Juni: de leukste start-maand 🌱

zo. 21 mrt. 2021

Lente: (bijna) tijd om voor te zaaien

Nieuwsblog #11: Het is nu officieel lente - al is het buiten nog wel koud. Dus laat ik je alvast zien hoe je voorzaait en geef je handige tips voor de MM-mix.

21 maart: het is weer (bijna) tijd om voor te zaaien
Het is weer (bijna) tijd om voor te zaaien

Over dat voorzaaien vertelde ik je al in de vorige mails: vooral dat je daar niet te vroeg mee moet beginnen. Rond eind maart start je met de tomaten. Dus daar gaat deze nieuwsblog over.


Voorzaaien van tomaten

En: heb je braaf gewacht en ben je nog niet begonnen? Top. Dan laat ik je vandaag zien hoe ik mijn tomaten voorzaai. 

"Hoeft niet Jelle, dat weet ik allang. Je laat het elk jaar weer zien."

Klopt, maar dit jaar maakte ik er toch een nieuwe pagina voor. Over het voorzaaien op een mengsel van half MM-mix en half vermiculiet en in onze speciale potjes:

Voorzaaien van tomaten in Makkelijke Moestuin airpotjes
Voorzaaien van tomaten in onze airpotjes

Vorig jaar deden we dat voor het eerst, samen met vele MM-ers. Toen begonnen de meesten rond deze tijd. Dat werkte zó goed, dat je nu nog ruim de tijd hebt om ermee te beginnen.

(Zaai je dit jaar voor de eerste keer voor, dan raad ik je aan om nog even te wachten: dat kan zelfs tot half april. Op die manier verkort je de tijd dat je de plantjes binnenshuis moet verzorgen. Want dat is zeker voor beginners lang niet altijd makkelijk.)

Naar het voorzaaien met vermiculiet en airpotjes.


Ondertussen in de community

Ondanks het gure weer, zijn we met z'n allen lekker bezig 😀.

  • Zo maakt Lisanne er een vrolijke boel van,

  • wacht Willemijn geduldig op de zaailingen die na de rucola tevoorschijn komen,

  • steekt Lindaatje ons de ogen uit met haar bak in de serre,

  • en maakt de kat van Skunkeler het lastig om de Hero in te zaaien:

Posts van Makkelijke Moestuinders op de community
Posts op de community

Leuk toch? Al die posts? Dit is nog maar een fractie van wat er elke dag op de community te bekijken en te lezen is. Op mij werkt dat super positief.

Deze van Leafaires is ook heel bijzonder:

Leafairies-baby.jpg
(Klik op de foto om naar de post te gaan.)

Het leuke van de community is dat je er zoveel verschillende MM-ers tegenkomt. MM-ers die al jaren bezig zijn, maar ook veel prille beginners.


Tips voor het gebruik van de Makkelijke Moestuinmix

Speciaal voor iedereen die voor het eerst werkt met de Makkelijke Moestuinmix, maakte ik een pagina met wat handige tips. Zodat je er het maximale uit kunt halen. 

Tips voor de Makkelijke Moestuinmix
Tips voor de Makkelijke Moestuinmix

Goed nieuw en slecht nieuws

Het goede nieuws:

Onze nieuwe Planty-app is al (bijna) klaar, en de beta-testers zijn super positief. Er mogen er dus best wat meer testers bij. 

Dus spreek je goed Engels - of is dat je moedertaal - én vind je het leuk om mee te testen: ga dan naar de testpagina voor de Planty-app.

planty-app.png
Test de Planty-app

Het slechte nieuws:

Ein-de-lijk kregen we weer een lading nieuwe plastic planken voor de Hero-bakken. Fantastisch, want veel MM-ers kunnen niet wachten om ermee te starten. 

Helaas bleken de gaten voor de schroeven niet op de juiste plek zitten, waardoor het in elkaar zetten van de bak niet goed lukt. Dus alle planken zijn inmiddels weer retour. Grrr. 

We hopen dat Save Plastic heel snel nieuwe planken levert, maar dat de bakken wat langer uitverkocht blijven staat wel vast. Zodra ik meer weet geef ik het door.

Een (klein) lichtpuntje is dat de MM-originals nog wel volgens plan geleverd worden: die staan vanaf eind maart weer in de shop.

Mensen, dat was het weer

De volgende mail sluit ik vast wel wat vrolijker af. Want met een beetje mazzel is het dan wat warmer en zijn we allemaal lekker buiten.

Ook heb ik er al een heel leuk onderwerp voor : "Waarom je je in een MM nooit hoeft af te vragen of het wel goed gaat." 

Tot dan!

sig.jpg

PS: Wil je ook iets delen, of reageren op deze nieuwsblog?

Deel dan je verhaal (en foto's) op onze super actieve community, of laat een reactie achter bij deze post. Ik kijk er naar uit!

Mocht je mijn vorige MM-mail hebben gemist: je kunt die hier nog lezen.