Zondag 17 april 2022

Pasen 2022: wat een heerlijk weer 😎

Hier in Groningen is het superlekker weer. Bijna strakblauwe lucht, volop zon, en een graad of 16. Veel te mooi om binnen te blijven.
tuin-17-april.jpg
Half april: veel bomen zijn nog kaal maar in mijn bakken begint het te groeien
Vandaag dus een korte mail. Over katten in je bakken, vroege aardappels die toch niet zo vroeg zijn, en hoe het ervoor staat met de uien en knoflook.

Maar ik begin met iets waar ik/we dag en nacht mee bezig zijn. Zo’n beetje letterlijk want ik droom er regelmatig over 🙂

De toekomst van de Makkelijke Moestuin

Ik zei het al de vorige keer: achter de schermen zijn we met van alles bezig. Nu doen we dat altijd wel, want hier bij de Makkelijke Moestuin doen we bijna alles zelf.

Zo pak ik ook regelmatig pakjes in:
jellepicken-2.jpg
Pakjes inpakken: leuk om te doen!
De Makkelijke Moestuin is nu al zo dat bijna iedereen moeiteloos eten kan verbouwen. Zelfs al weet je niks van plantjes af.

In de toekomst willen we dat alles nog beter en makkelijker is. Daarom investeren we elke euro die overblijft in het door-ontwikkelen van ons systeem en onze gratis app.

We hebben al veel spannende plannen. Denk aan nog minder water gebruiken, natuurlijke afweer tegen insecten en ziektes, en meer.

Het is weer zover. Katten 😠

Na de zonnige, maar ijskoude maand maart, begonnen de plantjes in mijn 1-maart bak eindelijk mooi te groeien.

Maar toen ik daar gister wat foto’s van wilde maken trof ik dit aan:
katten.jpg
Ra ra: wat is hier aan de hand?
Grrrr. Dat was overduidelijk het werk van een kat.

Nou ja, zo groot waren de plantjes nog niet, dus ze opnieuw inzaaien is niet zo’n mega-grote ramp. Tot ze echt groot zijn staan mijn bakken nu vol satéprikkers. Met de scherpe punt omhoog 😉

Meer tips over hoe je katten uit je bak houdt vind je hier.

Aardappels, uien en knoflook: hoe staat het ermee?

Weet je het nog? Vorig jaar oktober pootte ik winteruien en knoflook, en half februari volgden de vroege aardappels. We verkochten ze ook als test, dus voor het eerst deden honderden MM-ers met ons mee.

Vroege aardappels

De app gaf al een poosje aan dat er plantjes zouden komen. Daar werd ik toch wat nerveus van, want toen ik vanochtend keek was er nog steeds niets te zien.

Dus ben ik gaan graven om te checken en vond meteen 2 mooie aardappels, mét uitlopers. Nog niet groot genoeg om boven de mix uit te komen, maar dat zal niet lang meer duren.

Na nog wat beter kijken, zag ik in 2 andere vakken toch al hele kleine plantjes. Pff... het gaat dus toch goed, maar iets minder snel als we verwachtten.
aardappels-combi.jpg
Moestuinbak met vroege aardappels: zo op het oog nog niets te zien
Knoflook en winteruien

Die houden zich wel aan het tijdpad van de app, en beginnen nu flink te groeien. Vooral de knoflook krijgt al lang en stevig blad.

Als jij ze ook hebt staan, oogst dan af en toe eens wat blad ervan en snijd dat fijn voor in een salade. Echt super lekker 😋
knoflook-17-april.jpg
Blad van knoflook is lekker in salades

Tijd voor bieten en Oost-Indische kers

Vanaf half april zijn er weer wat zaden bijgekomen die je nu kunt zaaien.

Zoals de Oost-Indische kers: dat is een perfecte buurplant omdat ze in de zomer luizen en rupsen aantrekken. Zo heeft de rest van je moestuinbak daar veel minder last van. Bovendien zijn de bloemen en het jonge blad hartstikke mooi en eetbaar.
oiost-indische-kers-09.jpg
Oost-Indische kers aan het klimrek
Van bieten was ik vroeger geen grote fan, maar dat is door de jaren heen wel veranderd. Vooral de Chioggia bieten zijn echte plaatjes. Snijd je ze in dunne plakjes, dan kunnen ze rauw door een salade.
chioggia-biet.jpg
Chioggia bieten

Zo, dat was het weer

Tijd om naar buiten te gaan. Voor nu wens ik je nog een fijne Pasen toe 😀

Vanaf volgend weekend kun je aan de gang met courgettes, komkommers en pompoenen. Dan laat ik je zien hoe ik die zaai.

Tot dan!
sig.jpg

PS: Wil je ook iets delen, of reageren op deze blog?

Post dan je verhaal (en foto's) op onze community. Ik kijk ernaar uit 🙂

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks