Zondag 25 augustus 2024

Waarom water geven zó belangrijk is

Voor de camera van BinnensteBuiten, wat water betekent voor planten, en waarom genoeg water geven veel meer oogst geeft. Plus: korting op twee zadenpakketjes.
-28-25-8-opnames-aduard.jpg
Opnames Binnenste/Buiten in de lunchtuin van Aduard
Deze week werden Saskia en ik geïnterviewd voor het tv-programma BinnensteBuiten. Daarvoor kwam er woensdag een cameraploeg langs die eerst in Den Andel en daarna in Aduard opnames maakte.

Het is nog niet bekend wanneer die uitgezonden worden - waarschijnlijk pas in oktober - maar zodra wij dat weten, geven we dat aan je door 🙂

-28-25-8-opnames-DA.jpg
Tijdens de opnames in Den Andel scheen de zon
In de dagen voor de opnames maakten we de tuinen uiteraard zo mooi mogelijk. Daarbij zagen we meteen weer hoe belangrijk het is dat groentes genoeg water krijgen. En wat er gebeurt als dat niet zo is.

Tijd voor een lesje biologie 🙂

Waarom is water zo belangrijk voor een mooie oogst?

Net als bij alles wat leeft, bestaan de cellen van planten voor het grootste deel uit water. Tot wel 95%. Dat geldt niet alleen voor het blad, maar ook voor de stengels, de wortels en de vruchten.

Krijgen jouw groentes en kruiden voldoende water, dan zijn ze niet alleen stevig, maar groeien ze ook goed. Want dat water is ook belangrijk voor het transport van voedingsstoffen én voor het proces van fotosynthese.

Bij dat laatste gebruiken groene planten zonlicht om energie op te slaan in de vorm van glucose: een soort suiker.

Maar dit jaar viel er toch veel regen?

Klopt. Tot eind juni leek het wel alsof het nooit zou ophouden met regenen. Maar daarna werd het af en toe heel warm en droog en moesten we dagelijks water geven. Toen hing veel blad op het midden van de dag er maar slapjes bij:
30-juni-pluksla-aduard-1.jpg
Heet en droog: slaphangend blad van pluksla
Daarna kwamen er weer een aantal enorme plensbuien, werd het weer super heet, en ga zo maar door.

Kijk: als er regelmatig een bui(tje) valt, en de mix voortdurend vochtig blijft, dan is er niets aan de hand. Dat de groentes het dit jaar bij veel MM-ers niet zo goed deden, had dan ook minder te maken met teveel regen, dan met te weinig zon en lage temperaturen.

Ook onze bakken zagen er in andere jaren wel eens beter uit:
-28-25-8-bakken-juni.jpg
Onze bakken eind juni dit jaar: niet zo mooi als andere jaren
Wisselend weer - dan weer droog, dan weer nat - zorgt dus voor meer problemen dan veel regen.

Door al die plensbuien denk je al snel dat de planten meer dan genoeg water hebben, zeker als het bovenste laagje mix drijfnat is. Maar als het daarvoor een tijdje heet en droog was, dan is de kans best groot dat de mix die daaronder zit nog helemaal droog is.

Kijk maar naar deze foto's:
nattte:droge-mix.jpg
Kletsnatte mix, maar daaronder nog kurkdroog
Voor de sterkere planten - zoals zonnebloemen en courgettes - is dat niet eens zo’n groot probleem. Want die maken binnen no-time een massa wortels aan waarmee ze het vocht en de voeding van hun buren wegsnaaien.

Die doen het dan minder goed, al zullen de volwassen planten dat best wel overleven.
-28-25-8-bakken-DA-beginweek.jpg
Zonnebloemen en courgettes kapen vocht en voeding weg bij de buren
Maar de kleinere planten schieten dan vaak direct in bloei. Want als ze zelf niet goed kunnen groeien, stoppen ze hun laatste restje energie in het zorgen voor nakomelingen.
-28-25-8-koriander-bloei.jpg
Korianderplantjes schieten bij droogte direct in bloei
En zaailingen? Als die het al overleven krijgen ze vaak een rare kleur en groeien niet verder. Zoals hieronder bij de Aziatische pluksla.

Haal die dus maar zo snel mogelijk weg, want dat wordt toch niets meer.
zaailingen-kleine-worteljes.jpg
Links: zaailingen in te droge mix - rechts: de mix eronder zit vol met worteltjes
Ook zitten door zo'n tijdelijke droogte de vakken vaak stikvol kleine worteltjes. Waardoor de mix nog maar heel lastig om te scheppen is.

En dat merkten we maar al te goed bij het opkrikken van de tuinen 😐

Maar Jelle, dat wist je toch al?

Jazeker. Want we schreven hier ook al over tijdens de hete zomer van 2022.
-28-25-8-zomer-2022.jpg
Begin augustus 2022 - heet en droog én enorme zonnebloemen
Maar als je zoveel bakken hebt als wij, neem je soms niet de tijd om goed water te geven. Of vergeet je te checken of alle mix wel vochtig genoeg is - en niet alleen het bovenste laagje.

Water is belangrijk, maar lucht bij de wortels ook

Juist omdat het water geven bij droog weer best veel tijd kost, zijn we al jaren bezig om daarvoor een goede oplossing te bedenken. En is dat is best lastig. Want genoeg vocht is belangrijk, maar óók lucht bij de wortels.

Krijgen ze dat allebei, dan groeien ze beter en zijn ze ook veel sterker. Kijk maar naar de Aziatische pluksla hieronder. Die plantjes zaaiden we rond dezelfde tijd als die zielige zaailingen die ik je eerder liet zien.
-28-25-8-pluksla-azie.jpg
Kleine en gezonde plantjes van de Aziatische pluksla
Dus zoeken we een oplossing die niet alleen makkelijk is, maar je planten ook nog eens supergoed laat groeien.

Hoe we dat voor elkaar willen krijgen, vertel ik je volgende keer. Anders wordt deze blog wel heel erg lang 🙂

25% korting op de zadenpakketje Specials en Klimmers

Momenteel verkopen we het hele jaar door drie zadenpakketjes: Basis, Specials en Klimmers.

Volgend jaar blijft daarvan alleen het Basispakketje over en maken we daarnaast een aantal tijdelijke pakketjes met zaden die je op dat moment kunt zaaien. Da's veel handiger toch?

Maar omdat we nog een aantal Specials- en Klimmerspakketjes over hebben, kun je die nu met 25% korting kopen. Daarna komen ze dus niet meer terug.
zadenpakketjes.jpg
(Alle zakjes hebben een expiratiedatum van januari 2027, behalve de komkommer, chioggia-biet en paarse wortel: die staan op januari 2026.)

Dat was het voor vandaag

Het weerbericht voor de komende tijd ziet er prima uit: lekker warm, veel zon en (bijna) geen regen. Dus: als je nog gaat zaaien - en dat kan nog steeds - denk dan vooral aan dat water 🙂

Tot in september!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks