Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Jouw persoonlijke moestuincoach

Zoek je een day-to-day moestuincoach met eindeloos geduld? De gratis Makkelijke Moestuin app helpt je bij elke stap, van zaadje tot oogst.
Truus is een schat. Ze mailt of appt me wel eens. Dan stuurt ze foto’s mee van haar Makkelijke Moestuintje op haar balkon en dat ze daar zo blij mee is.

Dat was vroeger wel anders. Want Truus was het soort fan dat over alles wat ik schrijf nog één of twee vragen stelt. Of drie.

"Kan dat wel: bietjes naast radijsjes, of moet ik er sla tussen zetten?"
"De courgette is nu 18 cm lang, kan ik die oogsten?" "Aan mijn plantjes komt maar 1 radijsje, moeten dat er niet meer zijn?"

Ik snap dat wel: toen ik begon vroeg ik me ook van alles af. Gelukkig had ik mijn moeder. Want vóór je ergens goed in bent, moet je het eerst leren.

Truus vraagt me tegenwoordig niks meer. Tenminste, niet over plantjes 😉. Dat hoeft ook niet, want, schreef ze gisteren: ”Ik ben dolblij met die Makkelijke Moestuin app."

Een moestuinapp? Moestuinieren leer je toch in de praktijk, niet op een schermpje?

Dat klopt. Moestuinieren moet je gewoon doen. Een Makkelijke Moestuin is zelfs appeltje-eitje: je zet een moestuinbak neer, vult die met een voedzame aardemix, en begint met zaaien. Easy toch?

Maar soms slaat dan de twijfel toe:

"O jee, hoe diep moet ik nu zaaien?” “Waar zet ik welke groente?" “Hoe lang duurt het voor ik wat zie opkomen?”

Kijk. En dan is de MM-app super handig. Want die neemt je vanaf het prille begin aan het handje. Alles wat je in de app doet, doe je ook in het echt: in je moestuinbak.

De app doet je voor wat je moet doen: vanaf het eerste zaadje dat je in de grond stopt tot het oogsten aan toe. Tussendoor krijg je berichtjes voor de volgende stappen. Als je zaailingen van je radijsjes opkomen bijvoorbeeld, of als je je peultjes moet opbinden.

Cool. Maar hangt dat ook niet af van het weer?

Jazeker, en daarom volgt de app de groei van de plantjes.
Zo lees je in de informatie over onze radijs, dat je die na 4 tot 6 weken kunt oogsten. Bij groeizaam weer zal dat 4 weken zijn, maar bij koud en regenachtig weer - of vroeg in het voorjaar - eerder 6.

De app werkt daarom met gemiddelde tijden. Radijs komt 3 tot 11 dagen na het zaaien op. Na 4 dagen stuurt de app je een berichtje. Dan controleer je in je bak of je al wat ziet:
Als dat zo is, dan tap je op 'Ja' en ga je naar het volgende level.

Zie je nog niets, dan klik je op 'niet echt' en krijg je advies van de Moestuin expert:

Handig zeg. En hoe doe je dat met tomaten? Die groeien toch weer anders?

Precies. Daarom geeft de app je geen algemene aanwijzingen die voor alle planten kunnen gelden, maar juist specifieke stappen die bij die soort horen.

Voor de Makkelijke Moestuin kozen we de leukste, lekkerste en makkelijkste gewassen uit: soorten die het supergoed doen in onze moestuinbakken.

Al die zaden staan ook in de app. Van worteltjes tot klimmende courgettes en van andijvie tot Aziatische pluksla.

Bij elke soort zijn de stappen weer anders.

Voor radijsjes zijn dat er 5: zaaien, opkomen, uitdunnen, verzorgen en oogsten:
De 5 stadia van radijsjes
Bij onze hoge kerstomaat zijn het er drie keer zo veel. Want die zaai je niet meteen in je bak, maar moet je eerst binnen voorzaaien.

Ook dat laat de app je stap-voor-stap zien: hoe je zaait, hoe je de plantjes opkweekt, hoe je ze laat wennen aan de buitenlucht en hoe je ze uitplant in je moestuinbak:
Tomaten moet je binnen voorzaaien
Staat de tomatenplant eenmaal in je moestuinbak, dan moet je die opbinden aan het klimrek.

Uiteraard is dat bij radijsjes niet nodig. Die oogst je ook op een andere manier.

In de app staan dus alle stadia van al onze groentes, kruiden en bloemen. Alle soorten die we zelf verkopen:
Onze Makkelijke Moestuin zaden

Staan er ook soorten in de app die niet van jullie zijn?

Nee, alleen die van ons. Dat is ook wel logisch, want alleen daarvan weten we precies hoe ze groeien. Dat weten we niet van andere soorten.

Van bijna elke groente zijn er talloze variaties. Zo heb je laagblijvende struiktomaten, maar er zijn ook tomaten die enorm uitgroeien en wel 2 meter hoog worden.

Bij sommige tomaten moet je de zij-takken weghalen en bij andere weer niet. Of iets ertussen in. De ene tomaat is de andere niet 😉

Moet je die app altijd blijven gebruiken?

Nee hoor, dat hoeft niet. We maakten de app om jou op een speelse manier te leren moestuinieren. Dat gaat verrassend snel, want met elk berichtje leer je wéér wat.

Vóór je het weet denk je: “Aha, is het zó makkelijk? Dat kan ik zelf ook wel.” Vanaf dat moment heb je de app niet meer nodig om goed te tuinieren.

Al is de kans groot dat je 'm toch blijft gebruiken. Om je bakken in te delen, of omdat je het handig vindt om een seintje te krijgen als je water moet geven.

Er zit trouwens nóg iets leuks in:

De Makkelijke Moestuin community

Dat is dé plek waar MM-ers elkaar ontmoeten.

Je kunt er schaamteloos je Makkelijke Moestuin showen, een superlekker receptje delen en de vraag stellen waar je al wekenlang mee rond loopt. Of advies geven, dat kan ook.

Truus is daar natuurlijk ook, al gebruikt ze daar wel een andere naam.

Wat kost die app?

Helemaal niks. Er staan zelfs geen reclames op en ook geen hinderlijke verkooppraatjes.

Maar let op: de app is wél speciaal gemaakt voor het systeem, de producten en de zaden van de Makkelijke Moestuin. Zodra je andere spullen en zaadjes gebruikt, durven wij niet meer te zeggen of 'ie jou de juiste aanwijzingen geeft.

Bovendien: als jij je spullen bij ons koopt, kunnen wij lekker doorgaan met het maken van dit soort leuke dingen 😉

Oók behoefte aan een day-to-day moestuincoach met eindeloos geduld?

Er zijn op dit moment twee versies. Ze zijn qua werking hetzelfde maar wel specifiek ontwikkeld voor twee verschillende besturingssystemen, namelijk:

De iOS versie voor iPhone en iPad
Download hier

En de Android versie
Download hier

Succes, en laat je me weten of je er net zo blij mee bent als Truus?