Wat zaai jij in je Makkelijke Moestuin?
Minstens zo belangrijk vind ik variatie en smaak. Want waarom zou je energie stoppen in iets saais of in iets wat je niet lekker vindt?
Mijn lievelingsrestaurant
Zo is het ook met de moestuin.
Want aan de groentes die onze voorouders al teelden, beleef je vaak meer plezier dan aan de exclusieve soorten die je bij specialiseerde zadenbedrijven vindt.
Hoezo? Het is toch juist leuk om bijzondere groentes te telen?
Deed jij dat wel meteen goed dan, toen je begon?
Maar mijn eerste Makkelijke Moestuinbak stond nog maar net of mijn moeder begon bijzondere zaadjes te kopen. Knolletjes uit de Andes, rankende muismeloentjes, paarse radijsjes, schotelvormige courgettes: in no-time had ze een schoenendoos vol.
"Eh, mam, waar wil je dat allemaal neerzetten?"
"Geen probleem Jelle: ik bouw er nog een bak bij."
"Of twee. Of drie."
Voor ik het wist stonden er 5 grote bakken bij en stond de kas vol met voorzaaisels. Hoe aparter hoe beter: want dat kon je hier niet kopen. De sla en de radijsjes liet ze aan mij over.
Ervaringen uit dat eerste jaar
De paarse boontjes waren prachtig, maar kleurden tijdens het koken nét zo groen als die van mij. De rode boerenkool overschaduwde de buren, en van de Japanse paksoi en de asperge-broccoli hebben we amper wat gezien. Die vielen ten prooi aan slakken en rupsen.
Maar eerlijk is eerlijk: er zaten ook echte pareltjes bij. Die zaaien we dus nog steeds.
Zitten die ook in jouw zadencollectie?
Het overleeft zelfs strenge winters met gemak, zodat je in de donkere maanden toch vers groen oogst, onder andere voor heerlijke salades.
Zo heeft de plant genoeg aan een enkel vak, terwijl gewone boerenkool er al snel vier nodig heeft.
Bekende groentes - en toch bijzonder
Onze klimmende courgette krijgt bijvoorbeeld een lange stengel. Daardoor kun je de plant opbinden aan een klimrek en groeit hij omhoog. Zo neemt hij veel minder ruimte in dan een gewone courgette die je halve bak in beslag neemt.
Als die de bodem van je bak raken, worden ze alleen maar dikker. Terwijl andere soorten juist doorgroeien en dan het hoekje om gaan.
Ja, dat klinkt logisch. Maar ik zie geen broccoli of bloemkool. Dat zijn toch ook echte Nederlandse groentes?
Maar daar speelt iets anders: bij die groentes duurt het maandenlang voor je het stronkje of de bloemkool kunt oogsten.
Als dat al lukt, want de planten zijn magneten voor slakken en rupsen. Bovendien worden ze enorm groot en passen ze niet in één vak.
In de Makkelijke Moestuin ga je juist voor het tegendeel:
- een snelle, compacte groei
- eenvoudige teelt
- veel opbrengst per vak
- en langdurig oogsten
Daarvan oogst je het eerste blad als de krop nog niet volgroeid is en je gaat er wekenlang mee door. Net zo lang tot de plant in bloei schiet en het blad bitter wordt.
Dan haal je de planten uit je bak, gebruikt het laatste blad om mee te roerbakken - of maakt er soep van - en zaai je het vak weer in met een andere groente.
Zo maak je optimaal gebruik van je vakken en oogst je al veel uit één enkele moestuinbak.
Dus:
Wij zochten de beste soorten voor je uit en stopten ze in ons zadenpakket:
Al deze soorten staan ook in onze app. Die begeleidt je stap-voor-stap, van zaadje tot oogst. Groene vingers of moestuin-ervaring is dus niet nodig.
Je kunt de zakjes los kopen, maar ook in voordelige bundels.
Een laatste tip van mijn moeder
"De verleiding om aparte groentes te proberen begrijp ik maar al te goed. En ik trap er nog steeds wel af en toe in."
"Maar na vele jaren ervaring - en veel mislukte probeersels - geef ik je een welgemeend advies: laat exotische en lastige groentes maar over aan professionele telers, helemáál als je nog maar net begint. Dan heb je een veel grotere kans op een goede oogst."
Mam: ik ben het deze keer 100% met je eens. 😉