Zaterdag 17 september 2022

Knoflook en winteruien, we hebben ze weer 😀

De zomer lijkt nu echt voorbij, de herfst is begonnen. Dus is het tijd voor het poten van knoflook en rode uitjes, speciaal voor de winterteelt.
regen-herfst-1.jpg
Die waterslang is voorlopig niet nodig ;-)
Wat een verschil met vorige week, niet? Toen snakten we naar water, en nu komt het met bakken uit de hemel. Echt herfst 🙂

Maar elk jaargetijde heeft wel wat. Zo is de herfst ideaal om knoflook te poten. Sommige soorten uien kunnen ook.

Wanneer poot je knoflook en winteruien?

Vanaf half september tot half november kun je winteruien en knoflook poten. Da's ideaal voor de vakken die nu vrijkomen.

Vorig jaar verkochten we ze voor het eerst, toen als test. Op veler verzoek doen we dat dit jaar weer.

Zowel de rode winteruien als de knoflook zijn speciaal geteeld voor de eigen kweek. Zelf heb ik ze gistermiddag meteen gepoot 🙂
knoflook-uitjes.jpg
Knoflookbollen en een zakje rode winteruien

Zelf knoflook telen

Knoflook kun je zowel in het najaar als in het voorjaar telen, maar het mooiste resultaat krijg je als je de tenen in het najaar poot. Dan oogst je de bollen vanaf het begin van de zomer.

Onze knoflook geeft vrij grote, witte knoflooktenen met een milde zoete smaak. Daardoor kun je ze in allerlei gerechten gebruiken. Rauw - in salades, kruidenboter of koude sauzen - of om mee te koken of bakken.

Deze soort wordt in Frankrijk veel gebruikt en geteeld. Ook al omdat hij probleemloos groeit en een hoge opbrengst geeft.
knoflook-kas.jpg
Mijn laatste bollen knoflook, geoogst in de zomer.
De bollen die wij verkopen worden speciaal voor de teelt gekweekt en zorgen zo voor extra stevige planten. Dat is dus niet te vergelijken met de knoflook die je in de supermarkt koopt.

De teelt is appeltje-eitje, daar hoef je amper iets aan te doen. Maar om je te helpen staan ze ook in de app.
app-knoflook.jpg
Koop je onze knoflook, dan krijg je drie mooie bollen met elk ongeveer 10 tenen. Da's dus genoeg voor 3 vakken, want er passen 9 knoflookplanten in een vak.

Beplant je 2 vakken, dan zoek je de allermooiste tenen uit om te poten, en gebruik je de rest in je keuken. Bijvoorbeeld voor de tomatensoep of saus. Want jeetje, wat hebben we veel tomaten dit jaar 🙂
Let op: zowel de knoflook als de uien hieronder verkopen we als tijdelijke producten en onze voorraad is niet al te groot. Op is dus echt op. Naar de shop.

Zelf rode winteruien telen

Winteruitjes poot je - net als de knoflook - tussen half september en half november.
knoflook-uien-2.jpg
Zakjes rode winteruitjes, klaar voor de verkoop
Wij verkopen een soort die tegen lage temperaturen kan, en vrij grote uien geeft.

Anders dan de naam aangeeft, beginnen ze pas na de winter goed te groeien. Maar als de plantjes vóór de winter al een mooi wortelstelsel aanmaken, kun je ze aanzienlijk vroeger oogsten dan de uien die je in het voorjaar poot.

Bovendien kun je dan al vroeg in het voorjaar van het loof oogsten. Dat gebruik je op dezelfde manier als bosuitjes.

De uien zelf komen pas later. Deze rode uien zijn wat zoeter en knapperiger dan de gele ui. Met hun mildere smaak zijn ze perfect voor koude gerechten. Al kun je ze ook goed gebruiken voor warme gerechten.
uien-en-knoflook-4.jpg
Net geoogste rode winterui
Er passen 16 uien in een vak, en ook hiervan vind je de instructies in de app.

We verkopen netjes met 100 gram, en daar zitten meestal voldoende pootuitjes in om 2 vakken van 16 uitjes mee te beplanten.

Maar let op: soms zitten er in het netje vrij veel grote uitjes, en krijg je er dus minder dan 32. Omdat die waarschijnlijk dan ook wat groter worden, zet je die liever met 9 in een vak. Net als de knoflook.

Actie pakket

Maar wat nu als je (nog) geen lege vakken hebt? Geen probleem, want daarom maakten we een leuke aanbieding 🙂

Met de MM-airbak. Die heeft vier vakken: twee voor de uien en 2 voor de knoflook.
knoflook-uien-poten.jpg
Airbak voor winteruien en knoflook
Koop je nu zo'n airbak met mix, dan krijg je de knoflook en uien er gratis bij. Dat scheelt toch maar mooi € 4,90 🙂

Let op: deze aanbieding geldt zo lang als we nog knoflook én uien hebben. Is één van de twee uitverkocht, dan is deze actie ook voorbij.

Dat was het voor vandaag

De volgende keer vertel ik je weer wat over mijn tuin. Hoe die ervoor staat, over of je nog wat kan zaaien, en welke groentes wel en niet goed tegen kou kunnen.

Maar nu ga ik nog even snel verder met het inpakken van de uien en knoflook, want daar zijn we nog druk mee bezig 🙂
knoflook-uien-3.jpg
Inpakken van de knoflookbollen
We zijn er bijna klaar mee, dus je kunt ze al bestellen. Dat komt mooi uit want volgende week is het - af en toe - best mooi weer: dan kunnen ze meteen in de mix 😀

Tot snel!
sig.jpg
PS: Ga je ook aan de gang met de knoflook en uien?

Zet dan je foto's op Facebook of Instagram en hang er de hashtag #makkelijkemoestuin aan. Of deel je verhaal en foto’s op onze community. Ik kijk er naar uit!

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks