Zondag 14 november 2021

Over de app, schaarste en duurzaamheid

Actueel nieuws over de nieuwe app en hoe jij ons daarbij helpt, voorraad en de kortingsactie, en hoe we de Makkelijke Moestuin steeds groener maken.

Update app

De nieuwe app is er nu 2 weken. Dat is boven verwachting goed gegaan. Echt: we hadden veel meer problemen verwacht, want een grote update zoals deze is niet niks.

De meeste reacties gingen over het opnieuw moeten invoeren van je bakken. Niet iedereen had dat vooraf gelezen, dus sommigen vonden dat een minder leuke verrassing.

Maar met deze nieuwe app heb je het zo gedaan, ook als er nog planten in staan.
image.png
Die nieuwe functies zijn ook precies waarom we de nieuwe app maakten want met de oude app kon dat niet. Nu kunnen we eindelijk de leuke dingen inbouwen waar sommige MM-ers al lang om vragen.

Ik geef je een voorbeeld:

Als jij een vak opnieuw inzaait, houdt de app rekening met welke plantenfamilie er daarvoor in stond. Zo doe je vanzelf aan wisselteelt.

Da’s superhandig, behalve aan het begin van een nieuw seizoen. Want dan schep je de mix in je bak helemaal door elkaar, en begin je dus weer met een schone lei.
bakken-klaarmaken-nieuw-seizoen.jpg
Aan het begin van het seizoen schep je alle mix door elkaar
In de oude app moest je dat oplossen door je bak te verwijderen en er weer opnieuw in te zetten. Dus net zoals je het nu moest doen.

Maar in de nieuwe app kan Johan een functie toevoegen waarin je per bak kunt aanklikken dat je met een nieuw jaar begint.

Handig toch?

Terug naar nu:

Zoals bij elke grote update zijn er altijd wel een aantal kleine puntjes die nog niet helemaal vlekkeloos gaan. Zo zag de app er op een tablet nog niet helemaal lekker uit, en hadden sommige mensen moeite om een locatie in te vullen.

Daarom is het ook super fijn dat zoveel MM-ers die punten melden bij de app-support op de community. Johan en Jelmer zitten daar bovenop.

De afgelopen week zijn de eerste updates al doorgevoerd, en er komen er nog een paar.

Die meldingen helpen ons echt enorm, dus kom je iets tegen: maak een post en hang er de categorie ‘App-support’ aan. Graag ook je toestel vermelden en als je er ook nog een screenshot bij kunt doen is het helemaal geweldig.
app-support.jpg
Geef problemen door in de 'App-support'
Niet schromen, gewoon doen. Want al jij iets meldt, help je daar ook weer andere gebruikers mee en draait de app volgend jaar voor iedereen als een zonnetje.

Nog wensen?

Ook wil Johan nog wat grote wensen van andere MM-ers inbouwen. Dus laat ze horen bij deze post.

Wij maken de app, maar kunnen dat niet zonder jouw hulp 🙂

Meer lezen over de app? Er is een speciale Kennisbank voor de app en de community. Daar melden we ook de problemen waar meer mensen tegenaan lopen en of er (al) een oplossing voor is.
kennisbank-app-groot.jpg

Schaarste materialen

Rare tijden hoor. Bijna alles is lastig te krijgen, van papier tot pallets en van zadenzakjes tot vermiculiet.

Het houdt ons lekker bezig ;-).
schaarste-pallets.jpg
Pallets: steeds duurder door gebrek aan hout
Maar hoe het ook allemaal uitpakt: als jij voor volgend jaar nog wat nodig hebt - of al van plan was om dan uit te breiden dan zou ik echt gebruik maken van onze Vroege Vogelactie: 10% korting op al onze producten - met uitzondering van de boeken.

Die actie loopt nog de hele maand november - of zolang de voorraad strekt. Want voor sommige producten komt de bodem al in zicht.

Geen idee wanneer we die weer kunnen aanvullen.

Vooruit en steeds verder

Waar ik super trots op ben, is dat wij - met z’n allen - de wereld steeds een beetje groener maken. Letterlijk en figuurlijk.

Want met een moestuin ben je goed bezig met de natuur, geef je insecten een veilig thuis, word je steeds bewuster en sijpelt dat hoe dan ook door naar de rest van je leven.
bloeiende-palmkool-voorjaar-bij.jpg
Bloeiende palmkool in het vroege voorjaar: voer voor de eerste bijen
Helemaal leuk is dat we telkens wat verder gaan.

We gebruiken bijna geen plastic meer voor onze verpakkingen - en het plastic waar nog geen alternatief voor is, is óf 100% recyclebaar óf al (deels) gerecycled. De zakken van de mix bestaan nu al voor meer dan 60% uit gerecycled materiaal en gaat naar 80%.
Artboard-Copy.jpg
MM-Hero's van 100% recycled plastic
Onze Hero’s en Mini’s zijn zelfs volledig gemaakt van gerecycled plastic. Daarmee is al meer dan 80.000 kilo plastic afval opgeruimd.

Stel je voor: 20 kilo plastic is ongeveer 1 kuub samengeperst afval. Nog niet samengeperst is dat een huiskamer vol plastic afval dat bijna niet te recyclen is.

En omdat je in die bakken weer groentes teelt die je niet hoeft te kopen, voorkom je ook al veel plastic.
MM-mix_1-(1).jpg
Makkelijke Moestuinmix
De mix is ook zoiets. Die is al duurzaam omdat je ‘m niet hoeft te vervangen, maar we zijn ook altijd bezig met wat erin zit.

Zo testen we - samen met ons grondbedrijf - nieuwe materialen als mos en witveen, kijken we of we veen uit de professionele tuinbouw kunnen hergebruiken, dat soort dingen.

(Waarbij uiteraard één ding voorop staat: de mix mag nooit minder presteren dan de huidige, alleen maar beter. )

Verder zijn we bezig met de bezorging, minder en schoner vervoer, en dat soort dingen.

Zo, dat was het weer voor vandaag

Als laatste nog iets waar ik me elk jaar weer over verbaas: de goudsbloem en de Oost-Indische kers.

Want als de rest van de tuin het zo'n beetje opgeeft, en de blaadjes van de bomen vallen, krijgen deze twee er weer helemaal zin in.
goudsbloem-half-november.jpg
Goudsbloemen half november
Moet je kijken hoe deze OI-kers zich uitleeft, die heeft het 't hele jaar nog niet zo goed gedaan:
oi-kers-half-november-1.jpg
Oost-Indische kers in de herfst
Best handig in deze tijd, want bij verkoudheid en een zere keel helpt kauwen op zo'n blaadje super goed. Bovendien zijn de jonge blaadjes en de bloemen hartstikke lekker in een salade.

In de volgende mail vertel ik weer meer over de tuin en plantjes, oké? O.a. over welke nieuwe soorten erbij komen, en wat we volgend jaar willen testen.

Tot dan!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks