Waarom begon jij een Makkelijke Moestuin?
Soms hoor ik als reden dat je (bijna) geen onkruid hoeft te wieden. Soms omdat ik ook begon als complete leek: “Als hij het kan, kan ik het ook!”
De rekensom was simpel: 10 euro per week, 40 euro per maand. Een kleine Makkelijke Moestuinbak verdien hij dus in een paar maanden terug, en een paar MM-mini's zelfs binnen 1 maand.
Mijn Aha!-moment?
De Makkelijke Moestuin is gebaseerd op zijn geniale systeem.
Ik heb Mels hoofdstuk voor je vertaald. Het is een flinke lap tekst, maar ik vind het nog steeds super leuk om te lezen.
(De foto's zijn van hier in de buurt.)
Dit schreef Mel:
De start: lente
"Wanneer gaan we naar huis?"
"Ik ben moehoe."
"Ik moet naar de WC."
"Ik heb dorst."
"Mag ik een ijsje?"
"Wanneer gaan we nu naar huis?"
Toch hadden we het allemaal erg naar onze zin en konden niet wachten tot de volgende week.
De eerste weken
Zó veel te doen
Zo ook het onkruid. Iedereen had moeite om bij te blijven met het wieden en water geven.
De zomer
De meeste tuinders hadden - vóór ik ze kon tegenhouden - een heel zakje radijszaad gestrooid in een rijtje van 2 meter. Dat zijn meer dan 400 radijsjes. De plantjes stonden daardoor zó dicht opeen dat aan de meeste niet meer dan een lang, mager worteltje groeide.
Sommige groeiden, ondanks de overbevolking, uit tot grote golfballen voor ze werden geoogst. De ongeoogste planten groeiden door en al snel zagen we mooie witte bloemen boven de rijtjes uittorenen.
De noodzaak van dunnen en verspenen
Tomaten: dé favoriete groente van Amerika
Zó veel oogst
Gelukkig gold dat maar een paar weken per jaar: de natuur lost het probleem meestal feilloos op.
Het ene moment kom je nog om in de courgettes. Zó erg dat je niet-tuinierende buren achter de bank duiken op het moment dat jij met armen vol de straat in loopt. Het volgende moment komt de boorkever langs. Dan is het met je planten gedaan.
Andere jaren, als je niet genoeg komkommers kunt eten om de aangroei bij te houden, is het één nacht te koud en heb je de volgende dag geen plant meer over.
En de lentegroentes? Die hebben de fijne gewoonte om allemaal op hetzelfde moment door te schieten. Sta je de ene week nog de mooie rijtjes kropjes sla te bewonderen, de week daarop staan ze in volle bloei. En neem jij je voor om het jaar daarop eerder te oogsten, vóór ze volgroeid zijn.
Eind van de zomer
Herfst in de volkstuin
Waarom doen we het zo?
- Waarom planten we een heel zakje zaad op hetzelfde moment om daarna de meeste plantjes uit te moeten dunnen? Waarom zaaien we ze niet meteen op de juiste afstand?
- Waarom is de onderlinge afstand van de plantjes in de rij 5, 10, 15 en 30 cm terwijl de rijtjes 60 tot 90 cm uit elkaar moeten liggen?
- Waarom spitten en harken we onze grond los en rul, terwijl we er later weer overheen lopen en ons werk teniet doen?
- Waarom zaaien we véél meer dan we opkunnen?
- Waarom laten we onze tomaten, courgettes, meloenen en pompoenen zó uitgroeien dat ze ontzettend veel land innemen? Land dat allemaal gecultiveerd, bemest, bewaterd en gewied moet worden.
Onderzoek en experimenten
Uitdunnen en verspenen is praktisch overbodig, het wieden van onkruid is minimaal - net als water geven - en dat alles op een vijfde van de oppervlakte die je normaal voor dezelfde opbrengst zou gebruiken.
Bovendien heb je geen duur gereedschap of constructiemateriaal nodig.
Te mooi om waar te zijn?
Zodra je begint met SFG ontdek je hoe logisch het is. Dan vraag je je af waarom je daar zelf niet op bent gekomen.
Tot zover het verhaal van Mel
De Makkelijke Moestuin was geboren 😀