wordt dik goedgemaakt door de prachtige tekening. Wel vervagen de felle kleuren tijdens het koken.
Je kan nog tot eind augustus zaaien.
Oproep aan de testers
Test je ook? Dan ben ik heel benieuwd naar jouw ervaringen. Daarvoor maak je een post in de community.
Graag in de vorm van een verslagje: ik zaaide toen, de groei ging zus en zo, ik oogstte op dan en dan. Geef je mening over alles: de groei, het resultaat, de smaak, je algemene indruk. En zet er zoveel mogelijk foto’s bij.
We hebben het kanaal weer 'open’ gezet, dus als je post, komt ie ook weer tevoorschijn op de wall en kan iedereen erop reageren. Da's wel zo leuk 😀.
Alvast bedankt voor je hulp!