Zondag 17 september 2023

Knoflook en winteruien, we hebben ze weer 😀

De zomer loopt ten einde en de herfst staat voor de deur. Dus is het nu tijd voor het poten van knoflook en rode uitjes, speciaal voor de winterteelt.
header-17-sept-herfst.jpg
Heerlijk nazomer-weer
Lekker hoor, nog zo'n weekendje zon. Niet al te warm maar wel super lekker om naar buiten te gaan. Toch zie je de bomen al een beetje verkleuren, zal de temperatuur de komende weken echt wel zakken en wordt het echt herfst.

Maar elk jaargetijde heeft wel wat. Zo is de herfst ideaal om knoflook te poten. Sommige soorten uien kunnen ook.

Wanneer poot je knoflook en winteruien?

Vanaf half september tot half november kun je winteruien en knoflook poten. Die verkochten we vorig jaar voor het eerst, en op veler verzoek gaan we daarmee door. Maar dit jaar voegen we daar ook lichtgele uien aan toe.

Zowel deze gele winteruien, de rode winteruien als de knoflook zijn speciaal geteeld voor de eigen kweek.

Alle drie zijn ze ideaal voor de vakken die nu vrijkomen. In onze kantoortuin zitten ze dan ook alweer in de bakken.
17-sept-uien-knof.jpg
Knoflookbollen en winteruien: klaar om te poten

Zelf knoflook telen

Knoflook kun je zowel in het najaar als in het voorjaar telen, maar het mooiste resultaat krijg je als je de tenen in het najaar poot. Dan oogst je de bollen vanaf het begin van de zomer.

Onze knoflook geeft vrij grote, witte knoflooktenen met een milde zoete smaak. Daardoor kun je ze in allerlei gerechten gebruiken. Rauw - in salades, kruidenboter of koude sauzen - of om mee te koken of bakken.

Deze soort wordt in Frankrijk veel gebruikt en geteeld. Ook al omdat hij probleemloos groeit en een hoge opbrengst geeft.
knoflook-kas.jpg
Drogende bollen knoflook, geoogst in de zomer.
De bollen die wij verkopen worden speciaal voor de teelt gekweekt en zorgen zo voor extra stevige planten. Dat is dus niet te vergelijken met de knoflook die je in de supermarkt koopt.

De teelt is appeltje-eitje, daar hoef je amper iets aan te doen. Maar om je te helpen staan ze ook in de app.
app-knoflook.jpg
Koop je onze knoflook, dan krijg je 2 tot 3 mooie bollen met samen ongeveer 20 tenen. Da's dus genoeg voor 2 vakken, want er passen 9 knoflookplanten in een vak.

Kies de allermooiste tenen uit om te poten, en gebruik de rest in je keuken. Bijvoorbeeld voor de tomatensoep of saus.
Let op: zowel de knoflook als de uien hieronder verkopen we als tijdelijke producten en onze voorraad is niet al te groot. Op is dus echt op. Naar de shop.

Zelf winteruien telen

Winteruitjes poot je - net als de knoflook - tussen half september en half november. Dat kan alleen met soorten die goed tegen lage temperaturen kunnen.
knoflook-uien-2.jpg
Zakjes rode winteruitjes, klaar voor de verkoop
Anders dan de naam aangeeft, beginnen winteruien pas na de winter goed te groeien. Maar omdat ze vóór de winter al een mooi wortelstelsel aanmaken, kun je ze het jaar daarop aanzienlijk vroeger oogsten dan de uien die je pas in het voorjaar poot.

Bovendien kun je zo al vroeg in het voorjaar van het loof oogsten. Dat gebruik je op dezelfde manier als bosuitjes. De uien zelf komen pas later.

Rode winteruien

Onze rode uien zijn wat zoeter en knapperiger dan de meeste gele uien. Met hun mildere smaak zijn ze perfect voor koude gerechten. Al kun je ze ook goed gebruiken voor warme gerechten.
uien-en-knoflook-4.jpg
Net geoogste rode winterui
Er passen 16 uien in een vak, en ook hiervan vind je de instructies in de app.

We verkopen netjes met 100 gram, en daar zitten meestal voldoende pootuitjes in om 2 vakken van 16 uitjes mee te beplanten.

Maar let op: soms zitten er in het netje vrij veel grote uitjes, en krijg je er dus minder dan 32. Omdat die waarschijnlijk dan ook wat groter worden, zet je die liever met 9 in een vak. Net als de knoflook.

Gele winteruien

Nieuw dit jaar, zijn de vrij grote lichtgele Senshyu uien uit Japan. Deze vernieuwde versie kan nog beter tegen de kou als zijn voorganger: tot -15 °C.

Bovendien schiet hij in een voorjaar met extreem wisselend weer - zoals dan weer koud, dan weer warm, dan weer nat en dan weer droog - nét iets minder snel in bloei dan andere soorten.

De stevige, halfronde uien zijn mooi wit van binnen en hebben een vrij dunne schil: mooi om te zien. Ook deze uien zijn vrij zoet van smaak.
oogst-gele-ui.jpg
Nieuw dit jaar: gele winteruien
Omdat deze uien iets groter worden dan de meeste andere soorten, hebben ze ook meer ruimte nodig. Daarom passen er 9 uien in een vak, in plaats van 16.

Vanaf 18 september staan ze in de app.

Dat was het voor vandaag

De volgende keer vertel ik je weer wat over mijn tuin. Hoe die ervoor staat, over of je nog wat kan zaaien, en welke groentes wel en niet goed tegen kou kunnen.

Maar nu ga ik nog even snel verder met het inpakken van de uien en knoflook, want daar zijn we nog druk mee bezig 🙂
knoflook-uien-3.jpg
Inpakken van de knoflookbollen
We zijn er bijna klaar mee, dus je kunt ze al bestellen. Dat komt mooi uit want volgende week is het nog best mooi weer: dan kunnen ze meteen in de mix 😀

Tot snel!
sig.jpg
PS: Ga je ook aan de gang met de knoflook en uien?

Zet dan je foto's op Facebook of Instagram en hang er de hashtag #makkelijkemoestuin aan. Of deel je verhaal en foto’s op onze community. Ik kijk er naar uit!

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks