Zondag 16 maart 2025

Ze zijn er: de testzaadjes voor 2025 🎉

Plus: de eerste zaailingen en waarom je die moet uitdunnen, het poten van de vroege aardappels, en je kunt weer wat extra groentes zaaien.
testzaden2025.jpg
De 8 soorten zaden die we dit jaar gaan testen
Ik begin met iets waar veel MM-ers al een poosje op zaten te wachten: het testpakketje voor 2025. Want dat vind je nu in de shop:

Waarom een testpakket?

Zoals elk jaar willen we ons zadenpakket verder uitbreiden. Met nieuwe soorten die we - uiteraard - ook in de app zetten.

Maar voordat we dat doen, moeten we eerst precies weten hoe ze groeien. Hoe lang het duurt voordat ze opkomen, hoe de groei gaat, wanneer je ze kunt oogsten ... dat soort dingen.

Dus gaan we ze eerst uitgebreid testen. Dat doen we zelf, maar andere MM-ers kunnen ook meedoen. Daarvoor maken we een testpakket, met kleine zakjes zaden:
testzaden-2025-overzicht.jpg
De witte zakjes met testzaadjes
Zo op het eerste gezicht zijn de groentes die we dit jaar testen niet echt bijzonder: kropsla, boerenkool, snijbiet, bindsla: dat kennen we wel, toch?

Maar als je deze rassen vergelijkt met de gangbare soorten die iedere tuinder wel kent, dan zijn ze toch wel heel anders. Deze komen makkelijker op, groeien sneller, en geven meer oogst.

En wat vooral opvalt is de smaak. Die is compleet anders dan wat je in de winkel vindt. Echt: ik heb nog nooit zulke lekkere boerenkool geproefd. Of spitskool, of Cos-sla, of kropsla ... en dat geldt voor allemaal.

Dit jaar zitten er deze soorten in:

  1. krop- of botersla voor alle seizoenen
  2. snijbiet om snel van te oogsten
  3. snelgroeiende andijvie voor lente, zomer en herfst
  4. zomerspinazie die goed tegen hitte kan
  5. compacte en snelgroeiende spitskool
  6. knapperige Romaine- of Cossla
  7. maai-boerenkool: mals en zacht van smaak
  8. 2-kleurige pluksla met groot, stevig blad

Wil je mee testen?

Het pakketje met 8 zakjes zaden staat vanaf nu in de shop:
Maar let op: we hebben maar een beperkt aantal van deze pakketjes gemaakt en de belangstelling is meestal erg groot. Vorig jaar waren ze dan ook binnen een week uitverkocht 😐

Oh, en voor ik het vergeet: deze soorten staan dus nog niet in de app, maar we maakten er wel een uitgebreide pagina over. Die vind je hier.

Tip voor beginnende MM-ers:
Begin je dit jaar voor het eerst, dan kun je beter starten met de zaden die we al langer hebben en waarbij je stap-voor-stap hulp krijgt van de app. Vooral de zaden uit het basispakket zijn super geschikt voor beginners.

Hoera: de eerste zaailingen komen op 🌱

Da's ook iets waar we met z'n allen naar uitkeken: de eerste zaailingen van het jaar. Hier, in het topje van Groningen, komen ze nog maar net op en zijn ze nog piepklein.

Maar op de community komen al de mooiste foto's voorbij. Kijk maar naar deze rucola-baby's van Linnepeen:
zaailingen-linnepeen-kopie.jpg
De allereerste rucola-zaailingen (foto Linnepeen)
Mooi toch?

Maar daarna volgt al snel de volgende stap:

Waarom moet je uitdunnen?

Want als die zaailingen er eenmaal zijn, dan krijg je een paar dagen later een berichtje van de app: “Per gaatje mag er maar één blijven staan”. En dan moet je de rest wegknippen.

Voor veel MM-ers is dat best een uitdaging. Zelfs nog voor mij 🙂
zaailingen-uitdunnen.jpg
Kiezen op elkaar en uitdunnen maar
En tóch moet het. Want daarmee laat je de sterkste zaailing staan, kan die ongestoord verder groeien, en heb jij de meeste kans op een mooie oogst.

Alles over uitdunnen: wat, waarom en hoe.

Vroege aardappels poten

Bij veel MM-ers staan ook dit jaar de vroege aardappels in de vensterbank. Ook bij ons.

Dat doen we om ze alvast wat uit te laten lopen. Zodat ze straks sneller opkomen en we ze vroeg kunnen oogsten.

Zo zien ze er nu bij ons uit:
kiemende-aardappels.jpg
Voor-gekiemde aardappels: klaar om te poten
Beetje spooky toch? Gerimpeld, worteltjes die op wormpjes lijken en haartjes die aan schimmel doen denken. Maar die uitlopers zien er precies zo uit als zou moeten.

Omdat het hier nog erg koud is - en het 's nachts zelfs vriest - wacht ik nog even met het poten ervan. Maar vanaf donderdag kan het wel: dan komt de temperatuur ook hier ruim boven de 10 °C uit.

Meer weten over hoe je aardappels poot en waar je op moet letten? Ga dan naar deze pagina:

Alles over het poten en verzorgen van onze vroege aardappels.

Overigens hebben we nu nog een kleine voorraad van onze aardappels over. Omdat ze ons een beetje in de weg staan, kan je ze nu met 10% korting kopen. Dus als je ze nog wilt bestellen dan kan dat nog net.
Koop je nu pas de aardappels - of heb je ze net ontvangen?

Dan kun je ze nog steeds voorkiemen maar dat hoeft niet per se. Want als het weer vanaf deze week echt warmer wordt, dan kun je ze ook direct in je bak poten.

Hou er dan wel rekening mee dat ze later opkomen dan de app aangeeft.

Paksoi mag ook weer 🎉

Over al onze groentes, kruiden en bloemen ben ik super enthousiast. Logisch, want anders zouden ze niet in ons assortiment zitten 😉

Maar van sommige soorten word ik nog net iets blijer dan van de rest. En één daarvan is onze Paksoi:
jelle-paksoi.jpg
Paksoi: nu zaaien en oogsten in mei
De meeste soorten paksoi mag je pas vanaf eind juni zaaien. Maar dit ras kun je zowel in het voorjaar als later in de zomer zaaien. Groeit snel en makkelijk en is superlekker.

Paksoi kun je vanaf 15 maart weer zaaien, net als wortel, pluksla en de paarse wortels.

Zo, dat was het weer voor vandaag

Volgende week vertel ik je over het voorzaaien van tomaten. Met alle ins- en outs en trucjes om de kans op succes zo groot mogelijk te maken.

Eén daarvan is niet te vroeg beginnen 🙂 Het kan tot half april, dus na volgend weekend heb je nog ruim de tijd om alle spullen te verzamelen.

Tot dan!
sig.jpg

PS: Nog niet begonnen?

Geen probleem hoor. Want dat is juist het mooie van de Makkelijke Moestuin: starten kan het hele jaar door 😀 Lees er hier meer over.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks