Maandag 20 december 2021

Project Minima Moestuintjes

Met het project Minima Moestuintjes helpt Laura mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank aan een eigen Makkelijke Moestuin.
minima-moestuintjes.jpg
De eerste actie van Laura in december 2021
Vanaf het moment dat we ons eerste boek verkopen, hebben we een Goede doelen pot. Daarmee ondersteunen we verschillende projecten, bijvoorbeeld de aanleg van Makkelijke Moestuinen bij scholen of instellingen.

Een leuk - en succesvol - project is dat van Laura: de Minima Moestuintjes. Daarmee helpt ze mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank aan een eigen Makkelijke Moestuin.

Met haar posts op de community hield ze ons allemaal op de hoogte. Super leuk om te zien en te lezen 😀

De motivatie voor dit project

In haar eerste post zegt Laura:

Minima die afhankelijk zijn van de voedselbank krijgen erg weinig gezond en vers eten: ze krijgen over het algemeen blikjes en pakjes. Zelf was ik al een paar jaar aan het Makkelijke Moestuinieren en werd hier zo enthousiast van dat ik hiermee ook iets wilde betekenen voor minima.

Daarom schreef ik een subsidieplan en diende het in bij mijn gemeente. Dankzij de gulle donaties en hulp van team Makkelijke Moestuin, kon ik per 1 maart 2021 vijftig minimagezinnen binnen mijn gemeente (Waadhoeke, Friesland) voorzien van een compleet startpakket van de Makkelijke Moestuin.

Lees meer ...
PDF-minima-moestuintje.jpg

De start

In januari kreeg Laura de spullen van de Makkelijke Moestuin en maakte er pakketten van.

Lees meer ...
spullen-minima-moestuintjes.jpg
De spullen voor de deelnemers zijn er
In februari was het zover: de officiële start van het project. Met 30 genodigden en een wethouder die zo lief was om het zaaien voor te doen.

Lees meer ...
aftrap-minima-moestuintjes.jpg
Officiële aftrap van het project
Op de afhaaldag konden de gezinnen tegen een kleine vergoeding hun startpakket afhalen: een bak met mix, voeding en zaadjes. Mooi op tijd om op 1 maart te starten 🙂

Lees meer ...
afhaaldag-minima-moestuintjes.jpeg
Afhaaldag. Brrr... koud!

De eerste oogsten

Ondanks het slechte voorjaar komen halverwege april de eerste oogstfoto's van de deelnemers binnen.

Lees meer ...
eerste-oogsten-minima-moestuintjes.jpeg
De eerste oogsten van Minima Moestuintjes

Hoe ervaren de Minima Moestuinders het zelf?

Die zijn zonder uitzondering reuze enthousiast. Want behalve hulp van de app, heeft Laura ook een speciale Facebookgroep opgericht en staat ze ze bij met raad en daad.

Lees meer ...
reviews-minima-moestuintje.jpeg
Radijsjes oogsten uit een Minima Moestuintje

Acties voor nieuwe fondsen

Laura blijft onvermoeibaar aandacht vragen voor haar project.

Zo verkoopt ze zelfgezaaide plantjes, houdt een streekmarkt voor het goede doel en promoot het project ook bij andere gemeentes.

Dat blijft in haar gemeente niet onopgemerkt: van de stadsomroeper krijgt ze zelfs een Oorkonde voor Gouden Vrouw 2021 😀

Lees meer ...
streekmarkt-minima-moestuintjes-1.jpg
Dagje Streekmarkt

Op naar 2022

Toen Laura begon dacht ze dat het project eenmalig zou zijn. Maar inmiddels is er zoveel enthousiasme, dat ze besloot gewoon door te gaan. Zodat volgend jaar weer nieuwe mensen kunnen aansluiten

Daarom is Laura druk bezig om geld binnen te harken. Subsidies van gemeentes, giften van verenigingen, maar ook van particulieren.

Ook wil ze heel graag de jaarprijs van € 1500,- van de Stichting Kern met Pit winnen. Als we allemaal meehelpen lukt dat vast wel, toch?

Stemmen kan van maandag 20 december tot en met 17 januari op de website www.kernmetpit.nl. Klik op de roze stembutton en stem op Minima Moestuintjes als beste buurtinitiatief 😀

Ze maakte er nog zo'n leuk filmpje voor:

Inspiratiebron voor iedereen

Wij worden helemaal blij van dit project. De reacties in de community zijn al even enthousiast en er zijn ook andere MM-ers die zoiets op willen zetten.

Dank Laura, voor al je werk en de manier waarop je het doet. Daarmee maakte je al zoveel mensen blij met een eigen moestuintje, en dat zullen er vast nog veel meer worden.

Succes, en trek aan de bel als wij je kunnen helpen 😀
sig.jpg

PS:

Dank ook aan alle andere MM-ers. Want samen maken zij het voor ons mogelijk maken dat we dit soort projecten kunnen ondersteunen.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks