Zaterdag 15 februari 2020

Wat zaai jij in je Makkelijke Moestuin?

Zaai jij in je moestuin aparte en bijzondere soorten of ga je voor een grote oogst? Ofwel: welke groentes leveren veel op en welke bijna niets?
zaden-kiezen-oogst.jpg
Gevarieerde oogst
In mijn Makkelijke Moestuin ga ik 100% voor de oogst. Zoveel mogelijk oogst op een zo klein mogelijke ruimte. En liefst zo snel en zo makkelijk mogelijk.

Minstens zo belangrijk vind ik variatie en smaak. Want waarom zou je energie stoppen in iets saais of in iets wat je niet lekker vindt?

Mijn lievelingsrestaurant

In Pieterburen, niet ver van waar ik woon, ligt een oud schip dat vroeger een restaurant was:
Restaurantschip het Appeltje
Restaurantschip het Appeltje
Dat was mijn favoriete restaurant. Niet vanwege de prijs - want zó goedkoop was het niet - maar wel voor de gerechten. Dat waren er altijd maar vijf. Puur, zonder poespas, uit de streek en ongelooflijk lekker: Groningen op zijn best 😋

Zo is het ook met de moestuin.

Want aan de groentes die onze voorouders al teelden, beleef je vaak meer plezier dan aan de exclusieve soorten die je bij specialiseerde zadenbedrijven vindt.

Hoezo? Het is toch juist leuk om bijzondere groentes te telen?

Klopt, maar worteltjes en kropjes sla uit je tuin zijn al bijzonder en niet te vergelijken met wat je uit de supermarkt haalt. Proef een tomaatje uit eigen tuin en je wilt nooit meer anders.
zaden-kiezen-1.jpg
Oogst uit eigen tuin op tafel
Dat geldt voor alle groentes en kruiden: vers uit de tuin is 10 x lekkerder dan uit de glasteelt of van ver weg. Daar kan geen exotische groente aan tippen.

Ervaren moestuinders weten dat en telen jaar in jaar uit hetzelfde. Ze experimenteren wel, maar altijd maar een béétje.

Beginners doen het net andersom.

Deed jij dat wel meteen goed dan, toen je begon?

Ik wel 😊

Maar mijn eerste Makkelijke Moestuinbak stond nog maar net of mijn moeder begon bijzondere zaadjes te kopen. Knolletjes uit de Andes, rankende muismeloentjes, paarse radijsjes, schotelvormige courgettes: in no-time had ze een schoenendoos vol.

"Eh, mam, waar wil je dat allemaal neerzetten?"
"Geen probleem Jelle: ik bouw er nog een bak bij."
"Of twee. Of drie."

Voor ik het wist stonden er 5 grote bakken bij en stond de kas vol met voorzaaisels. Hoe aparter hoe beter: want dat kon je hier niet kopen. De sla en de radijsjes liet ze aan mij over.
zaden-kiezen-2.jpg
De bakken van mijn moeder

Ervaringen uit dat eerste jaar

Dat eerste jaar aten we uit mijn bakken bergen sla, peultjes, uien en tomaatjes. Tot ieders verbazing, want ik was allesbehalve fanatiek. Dat kon je van mijn moeder niet zeggen: die blééf zaaien, verpotten, verplanten.

De paarse boontjes waren prachtig, maar kleurden tijdens het koken nét zo groen als die van mij. De rode boerenkool overschaduwde de buren, en van de Japanse paksoi en de asperge-broccoli hebben we amper wat gezien. Die vielen ten prooi aan slakken en rupsen.

Maar eerlijk is eerlijk: er zaten ook echte pareltjes bij. Die zaaien we dus nog steeds.

Zitten die ook in jouw zadencollectie?

Ja, de Nieuw-Zeelandse spinazie bijvoorbeeld, die doet het prima in de zomer - als het te warm is voor gewone spinazie:
Nieuw-Zeelandse-spinazie-zaaien-en-kweken.jpg
Nieuw-Zeelandse spinazie: prima alternatief voor gewone spinazie
Winterpostelein is ook onbekend maar erg lekker en super gezond. En die doet het juist weer goed bij koud weer.

Het overleeft zelfs strenge winters met gemak, zodat je in de donkere maanden toch vers groen oogst, onder andere voor heerlijke salades.
zaden-kiezen-3.jpg
Winterpostelein kan extreem goed tegen kou
Palmkool is een soort boerenkool met spits bobbelig blad dat omhoog groeit in plaats van naar opzij.

Zo heeft de plant genoeg aan een enkel vak, terwijl gewone boerenkool er al snel vier nodig heeft.
palmkool-zaden-kopen-2.jpg
Palmkool: mooi, gezond en heeft genoeg aan één vak

Bekende groentes - en toch bijzonder

Maar de meeste groentes zijn vrij gewoon, al zijn de soorten soms wel weer bijzonder.

Onze klimmende courgette krijgt bijvoorbeeld een lange stengel. Daardoor kun je de plant opbinden aan een klimrek en groeit hij omhoog. Zo neemt hij veel minder ruimte in dan een gewone courgette die je halve bak in beslag neemt.
courgette-oogsten.jpg
Onze klimcourgette bind je vast aan een klimrek
En als je toch radijsjes zaait: waarom dan niet meteen de lekkerste en de grootste?
radijs-zaaien-en-kwekken-10.jpg
Reuzenradijs: zo groot als een pingpongbal
Of onze wortels met een ronde punt?

Als die de bodem van je bak raken, worden ze alleen maar dikker. Terwijl andere soorten juist doorgroeien en dan het hoekje om gaan.
worteloogst.jpg
Korte wortels met ronde punten
Ik ga dus voor bekende groentes - die geschikt zijn voor de Makkelijke Moestuin, ons klimaat en uiteraard ook super lekker zijn.

Ja, dat klinkt logisch. Maar ik zie geen broccoli of bloemkool. Dat zijn toch ook echte Nederlandse groentes?

Klopt.

Maar daar speelt iets anders: bij die groentes duurt het maandenlang voor je het stronkje of de bloemkool kunt oogsten.

Als dat al lukt, want de planten zijn magneten voor slakken en rupsen. Bovendien worden ze enorm groot en passen ze niet in één vak.

In de Makkelijke Moestuin ga je juist voor het tegendeel:

  • een snelle, compacte groei
  • eenvoudige teelt
  • veel opbrengst per vak
  • en langdurig oogsten

Kijk maar naar kropsla:

Daarvan oogst je het eerste blad als de krop nog niet volgroeid is en je gaat er wekenlang mee door. Net zo lang tot de plant in bloei schiet en het blad bitter wordt.

Dan haal je de planten uit je bak, gebruikt het laatste blad om mee te roerbakken - of maakt er soep van - en zaai je het vak weer in met een andere groente.
Kropsla1.jpg
Van krop- en pluksla oogst je veel langer als je het blad oogst in plaats van de kroppen
Ondertussen heb je in een ander vak alweer nieuwe sla gezaaid, zodat je toch door kunt oogsten. En omdat je veel verschillende groentes in één bak zaait, is de variatie enorm.

Zo maak je optimaal gebruik van je vakken en oogst je al veel uit één enkele moestuinbak.

Dus:

Wil je dit jaar geheid een fantastische en gevarieerde oogst? Ga dan voor groentes die altijd lukken: én geschikt voor de teelt in bakken én geschikt voor ons Hollandse klimaat.

Wij zochten de beste soorten voor je uit en stopten ze in ons zadenpakket:
MM-totaal-overzicht1.jpg
De zaden van de Makkelijke Moestuin
In totaal zijn het tientallen verschillende soorten groentes en kruiden: méér dan genoeg om een aantal bakken prop- en propvol te zetten.

Al deze soorten staan ook in onze app. Die begeleidt je stap-voor-stap, van zaadje tot oogst. Groene vingers of moestuin-ervaring is dus niet nodig.

Je kunt de zakjes los kopen, maar ook in voordelige bundels.

Een laatste tip van mijn moeder

Mijn moeder wilde ook nog wat zeggen:

"De verleiding om aparte groentes te proberen begrijp ik maar al te goed. En ik trap er nog steeds wel af en toe in."

"Maar na vele jaren ervaring - en veel mislukte probeersels - geef ik je een welgemeend advies: laat exotische en lastige groentes maar over aan professionele telers, helemáál als je nog maar net begint. Dan heb je een veel grotere kans op een goede oogst."

Mam: ik ben het deze keer 100% met je eens. 😉
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks