Zondag 12 februari 2023

Welke groentes kies jij voor je moestuin?

Alles over groentes in de Makkelijke Moestuin daar ga ik je over vertellen.

En om maar meteen met de deur in huis te vallen: vanaf vandaag hebben we 3 nieuwe zadensoorten: Dille, Paarse boerenkool en Basilicum mix. En ook onze Vroege aardappels zijn er weer. Daar kun je nu al mee aan de slag 🙂
nieuwsbrief-banner.jpg

Deze week gaat over groentes

Voor een Makkelijke Moestuin kies je groentes die makkelijk groeien, veel opbrengen op een klein oppervlak, en ook nog eens super lekker zijn.

Geschikte groentes dus, daar ga je voor. Zoals die van ons 😉
volle-bak.jpg
Volle bak, met veel verschillende groentes

Samen Starten week 3: Wat staat er straks in je bak?


De weken vóór 1 maart - de datum dat we het Makkelijke Moestuinseizoen 2023 officieel starten - houden we ons bezig met de voorbereiding.

De eerste week ging over Inspiratie, de 2e over Plannen, en nu zijn we in week 3.

Week 3 gaat over groentes. Want welke soorten zet je wel en niet in je bak, wat brengt veel op en wat juist weinig, en waar moet je op letten als je in Makkelijke Moestuinbakken zaait?

Da's belangrijk want we gaan voor dit:
gevarieerde-oogst.jpg
Oogsten, daar gaan we voor :-) (foto Atalanta)
Ik laat je zien welke groentes het meeste opbrengen, wanneer het slimmer is om een plantje te kopen, en wat je beter kunt vermijden - ook al lijkt het nóg zo leuk.

Vroege aardappels voorkiemen op de vensterbank

Vorig jaar testten we een vroege aardappelsoort: de Annabel. Dat was echt een succes: ik heb nog nooit zulke lekkere aardappels gegeten 🙂

Maar wat nogal tegenviel, is dat het verrekte lang duurde voordat de plantjes boven kwamen. Ik had ze begin maart gepoot en pas halverwege april zag ik iets boven komen.

Daarom doen we het dit jaar anders: we kiemen ze eerst binnenshuis voor. Zo krijgen ze al uitlopers, komen de planten eerder boven, en kun je ook eerder oogsten.

Bij mij staan ze al in een bakje op de vensterbank:
aardappels-ogen-1.jpg
Vroege aardappels voorkiemen op de vensterbank
Hoe je dat voorkiemen precies doet zie je op de aardappelpagina in de kennisbank. Maar ook de app legt je stap voor stap uit wat je moet doen en wat je ervoor nodig hebt.

De aardappels hebben we nu al in huis, dus met dat voorkiemen kun je meteen al beginnen. Rond half maart poot je de aardappels in je bak.
Het enige nadeel aan aardappels is, dat de planten vrij lang in je bak staan.

Bovendien kun je pas oogsten als de planten zelf al bijna weg zijn. De laatste weken zit je dus tegen een rommeltje aan te kijken: ze worden geel, vallen om en sterven dan af. Niet echt mooi.
aardappels-verwelken-airbak.jpg
Aardappelplanten in de laatste fase voor je kunt oogsten (foto Silvia)
Daarom maakten we meteen maar een aantal complete aardappelpakketten, zowel met MM-mini's, als met een MM-Airbak, want die zet je vrij makkelijk uit het zicht. En heb je straks de aardappels geoogst, dan zaai je er weer wat anders in.

Vers van de pers

Ik noemde het al: we hebben drie nieuwe zakjes zaden: Dille, Paarse boerenkool en Basilicum mix:
image.png
Dille, Paarse boerenkool en Basilicum mix
De Paarse boerenkool en de Basilicum mix zaten vorig jaar in ons testpakket en daar was iedereen enthousiast over. De Dille is voor veel MM-ers nieuw, maar zat wel in ons allereerste testpakket.

Toen kozen we 'm niet, maar omdat ik dol op dille ben, bleef ik 'm zaaien. Ik werd ook steeds enthousiaster, want in tegenstelling tot de gewone Dille, is deze soort compact, maakt meer blad aan en schiet ook pas later in bloei.

Vandaar dat die nu ook in de shop staat.
dille-start-bloei.jpg
Compacte dille met veel blad: schiet ook later in bloei

Zijn je oude zaden nog goed?

Als je al wat langer bezig bent heb je vast nog wel wat zakjes zaden liggen. Van vorig jaar of de jaren daarvoor. Of misschien kreeg je ze.

Hoe weet je nu of je die zaadjes nog kunt gebruiken? Daarvoor gebruik je een eenvoudige test.

Op deze pagina leg ik het uit.
zijn-je-zaden-nog-goed-1.jpg
Check of je zaden nog goed zijn - met een kiemtest

Tip van de week

Op de community postte NandaJan over haar laatste plant van het vorige seizoen: een prachtige palmkool. Ze wilde 'm oogsten voor een lekkere stamppot, maar vond het lastig om 'm nu helemaal weg te halen.
Palmkool-weghalen-Nanda-Jan.jpg
Palmkool in februari: weghalen of laten staan? (foto NandaJan)
Gelukkig hoeft dat ook niet. Want er kwam al snel het advies om alleen het blad te oogsten en de plant gewoon te laten staan. Vooral ook omdat-ie dan in maart en april volop in bloei schiet.

Kijk maar naar deze foto van Annemieke:
bloeiende-palmkool-Annemieke.jpg
Bloeiende palmkool in april (foto AnnemiekevdW)
Da's niet alleen leuk voor jou, maar ronduit fantastisch voor de eerste bijen en hommels. Want voor die beestjes is - zo vroeg in het voorjaar - nog niet zoveel voedsel te vinden.

Zo, dat was het voor nu

Veel succes met het kiezen van de groentes die jij dit jaar gaat zaaien - of poten als je aardappels kiest. En je weet het: je kunt altijd posten op de community als je ergens over twijfelt. Daar zijn veel lieve MM-ers die je graag willen helpen 🙂

De volgende mail gaat over het klaarmaken van je tuin voor het nieuwe seizoen. Daarin vertel ik je waar je rekening mee moet houden als je nieuwe bakken plaatst, en hoe je de bakken van vorig jaar weer klaarmaakt voor het nieuwe seizoen.

Tot dan!
sig.jpg

PS:

Doe je ook mee met Samen Starten en/of wil je reageren op deze blog?
Deel dan je verhaal (en foto's) op onze super actieve community. Ik kijk er naar uit!

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks