Maandag 5 april 2021

Fruit in een Makkelijke Moestuinbak?

Over aardbeien en frambozen, en hoe je dat doet in de Makkelijke Moestuin. Plus nog wat weetjes en handige tips om problemen te voorkomen. 

Frambozen in een Makkelijke Moestuinbak
Frambozen in een moestuinbak

Pasen

Tweede Paasdag. Best fijn hè, zo’n lang weekend?  Al had het best wat mooier weer mogen zijn. Want oh, wat was dat lekker aan het begin van de week. 😀

Hagel, sneeuw en storm in de Makkelijke Moestuin
Tweede paasdag: hagel, sneeuw en storm

Maar we blikken stug vooruit: naar zonnige lentedagen, zwoel zomerweer, knapperig verse salades en aardbeien met ijs in je achtertuin of op je balkon. Yes, ik heb er nu al zin in.

Vorige week liet ik je mijn aardbeien en mijn frambozenbak zien, die hoognodig toe was aan een opknapbeurt. Over die aardbeien vertel ik je zo, eerst wat over frambozen.


Frambozen

Frambozen doen het overal wel, zolang ze maar in de zon staan. De grond is niet zo belangrijk, al doen ze het in de MM-mix wel extra goed. De opbrengst is dus gigantisch.

Ook het onderhoud is een makkie, want uitlopers trek je in de losse mix makkelijk weg.

Frambozen oogsten in mijn eerste Makkelijke Moestuin
Frambozen oogsten in mijn eerste MM

Vandaag laat ik je mijn frambozen in de kantoortuin zien, en vertel ik hoe je ze teelt, snoeit en onderhoudt. Met uiteraard de foto's van de opknapbeurt van vorige week. 🙂

Naar de frambozen in een moestuinbak.


En aardbeien? Hoe doe je die?

Die zet je ook in een bak. Of in een MM-mini of Airbak.

In deze tijd kom je de plantjes overal tegen: in het tuincentrum, op de markt en zelfs bij de supermarkt, al hoef je van die laatste niet veel te verwachten.

Vaak staan die plantjes al volop in bloei.

Gezonde aardbeienplant in een Makkelijke Moestuin-mini
Gezonde aardbeienplant in een MM-mini

Maar wil je straks een grote opbrengst, dan kies je liever goede, sterke plantjes die nog niet in bloei staan: daar heb je jarenlang plezier van. 

Lees alles over aardbeien en hoe je ze verzorgt.

(Inclusief tip voor een goed adres.)


Paasode aan de winterpostelein

Zelf kan ik er geen genoeg van krijgen, maar regelmatig zie ik berichten dat MM-ers niet zo’n fan zijn van het ongeremde uitzaaien van de winterpostelein. 

Silvia en LieveLente hebben daar geen moeite mee:

paasrecept-winterpostelein-3.jpg
Winterpostelein in een glaasje

Silvia's voorgerechtje op de eerste Paasdag:  met carpaccio, Parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitjes en dressing. De winterpostelein nog niet uit de Hero, maar 'in het wild' naast haar bakken kon ze al oogsten.

paasrecept-winterpostelein-1.jpg
Winterpostelein in zoete gerechten😍

LieveLentes paaseitjes van cake, griekse yoghurt met lemoncurd, bloemetjes van mango en papaya, en blaadjes van de winterpostelein. Door de neutrale smaak past dat prima bij zoet. 

Winterpostelein zaai je van maart t/m oktober.

Het blad groeit telkens weer aan. Zaai je in oktober, dan oogst je al vanaf februari. Die plantjes schieten nu - in het voorjaar - sneller in bloei.

Wil je voorkomen dat de plantjes zich uitzaaien, dan is het dus zaak om te oogsten voordat ze zaadjes krijgen. Behalve de posts hierboven, vind je hier nog wat lekkere recepten.


Meer uit de community

Het is bijna niet bij te houden: zoveel leuke posts, ook deze week weer. Ik kies er een paar voor je uit:

community-4-4-1.jpg
Paasbei

Hoe toevallig: ik was net klaar met mijn verhaal over aardbeien, toen Lutje vertelde dat Joep en Joost 50 aardbeiplantjes doneerden voor de Minima Moestuintjes. Da's des te meer een reden om je aardbeien bij hun te kopen, toch?

community-4-4-6.jpg
Muffinvorm voor airpotjes
Anouk had niet genoeg schoteltjes voor alle airpotjes waarin ze de tomaten had gezaaid. Haar man bedacht deze oplossing: de airpotjes passen precies in een (harde) muffinvorm!

Brammert-volkstuin.jpg
Wat doet die jongen toch??

Brammert in Groningen is het gesprek van de dag: "Wat doet die jongen toch met al die bakken op 'zien toentje??"🌱🥕" Datzelfde stuk grond zag er dan ook een paar maanden eerder nog heel anders uit.

community-4-4-2.jpg
Rituelen

Lisa: "Hier thuis hebben we inmiddels een nieuw naar-bed-gaan-ritueel: tandenpoetsen, pyjama aan, plantjes water geven en naar bed toe." 

Hoe leuk is die op maat gemaakte moestuinbak?!

Over de twee laatste posts: de komende tijd wil ik schrijven over kinderen en het verschil tussen een gewone moestuin en een Makkelijke Moestuin.

Dus als jij denkt dat je daar een bijdrage aan kunt leveren: post op de community, en wie weet neem ik het dan mee.


Tip van de week: let op de vogels


Blijkbaar zijn we niet de enige fans van de mini’s en Airbakken. We kregen een paar berichtjes binnen over vogels (kauwen) die het materiaal graag stuk pikken voor hun nest.


Als dat bij jou ook zo is: alles dat beweegt schrikt ze af. Wapperende vlaggetjes, cd’s aan touwtjes, of zo'n molentje van de kermis.

Zo, dat was het weer voor vandaag

Ik geef nog even een zwiep aan de zaailingen, en ga dan op weg naar het Paasdiner.

Zaailingen op de vensterbank
Zaailingen op de vensterbank: elke dag een kwartslag draaien

"Huh, en hoe zit het dan met de voorraad? Daar schrijf je toch ook altijd over?"

Yes, maar daar begin ik niet meer aan. De afgelopen week gebeurde dit:

  • de zaadjes die al lang in het verzendhuis hadden moeten staan, bleken verstopt in een donker hoekje bij de transporteur

  • van de planken van de MM-Originals bleek 30% niet aan onze standaard te voldoen - die zijn we nu aan het uitzoeken

  • de Hero's zijn wederom vertraagd

  • en alle startpakketten - behalve de Airbak - zijn nu uitverkocht

Leuk joh, dat ondernemen 😉.

Maar: we doen ons best en gaan dapper door. Gesteund door de vele verhalen van al die enthousiaste MM-ers: echt super leuk om te zien.

Tot volgende week!

sig.jpg

PS: Wil je ook iets delen, of reageren op deze nieuwsblog?

Deel dan je verhaal (en foto's) op onze super actieve community, of laat een reactie achter bij deze post. Ik kijk er naar uit!

Mocht je mijn vorige MM-mail hebben gemist: je kunt die hier nog lezen.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks