Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Zelf een moestuinbak maken

In de Makkelijke Moestuin tuinier je in moestuinbakken. Hier leg ik uit hoe je ze zelf zó maakt dat ze geschikt zijn voor het systeem én de app.
zelf-bak-maken.jpg
Een van mijn eerste moestuinbakken van hout
Let op: deze en de volgende pagina's zijn puur bedoeld om je een beetje op weg te helpen. We geven dan ook verder geen raad of advies bij het zelf klussen of voor het vinden van materialen 🙂

Materiaal

Een moestuin is een duurzame investering voor de komende jaren. Kies dus goed materiaal dat lang meegaat.

Maak vooral ook een stevige contructie, zeker als het om tafelbakken gaat. Droge mix is al zwaar, maar wordt die vochtig dan kan het gewicht zomaar verdubbelen.

Als laatste: let erop dat het materiaal geen giftige stoffen bevat. Zoals bijvoorbeeld bij geïmpregneerd hout.

Afmeting

  • In je bak komen vakken van 30 bij 30 cm om alle plantjes precies genoeg ruimte te geven. De binnenmaten moeten dus een veelvoud van 30 cm zijn: 120 bij 60, 90 x 120, enzovoort.

  • Je bak moet ongeveer 20 cm diep zijn. Dan past er genoeg mix in om je plantjes goed te laten groeien.

  • Je moet al je plantjes goed kunnen verzorgen zonder dat je in je bak hoeft te staan. Maak je bak dus niet breder dan 120 cm.

Constructie

Omdat je vast wilt dat je bak lang meegaat, zet je 'm goed stevig in elkaar. Je wilt immers niet dat je bak vol lekkere groentes in elkaar stort, toch?

Dat is vooral belangrijk bij bakken op poten. We zien helaas maar al te vaak dat de bodem loslaat. Is die bodem van hout, dan is dat ook wel vrij logisch: de mix is voortdurend vochtig en dat vocht tast het hout aan. Daarom maken wij de bodems van onze tafelbakken van roestvrij staal.

Maar ook een bak op de grond heeft veel te verduren. Maak dus extra stevige hoekverbindingen en gebruik RVS schroeven voor de montage.

Weet je al hoe je het aan gaat pakken? Dan gaan we door naar het voorkomen van onkruid en de vakverdeling:

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks