Zondag 27 maart 2022

Zomertijd en (kans op) winterse buien

Vandaag is de zomertijd ingegaan. Al zegt dat 'zomer' nog niet veel hoor, want in deze tijd gaat het weer soms alle kanten op. Toch hoef jij je nooit af te vragen of het goed gaat. Plus: zaaien in april en zaailingen op de vensterbank.
moestuinbak-27-maart-1.jpg
Muts op muts af
De afgelopen weken zijn we echt verwend: met elke dag zon en amper wind. Alleen ’s nachts was het af en toe nog flink koud. Dit weekend is ook nog top, maar daarna wordt het kouder.

Het KNMI spreekt zelfs van een kleine kans op winterse buien. Hagel en sneeuw.
weer-mail-12.jpg
De spreuk ‘April doet wat-ie wil’ is dan ook maar al te waar.

Maar maak je geen zorgen: alle zaailingen van wat je nu al kon zaaien, kunnen daar best wel tegen. Al zal er hier en daar eentje knappen door het hagelgeweld. Dan zaai je gewoon nog wat bij.

Dat doe ik ook in vakken waar niet alles is opgekomen. Kijk maar eens naar dit vak met radijsjes:
moestuinbak-27-maart.jpg
Waar zijn die radijsjes?
Meestal komen die zonder problemen op en moet je die flink uitdunnen, maar deze hebben er overduidelijk geen zin in. Ook de bindsla laat zich nog niet zien.

Waarom? Geen idee. Zo vroeg in het jaar komt dat wel vaker voor. Ik maak me er niet druk om, pak de zakjes erbij, en stop nog wat zaadjes in de mix 🙂

Weet je (nog) niets van plantjes en vraag je je wel eens af of alles goed gaat? 

Daarin ben je echt niet alleen.

Neem nou Truus. Zij twijfelde aan alles, en mailde me zo'n beetje om de dag met weer een vraag. Nu doet ze dat niet meer. Want speciaal voor haar, al die anderen en óók voor jou, maakten we de app.
jouw-persoonlijke-moestuincoach-02.jpg
Die geeft je in elk stadium van je plantjes precies het juiste advies. Net als een echte moestuincoach: maar dan één met eindeloos geduld 😉

Lees meer over de app, en over hoe het nu gaat met Truus.

Tomaten zaailingen op de vensterbank 🍅

Vorige week liet ik je zien hoe ik mijn tomaten voorzaai. De ideale tijd om dat te doen is tussen 25 maart en half april. Nu dus 🙂

Die van mij zijn al goed opgekomen. In de app zit ik nu in level 2: zaailingen op de vensterbank.

Da’s super leuk, maar ook een beetje tricky. Omdat ze best veel eisen stellen.
zaailingen-vensterbank-2.jpg
Tomatenzaailingen in de ochtendzon
  1. Licht
    Plantjes groeien naar het licht en krijgen ze dat niet genoeg dan worden ze lang en slap. Zet je potjes daarom op de lichtste plek die je hebt, en draai ze elke dag een kwartslag om. Zo voorkom je dat ze scheef gaan groeien.
  2. Niet al te warm
    Een temperatuur rond de 15-20 graden is voor zaailingen ideaal dus zet de potjes niet boven of op de verwarming: dat is te warm.
  3. Vocht
    Hou de mix vochtig. Zonder vocht groeien de zaailingen niet, maar kletsnat is ook niet goed.
zaailingen-vensterbank-1.jpg
Water geven in het kommetje

Daarom staan mijn potjes in kommetjes en geef ik ze daarin elke ochtend een beetje water. In de loop van de dag zuigt de mix het op, krijgen de zaailingen water, maar nooit te veel. Werkt als een trein 🙂

Nog niet begonnen?

Zoals ik al zei: tomaten kun je tot 15 april voorzaaien. Dat geldt voor alle soorten die wij verkopen: de lage, gele struiktomaat, de middelgrote balkontomaat, en de hoge zoete Sweety kerstomaat voor aan het klimrek.

De makkelijkste manier is om ze voor te zaaien in airpotjes op een mengsel van half MM-mix en half vermiculiet.

Daar lees je hier meer over.

Wat kun je zaaien in april? 

Veel. Op de zakjes van zaden en in de app staan de zaaitijden. Maar je vindt ze ook in de zaaikalender in het boek of op de Kennisbank.

In het beginscherm van de app staat een blokje met de kop 'Je kunt nu deze soorten zaaien' Tap je daarop, dan zie je een overzicht van al onze zaden die je op dit moment kunt zaaien.

Onderaan het beginscherm vind je een complete zaaikalender voor het hele jaar. Sinds kort staat die ook op de site.
Zaaikalender.jpg
Zaaikalenders in de app en op de site
Vergelijk je het met de afgelopen weken, dan komen er op 1 april weer een aantal soorten bij die je rechtstreeks in je moestuinbak kunt zaaien:
Die laatste is hier in Nederland vrij onbekend. Deze Oosterse slasoort teel je niet alleen voor het blad, maar óók voor de stengel. Die is hartstikke lekker in roerbak gerechten.

Bovendien ziet de plant er superleuk uit:
recepten-stengelsla-5.jpg
Cavolonero oogst stengelsla
Op de foto zie je Cavolonero die vorig jaar zomer een flinke plant oogstte. Omdat ze niet zo goed wist wat ze ermee moest, ging ze op zoek op het internet. Het resultaat postte ze op de community, en nu staat het bij de recepten 😀

Naar de recepten met stengelsla.

Zo, dat was het weer voor vandaag

Ik duik nu nog even snel de tuin in om wat water te geven. Het is nog steeds gortdroog, dus de plantjes kunnen best wat extra gebruiken.

Volgende week vertel ik je o.a. over kleinfruit - zoals het planten van aardbeien en het snoeien van frambozen. Hoog tijd dat ik daarmee aan de gang ga 😉

Tot dan!

sig.jpg

PS: Wil je ook iets delen, of reageren op deze blog?

Deel dan je verhaal (en foto's) op onze super actieve community.

Ik kijk er naar uit!

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks