Mei in de moestuin: we starten nóg een keer
Mei is mijn favoriete moestuinmaand van het jaar. Want zelfs als het nog steeds wat koud is - zoals nu - komen zaadjes snel op, en groeit alles als een tierelier, wat wil je nog meer?
Voor vandaag heb ik een paar onderwerpen:
- starten in mei
- tips voor je plantjes op de vensterbank
- tijd voor boontjes (maar let op het weer)
We gooien alles overhoop en beginnen opnieuw
Jazeker, en mijn bakken worden ook al weer groen. Dat liet ik je vorige week al zien.
Maar op de community zie ik nog veel mooiere MM's die al veel verder zijn. En om eerlijk te zijn was ik ook nooit helemaal tevreden over onze tuin.
Kijk, dit is ‘m rond begin september:
Zo ziet het er nu uit. De schutting tegen de wind is al bijna af, maar de rest moet nog komen:
Kortom: wij starten gewoon nog een keertje. Maar nu halverwege mei. We maken overal foto's en filmpjes van zodat je alles kunt volgen.
Als jij al lekker bezig bent, dan is dat vast wel leuk om te zien. Maar mocht je nog niet begonnen zijn, dan kun je met me mee doen. Want als het goed is komt er komende week weer wat voorraad in de shop.
Maar kun je dan nu nog beginnen?
Het zal je ook verbazen hoe snel en hoeveel ik er straks uit zal oogsten. Want begin je in mei met zaaien, dan oogst je een week of 4 later al je eerste salade:
Naar de post over starten in de maand mei.
Zomergroentes voorzaaien, voorkiemen, verpotten en dat soort dingen
1. Je plantjes op de vensterbank
Geef je voorgezaaide plantjes ruim licht, zet ze niet te warm en draai ze elke dag een kwartslag om.
Bij mij is dat nu al een hele klus, en dit is maar één van de vensterbanken.
Lees hoe je je plantjes gezond houdt op de vensterbank.
Verpot tomatenplantjes van 4 tot 5 weken oud over naar een grotere en diepere pot. Daardoor maken ze extra wortels aan en worden ze groter en sterker.
Lees over tomaten verpotten.
De zaden van komkommer, courgette en pompoen ontkiemen pas rond de 21 °C. Zet je je bakje met zaden op een koudere plek, dan doen ze helemaal niets.
Zijn ze eenmaal ontkiemd, wees dan heel voorzichtig met de worteltjes. Want als die afbreken heb je alles voor niets gedaan.
Daarom is het ook beter om ze meteen in een potje met half mix/half voorzaaivermiculiet te stoppen, zodra je een wit puntje ziet. Bij komkommers is dat vaak al na 2 dagen, bij de rest duurt het iets langer.
Meer over voorkiemen van deze zomergroentes lees je hier.
Zomergroentes kunnen absoluut niet tegen kou. Pas ná half mei mag je ze langzaam laten wennen aan de buitenlucht.
Heb je een kas, dan kun je ze daar op de mooie dagen al wel inzetten. Maar let op: ’s nachts is het de komende tijd nog erg koud, dus haal ze ’s avonds weer naar binnen.
Leuk he? Dat voorzaaien 😉
Mei is ook: tijd voor bonen
Maar wie boontjes wil oogsten moet ze wel eerst zaaien. De app geeft aan dat je dat nu al kunt doen.
Zaaide je ze al voor? Hou ze dan nog wat langer binnen als de app aangeeft en plant ze pas uit als het weer wat droger en warmer wordt.
Zo dat was het voor vandaag
Dan ga ik nog gauw even verder met de tuin. Tussen de buien door. Zo kan ik je de volgende keer vast al wat meer laten zien.
Trouwens: dan is het ook moederdag. Mocht je nog op zoek zijn naar een cadeautje: in onze shop staan best leuke dingen. En met een MM-cadeaubon kun je haar zelf laten kiezen.