Welke zaden komen door de test?
Hoe staat het met de testzaden?
Met zoveel testers weten we tegen het einde van het seizoen vrij goed of ze bij de Makkelijke Moestuin passen, of men er wel of niet enthousiast over is, en hoe ze gezaaid en verzorgd moeten worden.
Dit jaar testen we deze 8 soorten:
- knapperige bindsla
- een snelgroeiende mini-komkommer
- gezonde ijsbergsla
- witte bosaardbei
- gele snacktomaat
- lage, meer-bloemige zonnebloem
- stengel- of bosuien
- citroenmelisse
Daarom is er op de community een speciaal kanaal waar de testers hun ervaringen kunnen posten. Ook dit jaar werd daar veel gebruik van gemaakt. We kregen dus al een aardige indruk.
De afgelopen week plaatste Saskia nog een extra oproep. Daar kwamen al veel reacties op, maar als jij ook nog iets wilt delen, dan kan dat uiteraard nog steeds.
Naar de oproep op de community.
Iedereen is dit jaar extreem enthousiast - wij ook
Maar dit jaar zijn het allemaal toppers 😀 Da's bizar toch? Bij zoveel soorten en ook nog in een jaar met mega-veel regen en een invasie van slakken.
We nemen ze allemaal even door:
1. Knapperige bindsla
Omdat-ie ook nog eens redelijk tegen verhitting kan, kun je deze sla ook prima op het laatst door een roerbak of stamppot gooien. Voor een lekker knapperige bite.
(foto SonjaMM)
2. Snelgroeiende mini-komkommer
Wat dan weer super gunstig is, is dat je - juist door die snelle groei - deze komkommer meerdere keren per jaar kunt zaaien. Zelfs nog tot eind juli.
Beezy (van de foto hierboven) zaaide de plant niet eens voor, maar stopte het voor-gekiemde zaadje rond half juni direct in de mix.
(foto Beezy)
3. Gezonde ijsbergsla
En net als de bindsla, kan ook deze sla vrij goed tegen zout, azijn en verhitting 😀
4. Witte bosaardbei
Wij oogsten nu dagelijks, net als Zunneke (op de community). Als de aardbeitjes goed rijp zijn - en dus makkelijk loslaten - zijn ze heel zoet en lekker en ruiken ze naar ananas. Ze worden dus ook wel ananas aardbeitjes genoemd.
Heb je niet genoeg plek in je bakken, dan kun je ze makkelijk overzetten naar een ander plekje in je tuin en kun je er wel 5 jaar lang van plukken.
(foto Zunneke)
5. Gele snacktomaat
Het duurt even voordat die van groen naar geel verkleuren, maar dan vindt iedereen ze ook echt heel lekker. Steviger dan de kerstomaatjes van onze Sweety en gele struiktomaat, en ook anders van smaak.
6. Lage zonnebloem met meerdere bloemen
En eerlijk gezegd hebben wij er ook niet zoveel uitgetest, want ondanks de vele bakken, hadden we niet zoveel vakken vrij.
Maar ai, wat is-ie leuk en wat zijn de bijen er blij mee 😀 Net als alle testers die 'm al zien bloeien.
Ideaal ook voor de MM-ers met een winderige tuin, want omdat de plant vrij laag blijft, blijft deze netjes staan. Al wordt-ie door de MM-mix wel weer iets hoger dan aangegeven: ongeveer 100 - 120 cm.
7. Lente- of stengeluien
Verder is de truc om ze niet uit te dunnen. Zodra de eerste stengel-uien groot genoeg zijn om te oogsten, trek je die eruit en laat je de andere in het gaatje staan om verder uit te groeien. Op die manier kun je lang blijven oogsten, en een behoorlijke opbrengst krijgen. Zelfs met maar 1 vak.
(foto Reinie)
8. Citroenmelisse
Het blad is lekker om toe te voegen aan een fles water, om muntthee net wat frisser te maken, en versnipperd door fruitsalades en toetjes. Maar je kunt het ook toevoegen aan vlees- en visgerechten, of omeletjes. En het is ook nog eens heel gezond.
De zaden komen makkelijk op en na een week of 7 heb je al een mooi klein plantje.
Daarna groeit de plant enorm, is die al snel te groot voor een vak. Wel kun je 'm makkelijk verplanten naar een andere plek, óók in de volle grond. En heb je 'm eenmaal in je tuin, dan hoef je 'm nooit meer te zaaien. De plant vermeerdert zichzelf.
Allemaal door naar volgend jaar?
- overleg zadenleverancier
- zakjes ontwerpen en laten drukken
- stappen maken voor in de app
- illustraties in de app
- teksten en foto's voor de shop en de site
Dus als jij bij deze post nog even wilt aangeven wat jouw top 1-8 is, dan weten ze in ieder geval waarmee ze moeten beginnen.
Ook als je niet meedeed met het testen, heb je vast wel een mening. Misschien haal je ze daarmee zelfs over om ze allemaal te doen 🙂
Naar de oproep om te stemmen op de communitie.
Heb je geen testzaden maar wil je toch nog wat doen?
Bovendien maakten we een voordelig herfstpakketje:
10 (snelle) tips voor augustus
Dus zet je parasol alvast klaar en geef je zaailingen en kleine plantjes op het heetst van de dag wat schaduw.
Zo, dat was het weer voor vandaag
De volgende keer ga ik het hebben over water geven, want ook dat is iets waar we al lang mee bezig zijn.
We willen dat graag makkelijker maken. Niet alleen voor als je op vakantie gaat, maar ook voor het hele jaar door.
Tot dan!