Zondag 5 januari 2020

Square Foot Gardening, de MM en Planty Gardening

Dit is Mel:
Mel Bartholomew
Mel Bartholomew
Mel was de grondlegger en uitvinder van de Square Foot Gardening-methode (SFG). Hij bedacht die omdat hij vond dat de traditionele manier van moestuinieren veel te omslachtig was en totaal niet efficient. In de Kennisbank lees je daar meer over.

Door Mel ben ik begonnen met de Makkelijke Moestuin (MM). Toen ik 15 was heeft hij me zelfs opgeleid als SFG-teacher 🙂

De MM is dan ook gebaseerd op het systeem van Mel.

Is de Makkelijke Moestuin hetzelfde als Square Foot Gardening?

Nee, niet helemaal. Want later pasten we het systeem hier en daar wat aan omdat we dat beter vonden werken. Zo hebben we de mix verbeterd en kun je in plaats van compost nu MM-voeding gebruiken om de mix op peil te houden.

Maar het grootste verschil is de Makkelijke Moestuin app. Vijf jaar geleden maakten we de eerste versie daarvan. Want het systeem van SFG mag dan makkelijk zijn, maar je moet nog steeds weten hoe en wanneer je voor je plantjes moet zorgen. Dat leer je in de praktijk, niet uit een boek.
App-MM-05.jpg
Als je plantjes niet precies doen wat jij verwacht, kun je daar knap onzeker door worden. De app vult dat gat op. Die vertelt je precies hoe, wanneer en waarom en wat je moet doen als er toch iets fout gaat.

De Makkelijke Moestuin is dus niet hetzelfde als Mel’s SFG. Maar zonder Mel was de MM er nooit geweest. En waren we nooit begonnen met Planty Gardening.
513dfe132209004ba48db1469dcb0929d04a277f-plantylogo-foto.jpg
Met Planty stappen we nóg meer in Mels voetsporen dan met de MM.

Want Mel had een visie

Mel geloofde dat je de honger de wereld uit kunt krijgen als je mensen in arme landen leert hoe ze hun eigen verse producten kunnen verbouwen:

‘Geef een man een vis en je voedt hem voor een dag, leer een man hoe te vissen en hij kan zichzelf een leven lang voeden.’

SFG is geschikt voor de hele wereld. In ontwikkelingslanden zie je dat vooral vrouwen ermee aan de slag gaan.
Vrouwen in Sri Lanka
Vrouwen in Sri Lanka
Dat is ook wel logisch: iedere moeder wil immers het best voor haar gezin. Vergeleken met een traditionele moestuin heb je 20% van de ruimte nodig en maar 10% van het kostbare water. Dat is dus super efficiënt. Machines, meststoffen of zwaar gereedschap zijn niet nodig en je hoeft geen ervaring te hebben.

Mel geloofde dan ook dat gemeenschappen over de hele wereld kunnen leren hoe ze veel van hun eigen voedsel kunnen verbouwen in een zeer kleine ruimte - ongeacht hun omstandigheden, waar ze wonen, of wat de bodemgesteldheid is.

Daarom zette hij een stichting op en leidde hij zoveel mogelijk mensen op. In de hoop dat die naar ontwikkelingslanden zouden gaan om de mensen daar de methode aan te leren.

Helaas is Mel een paar jaar geleden overleden. Gelukkig houden zijn kinderen de stichting in stand. Bovendien zijn er honderden SFG-teachers over de hele wereld bezig om zijn gedachtengoed uit te dragen.

Terug naar de Makkelijke Moestuin en Planty

De ideeën van Mel raakten mij ook, vanaf het prille begin. Via de site, de boeken en de nieuwsbrieven inspireerden we al vele anderen om ermee aan de slag te gaan. Op scholen, buurttuinen, maar ook op een aantal projecten in het buitenland.
Het project van Heinrich in Uruguay
Het project van Heinrich in Uruguay
Maar in het buitenland liepen we altijd tegen een aantal problemen aan. De grootste zijn:
  • de materialen
  • het begeleiden in de praktijk
  • het andere klimaat
De Makkelijke Moestuin loste dat nog niet op, maar met Planty en de app die we daarvoor maken, kan dat uiteindelijk wel. De materialen van Planty zijn al veel beter te verzenden en de Planty app coacht zelfs de prilste beginner. Bovendien zal de app geschikt zijn voor ieder klimaat.

Alle honger de wereld uit werken is een mega-groot doel. En om Planty uit te rollen in ontwikkelingslanden duurt ook nog wel even. Eerst maar eens kijken wat het in Europa doet.

Maar de start van Planty is alvast een flinke stap in de goede richting 🙂. Daarmee zijn we letterlijk op weg naar Mel’s Motto:

Let’s help solve world hunger - one square at a time.

(Laten we wereldhonger oplossen, met één vak per keer.)
PS:

Wil je meer weten over de volledige methode van de Makkelijke Moestuin? Begin dan hier.

Meer lezen over Mel, zijn methode en zijn stichting kan hier.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks