Welke groentes kies jij voor je moestuin?
En om maar meteen met de deur in huis te vallen: vanaf vandaag hebben we 3 nieuwe zadensoorten: Dille, Paarse boerenkool en Basilicum mix. En ook onze Vroege aardappels zijn er weer. Daar kun je nu al mee aan de slag 🙂
Deze week gaat over groentes
Geschikte groentes dus, daar ga je voor. Zoals die van ons 😉
Samen Starten week 3: Wat staat er straks in je bak?
De eerste week ging over Inspiratie, de 2e over Plannen, en nu zijn we in week 3.
Week 3 gaat over groentes. Want welke soorten zet je wel en niet in je bak, wat brengt veel op en wat juist weinig, en waar moet je op letten als je in Makkelijke Moestuinbakken zaait?
Da's belangrijk want we gaan voor dit:
Vroege aardappels voorkiemen op de vensterbank
Maar wat nogal tegenviel, is dat het verrekte lang duurde voordat de plantjes boven kwamen. Ik had ze begin maart gepoot en pas halverwege april zag ik iets boven komen.
Daarom doen we het dit jaar anders: we kiemen ze eerst binnenshuis voor. Zo krijgen ze al uitlopers, komen de planten eerder boven, en kun je ook eerder oogsten.
Bij mij staan ze al in een bakje op de vensterbank:
De aardappels hebben we nu al in huis, dus met dat voorkiemen kun je meteen al beginnen. Rond half maart poot je de aardappels in je bak.
Bovendien kun je pas oogsten als de planten zelf al bijna weg zijn. De laatste weken zit je dus tegen een rommeltje aan te kijken: ze worden geel, vallen om en sterven dan af. Niet echt mooi.
Vers van de pers
Toen kozen we 'm niet, maar omdat ik dol op dille ben, bleef ik 'm zaaien. Ik werd ook steeds enthousiaster, want in tegenstelling tot de gewone Dille, is deze soort compact, maakt meer blad aan en schiet ook pas later in bloei.
Vandaar dat die nu ook in de shop staat.
Zijn je oude zaden nog goed?
Hoe weet je nu of je die zaadjes nog kunt gebruiken? Daarvoor gebruik je een eenvoudige test.
Op deze pagina leg ik het uit.
Tip van de week
Kijk maar naar deze foto van Annemieke:
Zo, dat was het voor nu
De volgende mail gaat over het klaarmaken van je tuin voor het nieuwe seizoen. Daarin vertel ik je waar je rekening mee moet houden als je nieuwe bakken plaatst, en hoe je de bakken van vorig jaar weer klaarmaakt voor het nieuwe seizoen.
Tot dan!
PS:
Deel dan je verhaal (en foto's) op onze super actieve community. Ik kijk er naar uit!