Zondag 3 april 2022

Doe je mee met aardbeien testen?

Al vaker vroegen MM-ers ons om ook plantjes in de app te zetten, niet alleen zaden. Daarom doen we dit jaar een test: met een bijzondere soort aardbeien
test-aardbeien-3.jpg
Aardbeien in een MM-mini

Planten in de app in plaats van zaden?

Da’s lastig omdat je nooit precies weet hoe ze groeien en wat je in de app moet zetten. Tenzij je precies weet wat voor plantjes het zijn en hoe ze groeien. En dat kan alleen als je zelf verkoopt.

Dit jaar gaan we dat uitproberen: met een bijzonder aardbeiensoort.

Aardbeien in de Makkelijke Moestuin

Als je ons al wat langer volgt, dan weet je dat ik elk jaar over aardbeien schrijf. Logisch, want verse aardbeien uit eigen tuin zijn zo’n beetje het lekkerste dat je kunt bedenken. Niet te vergelijken met de aardbeien die je in de winkel koopt.

Aardbeien zijn vaste planten en kun je jaren laten staan. Daarom is het handig om ze samen in een aparte bak te zetten.

Voorheen deed ik dat in grote bakken met 16 vakken. Nu doe ik het liever in MM-mini's, een airbak of een bak met 8 vakken. Omdat de planten dan over de randen kunnen uitdijen en zo net iets meer ruimte krijgen.
test-aardbeien-16.jpg
Aardbeienplanten in een moestuinbak met 16 vakken
Om aardbeien te telen koop je plantjes. Liefst van een gespecialiseerde aardbeienteler, want die verkopen de beste plantjes en lekkerste soorten. Bovendien weet je dan zeker dat ze goed gezond zijn.

Daarom ben ik al jaren fan van Joep en Joost van Aardbeiplantje.nl. Zij verkopen in het voorjaar pakketten met 4 soorten aardbeien, van elk 5 stuks.

Nou zijn die 20 plantjes voor de meeste MM-ers al snel te veel. Helemaal als je maar een kleine tuin hebt, of alleen een balkon.

Dus gingen we in overleg. Kunnen we het aantal niet terugbrengen naar vier? Van de beste en makkelijkste soort, zodat we die uiteindelijk ook in de app kunnen zetten?

“Dat kan,” zei Joost, “maar dan moet je ze zelf verzenden.”

Een nieuwe, doordragende aardbei

We kozen plantjes van de Favori. Dat is een nieuw ras dat precies aan onze eisen voldoet:
  • makkelijk - water geven en that’s is
  • ongevoelig voor ziektes
  • oogsten vanaf juni tot begin oktober
  • mooie grote aardbeien die lang goed blijven
  • superlekker - lijkt op de smaak van bosaardbeien
  • floreert op de luchtige Makkelijke Moestuinmix
test-aardbeien-11.jpg
Favori aardbei

Favori Powerplants

Ook bijzonder is dat het al echte plantjes zijn.

Deze zogenaamde powerplants worden 's zomers opgekweekt in potjes tot het stevige planten zijn met een gezond en sterk wortelstelsel:
test-aardbeien-12.jpg
Aan het eind van het jaar haalt de teler ze uit de potjes en vriest ze in - bij -1 °C.

In het voorjaar komen ze uit de koeling en worden ze direct verkocht: bijna altijd aan professionele aardbeienkwekers. Want die willen planten die snel aanslaan en al na 8-10 weken een flinke oogst geven.

We boffen dus dat wij een kleine lading mochten kopen 😀
test-aardbeien-10.jpg
Kistjes met Favori Powerplants
Dit jaar gaan we ze testen - samen met een groep MM-ers. Bevalt dat goed, dan zetten we ze volgend jaar ook in de app.

Wil je meedoen, dan kun je ze per 4 stuks kopen. (inmiddels uitverkocht)

Wat is de beste plek en hoe zet je de planten in een vak?

Aardbeien zijn vaste planten Kies een zonnige plek, liefst ook een beetje beschut. Er past 1 aardbeiplant in een vak.

Planten doe je zo:
  • schep de mix in je bak of MM-mini goed door
  • voeg wat voeding toe als de mix al eerder gebruikte - gebruik je nieuwe mix dan hoeft dat niet
  • maak de mix vochtig
  • zet ondertussen de plantjes in een kom met wat water om de wortelkluit goed nat te maken
test-aardbeien-08.jpg
Zet de plantjes in een laagje water zodat de wortelkluit goed vochtig wordt
  • maak een gat in het midden van het vak
  • zet het plantje in het gat - precies zo diep dat de wortels in de mix zitten en het het plantje zelf erboven uitsteekt

That's it.
test-aardbeien-07.jpg
Zet de plant even diep in de mix als hij in het potje stond

Hoe verzorg je de planten?

Da's super simpel want staan de planten eenmaal in je bak, dan hoef je verder niets te doen. Alleen af en toe water geven.

De eerste twee weken moeten de plantjes nog wennen aan hun nieuwe omgeving. Hou daarom het weer in de gaten en dek ze bij nachtvorst af met wat vlies (of een MM-muts). Doe dat ook overdag als de temperatuur nog onder de 8 graden duikt. Daarna hoeft het niet meer.

Afhankelijk van het weer, zie je na een week of 5 de eerste bloemen. Ook daar hoef je niets mee te doen, gewoon afwachten tot de aardbeien komen en je ze kunt plukken.

Er is dus geen moeilijk gedoe met snoeien, bloemen of bloeistengels wegknippen, want dat is bij deze soort niet nodig. We kozen ‘m niet voor niets 😉
test-aardbeien-15.jpg
Bloeiende aardbeiplant in een MM-mini

Kapers op de kust

Het enige dat wat lastig is aan aardbeien, is dat jij niet de enige bent die ze lekker vindt. Vogels zijn er dol op, en ook slakken lusten ze graag.

Om de slakken te weren plant je er knoflook omheen: dat zijn ook prima buurplanten voor aardbeien. Ik had nog wat knoflook staan die al uitgelopen was, maar heb je die niet dan druk je hier en daar een teen in de mix.
test-aardbeien-1.jpg
Knoflook en aardbeien zijn prima buren
Vogels komen pas als de aardbeien rood worden. Die hou je dan tegen met een net:
test-aardbeien-4.jpg
Net om de aardbeien tegen vogels te beschermen

Uitlopers in de zomer

Hartje zomer - als je dus al volop aan het plukken bent - groeien er hier en daar uitlopers. Die kun je beter wel wegknippen. Want omdat daaraan nieuwe plantjes groeien, steekt de plant daar veel energie in, in plaats van in nieuwe bloemen en aardbeien.
test-aardbeien-6.jpg
Knip de uitlopers bij aardbeien weg

Aan het eind van het jaar

Aardbeien zijn vaste planten. Je kunt ze dus gewoon in je bak laten staan. Wel dragen ze het beste in de eerste 3 jaar. Daarna is het beter om ze te vervangen.

Ze kunnen ook goed tegen kou. Alleen bij strenge vorst is het beter om ze wat af te schermen. Ik doe dat lekker makkelijk: met de MM-muts. Maar op de ouderwetse manier met stro kan ook.
test-aardbeien-13.jpg
Volwassen aardbeienplanten kunnen prima tegen een nachtvorst, maar dek ze af bij strenge vorst

Hoe koop je de aardbeien voor onze test?

Vanaf vandaag staan de sets met 4 plantjes in de shop. Die kosten € 6,50.

(Uitverkocht)

Maar je kunt ook kiezen voor het aardbeien startpakket. Dat is een MM-airbak met mix en 4 aardbeienplantjes. Dan krijg je de plantjes zo goed als gratis.

Door de ronde rand is een airbak ideaal voor aardbeien: overhangende stengels met aardbeien zullen minder snel knakken dan bij een gewone bak. Bovendien heeft ie precies 4 vakken 🙂

Hoe krijg je de plantjes thuis?

Wij kregen de plantjes binnen toen ze net uit de koeling kwamen. Op de foto is goed te zien dat ze nog half bevroren waren. Daarom is het blad ook hier en daar bruin en lelijk, en sommige plantjes hebben zelfs bijna geen blad, maar dat geeft helemaal niets.

We verpakken ze met 4 stuks in een plastic zakje, en dan in een doosje met wat opvulmateriaal. Als jij ze ontvangt zijn ze dus al een dag of 2/3 onderweg. Wacht dan ook niet te lang met planten. Lukt dat niet meteen, dan kun je ze nog een paar dagen in de koelkast leggen, maar daarna moeten ze echt wel naar buiten.
test-aardbeien-09.jpg
Bevroren aardbeienplantjes

En: test je mee?

Je krijgt er vast geen spijt van, want nogmaals: de Favori is een super lekkere aardbei.

Al vind ik het zelf best wel spannend, het is de eerste keer dat we plantjes verzenden. Maar lukt de test, dan komen de aardbeien volgend jaar in de app. Hoe leuk is dat?

Helaas: we konden maar een beperkte hoeveelheid planten bemachtigen en die waren binnen een dag uitverkocht. Excuses als je er naast greep.
sig.jpg

Update:

De test was een groot succes 🙂 Daarom verkopen we nu elk voorjaar deze aardbeien - in een korte periode en beperkte hoeveelheid.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks