Zondag 3 april 2022

Begin april: over sneeuw en aardbeien ๐Ÿ“

Wil je deze zomer genieten van aardbeien uit eigen tuin? Dan moet je er nu mee beginnen. Wie weet komen ze volgend jaar zelfs in de app ๐Ÿ˜€

Maar eerst over sneeuw:
header-mail-3-april.jpg
Arjen en Paul in de kantoortuin
Wow, wat een weer. Op de laatste dag van maart sneeuwde het hier de hele dag door, en op 1 april waren de bakken nog steeds bedekt.

Vannacht was het op sommige plekken zelfs -7 ยฐC. Voorlopig is het dus nog mutsenweer, en stel ik het inzaaien van een volgende bak nog even uit.

Dat komt me best goed uit, want nu kan ik je uitgebreid vertellen over aardbeien. Daar schrijf ik elk jaar over, maar nu doen we iets speciaals: we gaan ze testen. En als dat lukt zetten we ze volgend jaar in de app.
test-aardbeien-3.jpg
Aardbeien in een MM-mini

Planten in de app?

We krijgen regelmatig de vraag of we ook wat planten in de app willen zetten. Dus niet dat je ze zelf zaait, maar al als plantje koopt. Bijvoorbeeld van kruiden.

Tot nu toe zeiden we altijd dat dat niet kan. De ene plant is de andere niet, en daarom weet je nooit precies hoe ze groeien en wat je in de app moet zetten.

Tenzij je precies weet wat voor plantjes het zijn en hoe ze groeien. En dat kan alleen als je zelf verkoopt.

Dit jaar gaan we dat uitproberen. Met aardbeienplantjes.

Aardbeien waar je lange tijd van oogst

Volg je ons al wat langer, dan weet je dat ik elk jaar over aardbeien schrijf. Logisch, want verse aardbeien uit eigen tuin zijn zoโ€™n beetje het lekkerste dat je kunt bedenken. Niet te vergelijken met de aardbeien die je in de winkel koopt.
test-aardbeien-11.jpg
De doordragende aardbei Favori
Om zelf te telen moet je eerst de plantjes kopen. Liefst van een gespecialiseerde aardbeienteler, die hebben de beste plantjes en lekkerste soorten.

En nu kunnen we ze zelf aanbieden.
test-aardbeien-12___media_library_original_839_839.jpg
We kozen een superlekkere en makkelijke soort uit waar je lang van kunt oogsten. Dit seizoen, maar ook in de komende jaren.

De komende maanden gaan we ze testen - samen met een groep MM-ers. Bevalt dat goed, dan zetten we ze volgend jaar ook in de app.

Lees meer over de aardbeien test.

Wil je er aan meedoen, dan kun je ze per 4 stuks kopen:

Shop aardbeienplantjes โ†’
Shop aardbeien startpakket โ†’

(Update: de plantjes en het testpakket zijn uitverkocht ๐Ÿ™)

Wat kan er allemaal nog meer in april?

Aardbeien planten is niet het enige dat speelt in de maand april. Want in deze maand kun je de meeste groentes al zaaien. Zowel buiten als binnen op de vensterbank.

Ook als je nog niet begonnen bent, is april een superfijne maand om je moestuin op te zetten. De dagen worden langer, de temperatuur gaat langzaam omhoog - hopen we ๐Ÿ˜‰ - en de zaailingen en plantjes groeien sneller en beter dan in maart.

Wil je precies weten wat je deze maand allemaal kunt doen, ga dan naar de kersverse pagina over april:
Schermafbeelding-2022-04-03-om-15.53.53.png

Sneeuw in de community

"Aprilletje zoet heeft soms een witte hoed." postte Femmie op de community.

Dat gezegde kende ik nog niet, maar was afgelopen week zeker waar. Op de community kwamen dan ook de prachtigste fotoโ€™s binnen. Zoals die van Rikste, Rowenepeen, en Veluwstuintje:
combi-sneeuw-community.jpg
Makkelijke Moestuinen in de sneeuw
En dit waren echt niet de enige ๐Ÿ™‚

Ook kwamen er veel vragen binnen, of de net opgekomen zaailingen daar wel tegen kunnen. Maar alle zaailingen van wat je nu al kon zaaien, kunnen echt wel tegen een graadje vorst, al zullen ze wel wat langzamer groeien. Maar zelfs als er hier en daar eentje sneuvelt is er nog niets aan de hand. Dan zaai je gewoon nog wat bij.

Foto's, vragen, recepten, tips. Da's het leuke van de community: er komt van alles voorbij. Al zit er ook een nadeel aan: ik blijf er meestal veel te lang hangen. Oรณk als ik nodig iets anders moet doen ๐Ÿ˜‰

Zo, dat was het weer voor vandaag

Zoals het er nu uitziet krijgen we de komende week behoorlijk wat regen, maar wordt het langzamerhand ook wel wat warmer. Da's mooi, want ik moet mijn frambozen nog snoeien en nog een aantal bosbessen planten. Maar daarover vertel ik je een volgende keer.

Nu duik ik nog even snel de tuin in om mijn aardbeienplantjes af te dekken met de muts. Want vannacht duikt de temperatuur alweer onder nul.
muts-over-aardbeien.jpg
Airbak met aardbeien onder MM-muts
En als laatste: als je mee wilt doen met het testen van de aardbeien, wacht dan niet te lang met bestellen. We hebben maar een kleine voorraad en kunnen er helaas niet mรฉรฉr van bestellen. Op is dan ook echt op.

De losse set plantjes vind je hier.

Tot de volgende keer!
sig.jpg

PS: Wil je ook iets delen, of reageren op deze blog?

Deel dan je verhaal (en foto's) op onze super actieve community. Ik kijk ernaar uit ๐Ÿ™‚

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks