Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Hoe gebruik je de Makkelijke Moestuin app?

Download de app, maak een account aan, voer je bak(ken) in en begin met zaaien. Volg je dan de stappen van de notificaties op, dan tuinier je als een echte pro.

Deze pagina bestaat uit twee delen:
  1. een uitgebreide uitleg over de algemene werking van de app
  2. specifieke vragen
De app helpt je - realtime - bij het zaaien, bij het verzorgen van je plantjes en zelfs bij oogsten.

Duurt het een week voor de volgende stap, dan krijg je op dat moment een bericht:
  • je checkt of alles goed gaat
  • krijgt stap-voor-stap te zien wat je moet doen
  • en daarna gaat er een timer lopen tot de volgende stap
Benieuwd hoe dat er uit ziet? Dan loop ik er stap voor stap met je doorheen.

Hoe richt je de app in voor jouw moestuin?

Werk je veel met andere apps, dan heb je deze uitleg waarschijnlijk niet nodig. Het meeste wijst zich wel vanzelf.

Wat wel goed is om te weten is dat deze app 100% is afgestemd op het systeem, de materialen en de zaden van de Makkelijke Moestuin. Weet je niet zeker of de app voor jou geschikt is? Lees dan eerst deze pagina.

Oké, voor de liefhebbers van een uitgebreide gebruiksaanwijzing:

Stap 1: Download de app

Er zijn op dit moment twee versies. Ze zijn qua werking hetzelfde maar wel specifiek ontwikkeld voor twee verschillende besturingssystemen, namelijk:

De iOS versie voor iPhone en iPad
Download hier

En de Android versie
Download hier

Stap 2: Maak een account aan

Zodra je de app opent, heb je drie keuzes: inloggen met Apple, Google of je eigen e-mailadres. Als je nog geen account hebt aangemaakt met jouw e-mailadres, kun je je hiermee registreren. Als je al een account hebt met jouw e-mailadres, kun je inloggen met het bijbehorende wachtwoord.

Lukt het inloggen of registreren niet?
Ga dan naar de pagina Foutjes & problemen

Stap 3: Zet je moestuin in de app

Je moestuinbakken in de app zetten kan op 2 manieren:
  1. Tap bovenin het scherm 'Vandaag' op de knop 'Moestuin toevoegen'.
  2. Klik onderin het scherm op het middelste tabblad 'Je moestuin'. Heb je nog geen bak toegevoegd, dan zie je een leeg scherm met dezelfde knop.
Selecteer jouw moestuinbak of growbag
Al onze huidige moestuinbakken en growbags staan in de app, net als een aantal oude producten en extra afmetingen.

Let op: Er zijn bakken met en zonder poten en/of klimrek. Kies de variatie die jij hebt, want alleen dan krijg je het juiste advies bij het kiezen van je planten.

Geef je bak een naam
Wees creatief maar ook praktisch 😉

Heeft jouw moestuinbak een andere afmeting?
Dat los je op door een aantal bakken te combineren. Voor een bak van 180 x 90 voer je bijvoorbeeld twee bakken van 90 x 90 in, en voor een bak van 120 x 150 gebruik je een bak van 120 x 60 en een van 120 x 90.

Tip: geef die bakken een duidelijke naam om te onthouden welke bak welk deel is. Bijvoorbeeld 'keuken-links' en ‘keuken-rechts'.
Plaatsing
Let erop dat je bak nét zo in je tuin staat als in de app: met de voorkant richting zuiden want daar komt het zonlicht vandaan. De vakken aan de voorkant van jouw bak, zijn in de app dus de onderste. Een rechthoekige bak moet je dus soms omdraaien.

Stap 4: Aan de slag 💪

Je zaait je vakken stuk voor stuk in. Dat doe je én in de app, én in je echte bak.
Zo zaai je de vakken in:

1. Kies een vak
In het tabblad 'Je moestuin' staat nu jouw moestuinbak of growbag. Deze heeft één of meerdere vakken. Een leeg vak is in de app grijs met een plusje erin. Klik op het plusje om te beginnen met zaaien.

2. Selecteer je groente
In het overzicht zie je al onze zaden. Bovenaan staan de soorten die voor dat vak - en op dat moment - het meest geschikt zijn. Voor de voorste vakken zijn dat dus lagere planten dan voor de achterste.
Daaronder staan de overige zaden. Daarbij staat ook de reden waarom die niet ideaal zijn. Omdat het óf nog niet de juiste tijd is, óf niet de ideale plek is, en soms staat er nog een andere reden. Je kunt ze dus wel kiezen, maar daarmee ga je wel in tegen het advies van de app.

De app werkt 1-op-1 met de Makkelijke Moestuin zaden. We verkopen groentes, kruiden en bloemen. Hoe méér soorten je hebt, hoe meer je het hele jaar door kunt zaaien en hoe gevarieerder je oogst.

Lees meer over de zaden

Van de Makkelijke Moestuin zaden staan alle stadia in de app. Voor andere groentes of planten kun je wel een vak reserveren maar krijg je geen aanwijzigingen.
3. Volg de instructies
De rest wijst zich wel vanzelf: de app loodst je stap voor stap door het proces van zaaien. Heb je dat gedaan, dan zie je in het vak geen kruisje meer maar een paar zaadjes. Ook gaat er voor dat vak een timer lopen.

Stap 5: Reageer op de meldingen

Om de zoveel dagen krijg je een melding van de app: ‘Een van je plantjes heeft aandacht nodig’.

Ga je dan naar je bak in de app, dan zie je in een van de vakken een uitroepteken. Klik je erop dan krijg je bijvoorbeeld de vraag: "Zie je al wat opkomen?" Dat controleer je in je eigen moestuinbak.

Als dat zo is, dan ga je door naar het volgende level, volg je daar de stappen van, en gaat daarna de timer weer lopen tot aan de volgende melding.

En wat als er iets fout gaat?

Dan zoekt de app - samen met jou - uit wat er aan de hand is. Hij stelt je vragen en aan de hand van jouw antwoord geeft hij je advies.
Per groente geeft de timer de gemiddelde tijden tussen de levels aan.

Is het mooi weer dan zullen de plantjes sneller groeien en kun je eerder doorklikken naar het volgende level. Valt het weer tegen - of is het nog vroeg in het voorjaar of laat in het najaar - dan zul je wat vaker op nee klikken en voegt de timer wat extra dagen toe.

Dagelijkse to-do's

Daarnaast krijg je regelmatig to-do's.

Die helpen je herinneren dat je water moet geven, op slakkenjacht moet gaan, en meer van dat soort dingen. Je vindt ze via de knop onderin je moestuin:

Kom je om in de meldingen?

Dat valt best mee. Radijsjes lopen 6 stadia door. Daarvoor krijg je dus 6 tot 8 meldingen over een periode van 5-6 weken.
De 6 stadia van de radijsjes
Bij tomaten zijn het er wat meer omdat je die eerst binnen voorzaait, ze binnen opkweekt, moet laten wennen aan de buitenlucht, en dan nog uitplant in je bak. De app laat je alles zien.
Zelfs het wegknippen van de zijscheuten (het zogenaamde dieven), en wat je aan het eind van het seizoen met de tomaatjes doet die nog niet helemaal rijp zijn.

Al met al leer je dus in één seizoen hoe je al onze groentes en kruiden teelt. Tenminste: als je die allemaal in je bakken zet. 😉

Na een poosje ben je volleerd MM-er

Na een paar maanden heb je al zoveel geleerd, dat je de meldingen van de app niet eens meer nodig hebt. Dan gebruik je de app alleen nog bij het uitkiezen van je groentes, of om te zien wat je op dat moment (nog) kunt zaaien.

Of om iets op de community te posten of te lezen. Want die vind je ook in de app 🙂

Veelgestelde vragen

Onze app wordt door tienduizenden mensen gebruikt. Dan is het wel logisch dat er af en toe vragen over gesteld worden.

Hieronder vind je de meeste voorkomende vragen over de functies binnen de app.

Staat je vraag er niet tussen?
In de community staan al veel vragen en oplossingen. Wellicht staat die van jou er ook al bij. Mocht dat niet zo zijn, maak dan een post aan in de community en hang er de categorie 'App-support' aan.