Zondag 15 september 2024

Herfst: tijd voor knoflook en winteruien ๐Ÿ˜€

Nu in de shop: knoflook en pootuitjes, speciaal voor de winterteelt ๐Ÿ™‚ Ook zijn er weer moestuinbakken van bamboe.
De zomer loopt ten einde en de herfst staat voor de deur. De afgelopen week was het dan ook al flink koud, maar de komende week ziet er weer lekker uit: zo rond de 20ยฐC en regelmatig zon.
-31-24-header.jpg
Elke dag frambozen plukken
De komende weken zal de temperatuur steeds meer zakken en wordt het echt herfst.

Maar heb je een moestuin, dan brengt elk jaargetijde wel iets moois. Zo oogsten we nu massa's tomaten, plukken we elke dag frambozen en zijn de pompoenen bijna rijp.

Bovendien is de herfst ideaal voor het poten van knoflook en winteruitjes ๐Ÿ™‚

Wanneer poot je knoflook en winteruien?

Dat kan vanaf half september tot half november. In een Makkelijke Moestuin komt dat prima uit, want in deze tijd komen er steeds meer vakken vrij.

De soorten die wij verkopen - de gele winteruien, de rode winteruien en de knoflook - zijn dan ook speciaal geteeld voor het najaar.

De laatste bietjes geoogst? Dan kunnen nu de knoflook en winteruien in de bak:
-31-24-poten-knoflook_ui.jpg
Knoflookbollen en winteruien: klaar om te poten

Zelf knoflook telen

Knoflook kun je zowel in het najaar als in het voorjaar telen, maar het mooiste resultaat krijg je als je de tenen in het najaar poot. Dan oogst je de bollen vanaf het begin van de zomer.

Onze knoflook geeft vrij grote, witte knoflooktenen met een milde zoete smaak. Daardoor kun je ze in allerlei gerechten gebruiken. Rauw - in salades, kruidenboter of koude sauzen - of om mee te koken of te bakken.

Deze soort wordt in Frankrijk veel gebruikt en geteeld. Ook al omdat hij probleemloos groeit en een hoge opbrengst geeft.
-31-24-knoflook.jpg
Gedroogde bollen knoflook (foto Silvia Hietbrink)
De bollen die wij verkopen worden speciaal voor de teelt gekweekt en zorgen zo voor extra stevige planten.

De teelt is appeltje-eitje, daar hoef je amper iets aan te doen. Maar om je te helpen staan ze ook in de app.
app-knoflook.jpg
Koop je onze knoflook, dan krijg je 5 mooie bollen in een netje. Da's meer dan genoeg voor 2 - 3 vakken, want er passen 9 knoflookplanten in een vak.

Kies de mooiste tenen uit om te poten, en gebruik de rest in je keuken:
-31-24-poten-knoflook.jpg
De grote tenen komen in het vak, de kleintjes gaan mee naar de keuken.
Let op: zowel de knoflook als de uien hieronder verkopen we als tijdelijke producten en onze voorraad is niet al te groot. Op is dus echt op. Naar de shop.

Zelf winteruien telen

De meeste uien poot je pas in het voorjaar, maar omdat winteruien goed tegen kou kunnen, poot je die - net als de knoflook - tussen half september en half november.

Zo maken ze vรณรณr de winter al een mooi wortelstelsel aan en kun je ze het jaar daarop aanzienlijk vroeger oogsten dan de uien die je pas in het voorjaar poot.

Laat je de uien na de oogst eerst goed drogen, dan kun je ze daarna vrij lang bewaren. Wij hangen ze daarom op in de kas.

Dit zijn de laatste, de rest is al op:
-31-24-drogen-uien.jpg
De laatste rode en gele winteruien in de kas

Rode winteruien

Onze rode winteruien zijn wat zoeter en knapperiger dan de meeste gele uien. Met hun mildere smaak zijn ze perfect voor koude gerechten, al kunnen ze ook goed in warme gerechten.
-31-24-rode-ui-2.jpg
Prachtig toch: zo'n rode winterui?
Er passen 16 uien in een vak, en ook hiervan vind je de instructies in de app.

We verkopen ze in netjes van 100 gram, en daar zitten er meestal voldoende in om 2 vakken van 16 uitjes mee te beplanten.

Maar let op: soms zitten er in het netje vrij veel grote uitjes, en krijg je er dus iets minder. Omdat die waarschijnlijk ook wat groter worden, zet je die liever met 9 in een vak. Net als de knoflook en de gele winteruien.

Gele winteruien

De gele winteruien verkochten we vorig jaar voor het eerst. Ze komen oorspronkelijk uit Japan en kunnen goed tegen kou: tot -15 ยฐC. Bovendien schieten ze in een voorjaar met extreem wisselend weer nรฉt iets minder snel in bloei dan andere soorten.

Ze zijn ook overheerlijk: niet te scherp en zelfs een beetje zoetig. Vanaf nu mijn favoriete ui ๐Ÿ˜‹
-31-24-tgele-ui.jpg
Ah jammer... bijna op :-(
Deze uien worden iets groter dan de rode winterui. Daarom poot je er 9 in een vak, in plaats van 16.

Er zijn weer MM-bamboo's

We moesten er lang op wachten, maar eind vorige week kwamen ze binnen: de dikke planken van bamboe. Kees begon meteen met het op maat zagen, en deze week boorde hij de gaten erin: precies op de juiste plek.

Zodra de eerste planken klaar waren, begonnen we met het inpakken van de pakketten: de helft voor de bakken van 60x120 en de helft voor de bakken van 120x120.

De voorraad is nu nog vrij klein, maar sinds vandaag staan alle MM-bamboo's weer in de shop:
Artboard-Copy-2.jpg

Update test met de watertegels

In de vorige mail vertelde ik je over ons nieuwe product dat we nu aan het maken zijn: de MM-watertegels. Daarna stroomden de reacties binnen: veel MM-ers zijn reuze enthousiast ๐Ÿ˜€

Maar zoals ik al zei gaat de productie van de tegels niet erg snel. Bovendien kregen we te maken met wat tegenslag. Niets wat we niet kunnen oplossen - daar zijn we al druk mee bezig - maar het zorgt toch voor vertraging.

Volgende week weet ik hopelijk meer.

Dat was het voor vandaag

Wat wel al klaar staat om te verzenden, zijn de netjes met uitjes en knoflook, die kun je dus al bestellen.
knoflook-uien-2.jpg
Netjes rode winteruitjes, klaar voor de verkoop
Dat komt mooi uit want de komende week wordt het prachtig na-zomerweer: dan kunnen ze meteen in de mix ๐Ÿ˜€

Tot snel!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks