Zondag 15 januari 2023

Kost een moestuin veel tijd?

Ode aan de grondlegger van de Makkelijke Moestuin, waarom een moestuin veel of juist weinig tijd kost en Jelmer neemt het voortouw: wie volgt?
tuin-15-1-groot.jpg
Palmkolen in de harde wind
Jeez, wat een weer. Gister waren het eindeloze buien die maar niet ophielden, en vandaag staat er een keiharde westenwind. En het is koud. Niet echt lekker om naar buiten te gaan.

Als ik al even in de tuin ben - bijvoorbeeld om snel wat palmkool te plukken - is het moeilijk voor te stellen dat deze treurige bakken over een paar maanden al weer vol staan met fris en eetbaar groen.

Maar dat gaat wel gebeuren. Net als elk jaar:
moestuin-in-bakken-7-19.jpg
Onze kantoortuin, ruim 2 maanden na het opzetten
Het mooiste is dat je daar niet eens zoveel tijd voor nodig hebt. Want met een Makkelijke Moestuin bespaar je minstens 80% van de ruimte, tijd en kosten die je normaal nodig hebt voor een moestuin. Terwijl je ook nog eens efficiënter oogst.

Zelfs het opzetten van zo'n moestuin heb je vrij snel gedaan. Als je maar de juiste spullen gebruikt. Daarmee ga je van niets naar een eetbare oase in een paar maanden tijd.

Ode aan Mel

Dat een moestuin ook makkelijk kan, hebben we vooral te danken aan één man: Mel Bartholomew. Wat hij deed en bedacht was geniaal en had een grote invloed op ongelooflijk veel mensen over de hele wereld. En zeker ook op mij.
square-foot-gardening-mel-bartholomew.jpg
Mel Bartholomew - grondlegger van Square Foot Gardening
Mel was mijn moestuinmentor: de grondlegger van Square Foot Gardening. Toen hij nog leefde hadden we regelmatig contact. De Makkelijke Moestuin is dan ook op zijn methode gebaseerd.

Waarom ik zo’n fan ben?

Kijk: als Mel er niet was geweest, dan was er nu ook geen Makkelijke Moestuin.

Maar alleen een geniaal moestuinsysteem had mij - op mijn 14e - niet kunnen overhalen om er zelf mee te beginnen.
jelle-14-2.jpg
Op mijn 14e maakte ik mijn eerste bakken
Wat dat wel deed, was zijn beschrijving van een volkstuincomplex waar hij de leiding over kreeg. Dat verhaal is zo grappig, dat ik meteen in zijn methode dook en zelf aan de slag wilde gaan. Je snapt ook meteen waarom hij iets anders bedacht. En waarom dat veel logischer is.

Helaas staat dit verslag alleen in zijn eerste boek, en niet in zijn latere boeken. Maar je vindt de vertaling in een blog van een paar jaar geleden.

Echt even lezen 😀

Jelmer neemt het voortouw

Mocht je nu ook al een poosje aan een MM in je (achter)tuin denken, dan vind je het vast leuk om Jelmer te volgen. Je weet wel, die man die ik vorig jaar de opdracht gaf om te leren MM-en en daar allemaal video's van maakte.

Hij is net verhuisd naar hartje Groningen - lekker dicht in de buurt - en kreeg een tuin die best een opknapbeurtje kan gebruiken:
tuin-jelmer-begin.jpeg
De tuin van Jelmer in hartje Groningen
Uiteraard komen er weer Makkelijke Moestuinbakken in: hij wil dit jaar zelfs uitbreiden. Nu heeft hij daar al wat ideetjes voor, maar wil eerst nog zoveel mogelijk inspiratie opdoen. Dus heeft hij een oproep op de community gedaan:

Op naar een eetbare tuin vol moestuinbakken.

Misschien kan jij 'm nog een tip geven?

Méér starters dit jaar

Jelmer is trouwens niet de enige die de tuin gaat verbouwen, er zijn er meer.

Zo is Karola ook al lekker bezig en plaatste daar al 2 posts over op de community. Nummer 1 vind je hier, en nummer 2 hier.
tuin-met-Karola.png
Foto's van Karola's tuin in wording
Zie je dat ze haar MM-Hero's op een verhoging van oude stenen heeft gezet? Dat ziet er prachtig uit toch?

Van dit soort posts word ik altijd super nieuwsgierig naar hoe het er straks uitziet. Dus als jij ook zoiets doet - al is het maar op mini-formaat - dan hoop ik echt dat je je foto’s deelt op de community 🙂

Beginnersstress?

Soms merk ik dat startende MM-ers rond deze tijd wat zenuwachtig worden. Want waar moet je beginnen, hoe doe je dat, wat heb je nodig en vooral ook: wanneer? Snap ik best hoor: als ik als beginner al die plannen, lijstjes, en overzichten op de community zag langskomen, dan werd ik dat ook.

Maar echt: je hebt nog tijd genoeg. Sterker nog: wij beginnen pas rond 1 maart met de eerste zaadjes, en pas in de maand februari werken we daar stap voor stap naartoe. Dat doen we samen met een grote groep MM-ers - starters en ervaren rotten - en is elk jaar weer hartstikke leuk.

Dus rustig aan en geen paniek.

Bekijk liever het laatste filmpje van Jelmer over de zonnebloem: als voorbode voor wat komen gaat. Daar word je meteen weer rustig van. En vrolijk 🙂

Zo, dat was het weer voor vandaag

De volgende keer vertel ik je dus hoe we starten met het nieuwe seizoen.😃

Tot dan!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks