Dan zie je het vast al voor je: bakken vol met groentes, versgeplukt op tafel en lekker eten in de tuin 😀
Een tafel vol versgeplukt groen
Maar vóór je nu hals over kop aan de slag gaat, heb ik eerst nog wat vragen voor je. Want ideeën opdoen is super leuk, maar daarna is het tijd om uit te zoeken wat jij wilt en of dat bij jou kan.
Wat wil je straks oogsten en hoeveel bakken heb je daarvoor nodig?
Wat is de beste plek voor jouw moestuin?
Waar moet je nog meer rekening mee houden?
Wat is de beste plek voor je moestuin? Â
We lopen alle stappen door en maken dan een plan. Een plan dat perfect bij jou past, bij jouw wensen en jouw situatie.
Blogs en magazines staan er al weer vol mee: hoe leuk het is om nu al je zaadjes op de vensterbank voor te kweken. Daar denk ik toch wat anders over.
Nu al voorzaaien op de vensterbank?
Zaai je in deze tijd binnen voor dan krijg je zielige, slappe plantjes. Niet genoeg licht en ze staan al snel te warm. Kortom: niet aan beginnen.
Ook buiten zaaien kun je de komende tijd vergeten: het is gewoon te koud. Zelfs voor de soorten die best wel tegen een stootje kunnen: de zaden zullen nu niet ontkiemen. (Alleen de veldsla kan al, dat geeft de app ook aan.)
(Voor)zaaien kan dus nog niet, maar alvast vooruit kijken is alleen maar leuk.
Drie van de soorten die we vorig jaar testten, komen dit jaar in ons zadenpakket:
franse radijsjes
afrikaantjes
platte peterselie
Afrikaantjes en platte peterselie naast elkaar (foto SonjaMM)
Zoals het er nu uitziet, hebben we ze begin maart in huis.
Ondertussen zijn wij van onze kant druk bezig om ze in de app te zetten. Zo zet Robbin deze week nog de laatste plaatjes in de app:
Platte peterselie, van zaailing naar oogst
Pakketje testzaden
De zakjes voor het testpakket gaan gelukkig wat sneller: met een beetje mazzel krijgen we die eind volgende week al binnen. Dan zullen we ze razendsnel verpakken en in de shop zetten.
De soorten die we dit jaar gaan testen zijn de kiespijnplant (ABC-kruid), knoflookbieslook, basilicummengsel, komkommerkruid, chinese radijs en paarse boerenkool voor het najaar.
Komkommerkruid (foto Atalanta)
Op het laatste moment voegden we er ook nog een bijzondere slasoort aan toe, maar daar vertel ik de volgende keer wel meer over 😉
Weer een update voor de app 📲
Johan en Jelmer werken elke dag aan de app om die steeds beter te maken. Ook nemen ze zoveel mogelijk van jullie opmerkingen en wensen mee.
Donderdag stuurden ze weer een update naar Apple. Momenteel staat hij nog niet live, maar dat kan elk moment gebeuren. Android volgt dan een week of 2 later.
Nieuwe update voor de app
De belangrijkste veranderingen:
Bij de laatste stap van een level kun je voortaan een samenvatting bekijken.
Beter keuze-menu voor de zaden waarin je ook kunt zoeken op naam of zaaidatum.
Meer mogelijkheden voor je eigen bakken, zoals draaien en een klimrek toevoegen.
Nieuw scherm voor Herinneringen: je ziet in een overzicht wat er moet gebeuren.
En op veler verzoek hebben de moestuinbakken nu een kader.
Veel succes met plannen de komende week. Maak een post op de community als je ergens tegenaan loopt, dan denken andere MM-ers met je mee.
De volgende mail gaat over groentes. Hoe kies je welke soorten je wel en niet in je bak zet, wat brengt veel op en wat juist niet, en wat zijn de leukste soorten?
Tot dan!
PS: Doe je mee?
Doe je ook mee met Samen Starten en/of wil je reageren op deze blog?
Deel dan je verhaal (en foto's) op onze super actieve community. Ik kijk er naar uit!