Zondag 18 augustus 2024

Actuele zomertips - o.a. voor tomaten

Waarom je bij warm en vochtig weer extra goed op je tomaten moet letten, over afvallende of vreemde courgettes, en hoe je zoveel mogelijk oogst van onze broccoli.
lelijkblad-kantoortuin_0004_Layer-2.png
Tijd voor onderhoud - en een ijsje
Pff, warm zeg. En vochtig.

Dus is het tijd voor een ijsje, én extra goed opletten in de tuin. Want het huidige weer zorgt niet alleen voor een supersnelle groei - en veel oogst - maar brengt ook wel wat uitdagingen met zich mee. Vooral voor de tomaten.

Water geven?

Ik had je beloofd dat we het vandaag over water geven zouden hebben. En hoe we dat makkelijker willen maken. Vooral als je veel bakken hebt, of als je op vakantie gaat, het die weken net super droog is, en je buren niet genoeg water geven.

Maar de afgelopen week plenste het af en toe zó erg, dat ik dat nog even uitstel.
mail27tuinDA-water.jpg
Die tuinslang is nu niet echt nodig
Dus gaat deze blog over drie onderwerpen die juist nu spelen:
  • wat er bij tomaten kan gebeuren bij warm en vochtig weer
  • waarom niet alle courgettes uitgroeien tot mooie exemplaren
  • of één enkele broccoliplant wel wat oogst oplevert

Tomatentips voor deze tijd van het jaar

Niets is leuker - en lekkerder - dan tomaatjes plukken in je eigen tuin. Dus zaai je ze eind maart binnen voor, vertroetel je ze op de vensterbank, laat je ze eind mei wennen aan de buitenlucht, en krijgen ze het beste plekje in je bak. In de hoop dat je dan rond deze tijd massa’s tomaatjes kunt oogsten.

In zonnige zomers is dat ook zo, maar dit jaar komt de oogst wat later op gang. Al komen er nu steeds meer foto’s op de community langs:
Tomaten-comm-mail27.png
Tomatenfoto's uit de community

Tomaten houden het meest van droog en zonnig weer en alleen veel water bij de wortels. Dus is het best bijzonder dat ze het dit jaar toch zo goed doen.

Maar om ze nu ook goed te houden is best een uitdaging. Want dat warme en vochtige weer is ideaal voor allerlei schimmels. En ja: óók voor die enge tomatenziekte.

lelijkblad-kantoortuin_0008_IMG_6568.png
Lelijk blad bij de balkontomaat: is dat wel of niet de tomatenziekte?
Om dat zo veel mogelijk te voorkomen, knip je al het blad weg dat of geel is of maar een beetje lelijk wordt.

Zolang er maar wat gezond blad overblijft is dat ook helemaal niet erg.
lelijkblad-kantoortuin_0007_IMG_6589.png
Knip al het lelijke blad weg
Kortom: wat betekent lelijk blad, hoe herken je de eerste tekenen van de tomatenziekte, wat kun je doen om te voorkomen dat het erger wordt, en wat moet je doen als dat niet helpt?

Op deze pagina lees je er alles over:
Geef nu ook al je tomatenplanten goed steun, ook de balkon- en gele struiktomaat. Rijpende tomaten zijn best zwaar, en voor je het weet knakt er zomaar een tak af.

Of zelfs de hele plant, zoals bij Rouskja.
rouska-geknakte-balkontomaat.jpg
Geef steun aan je tomaten om dit te voorkomen (dank voor je foto Rouskja!)

Wat speelt nu bij courgettes?

Dit is ook de tijd dat je omkomt in de courgettes.

Al is ook dat niet altijd het geval. Zo groeien er in de kantoortuin bij de loods lang niet zoveel als in onze tuin in Den Andel. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de bevruchting van de bloemen.

Dat bevruchten gebeurt normaal door bijen en hommels. Hier zie je links de mannelijke bloem en rechts de vrouwelijke met een bij erin:
18-8-tomaten-broccoli-courgette.jpg
Links een mannelijke bloem en rechts een vrouwelijke
Da's wel een ideale situatie, en komt helaas niet altijd voor. Want soms bloeien er alleen vrouwelijke bloemen en soms alleen mannelijke.

Maar er zijn meer redenen waarom courgettes afvallen als ze nog klein zijn, of soms een rare vorm krijgen.

Daar lees je meer over op deze pagina.
mail27-halfbevruchte-courgette.jpg
Courgette met een rare vorm
En vergeet vooral niet om de stengel van je klimcourgette elke week op te binden, want die groeit nu super snel.

Zo hadden we deze nog vorig weekend opgebonden, en moet je nu eens zien:
mail27-klimcourgette-opbinden.jpg
De stengel van de klimcourgette groeit nu in één week ruim 20 cm

Levert onze broccoli wel wat op?

Ik las op de community dat sommige MM-ers de opbrengst van onze Baby broccoli wat vinden tegenvallen.

Maar dat is maar net wat je ervan verwacht. De eerste stronk is inderdaad niet zo groot als die in de supermarkt, al is die toch best aardig.

Heb je die eenmaal geoogst en laat je de plant dan gewoon staan, dan kun je daarna vrij regelmatig een handje zijscheuten oogsten. Met 2 of 3 planten tikt dat aardig aan.

Deze foto's zijn van één enkele plant, met tussenpozen van ongeveer 2 weken:
Broccoli-collage.png
Broccoli-plant op 5 juli, 18 juli, 6 augustus en vandaag
Op de laatste foto zie je dat de zijscheutjes nog maar heel klein zijn. Dat heeft vooral te maken met het warme weer van nu. (Hetzelfde gaat op voor de planten die iets later gezaaid zijn: ook daar laat de eerste stronk nu wat langer op zich wachten.)

Da's dus vrij normaal, en zodra het in het najaar weer wat kouder wordt, zal de plant tot ver in het najaar weer grotere scheuten aanmaken.

Daarnaast kun je - vergeleken met andere soorten - veel sneller oogsten (al na 3 maanden i.p.v. 5) en heeft de plant veel minder ruimte nodig (maar 1 vak i.p.v. 4).

Tel uit je winst 🙂

Dank voor het meedenken

Super bedankt voor al jullie feedback op de uitvraag over de testzaden. Alleen al bij Saskia's oproep om te stemmen staan nu al bijna 200 reacties.
mail27-screenshot-oproep.jpg
(Screenshot van 18 augustus)
Wat fijn dat jullie zo actief met ons meedenken 😀

De eerste indruk bevestigt wat we al dachten: jullie willen ze allemaal. Al staan sommige soorten wel vaker bovenaan dan andere.

We maken er nu een ranglijst van en gaan er de komende maanden mee aan de slag. Maar nogmaals: allemaal toevoegen zal waarschijnlijk niet lukken.

Zo, dat was het voor deze week

Als uitsmijter nog een toepasselijk filmpje van Jelmer:
Knip je dan ook nog al het lelijke blad van je andere planten weg, dan ziet je tuin er meteen weer een stuk frisser uit.

Dat komt bij ons extra goed uit, want de komende week komt er een cameraploeg van het programma BinnensteBuiten langs om bij ons te filmen 🙂

Voor nu wens ik je alvast een fijne week toe, geniet van het mooie weer, en mocht het de komende week helemaal droog blijven, geef dan toch regelmatig water.

Tot de volgende keer!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks