Zondag 10 april 2022

Fruit in moestuinbakken: wat wel, wat niet?

Over aardbeien, frambozen en bosbessen in moestuinbakken, tomaten in de vensterbank, รฉn al 13 jaar in de pers en media.
bakken-10-april-1.jpg
Op naar het mooie weer :-)
Zo, die week met regen, storm en hagel is achter de rug. Zo sta je in de zon naar een prachtige regenboog te kijken en even later moet je schuilen voor een flinke hagelbui. Daโ€™s april.

Maar de komende week wordt het beter en gaat de temperatuur omhoog. Dat mag ook wel, want in de bakken die ik dit jaar inzaaide, schiet het nog niet erg op. Wat - alweer - vrij normaal is voor april. Zeker na een koude maand maart.

Dus maak je geen zorgen als het ook bij jou nog niet veel voorstelt, want de zaailingen die in een koude periode opkomen, zijn altijd kwetsbaarder dan als het warmer is. Ze groeien maar langzaam en worden ook sneller aangetast.

Maar over een maand ziet het er vast al heel anders uit. Bij mij maar ook bij jou ๐Ÿ™‚

Kijk nou: mijn tomaten ๐Ÿ…

Mooi hรจ? De plantjes zijn krap 2 weken oud, groeien elke dag en zien er super gezond en stevig uit.

Zij hadden geen last van het slechte weer ๐Ÿ˜‰
tomaten-vensterbank.jpg
Tomaten plantjes op de vensterbank: krap 2 weken oud
Ze staan dan ook op een zonnige vensterbank - in airpotjes op een mengsel van mix en vermiculiet. Omdat ik ze elke dag een kwartslag draai, blijven ze mooi recht en stevig. De Sweety gaat zelfs zo hard, dat ik die binnenkort een stokje geef om zich aan vast te houden.

Deze week zaai ik nog wat extra plantjes bij. Dat kan tot 15 april, dus als jij nog niet begonnen bent: hier lees je hoe ik dat doe:

Tomaten voorzaaien met vermiculiet

Nieuw: kleine zakjes MM-voeding

Deze kleine zakjes zijn ideaal als je รฉรฉn of enkele MM-mini's hebt:
Maar let op: als je moestuinbakken met meerdere vakken of veel mini's hebt, dan is de grotere verpakking voordeliger. Die vind je hier.

Aardbeien

Vorige week schreef ik over een test met aardbeien. Nou, dat hebben we geweten: binnen 12 uur waren alle testplantjes al op. En dat was inclusief de nacht.

Ik kan me voorstellen dat dat super frustrerend was als je net iets later mijn mail opende. Sorry daarvoor ๐Ÿ˜

Maar dat die testplantjes er niet meer zijn, wil zeker niet zeggen dat jij dit jaar geen aardbeien in je bak kunt zetten. Want net als de vorige jaren kun je ze prima rechtstreeks bestellen bij aardbeiplantje.nl.

Naar de pagina over aardbeien.
aardbeien-2.jpg
Volop aardbeien uit een moestuinbak

Fruit voor MM-ers met een grote tuin

Ben je net begonnen, dan zijn een paar plantjes aardbeien nog wel te doen. Naast de groentes die je inzaait.

Maar als je - zoals ik - een grote tuin met veel bakken hebt: dan begint het al snel te kriebelen. Dan wil je meer, en denk je ook al snel aan ander fruit.
frambozen-1.jpg
Mijn fruitbak in september - met o.a. frambozen

Welk fruit kan nog meer?

Door de jaren heen probeerde ik al veel soorten uit. En alles was een succes. Zelfs een appelboompje deed het boven verwachting goed.

Maar laten we eerlijk zijn: boompjes, bramen en bessenstruiken hoeven echt niet in de mix. Ze doen het prima in de volle grond. Op den duur zelfs beter omdat ze dan diep kunnen wortelen.

Bovendien worden ze veel te groot voor een moestuinbak.
appelboompje.jpg
Appelboompje in een borderbak

Frambozen

Frambozen zet ik wel in een bak. Die wortelen juist heel oppervlakkig en hebben geen diepte nodig. Ze doen het ook mega-goed op de mix: je plukt er maar zo vele kiloโ€™s van af.

Maar de belangrijkste reden om ze in de mix te zetten, is dat je de vele uitlopers er makkelijk uittrekt. Probeer dat maar eens in de volle grond.

De vruchten groeien aan nieuwe takken. Daarom snoei je ze voor de winter. Of - als je dat net als ik vergeten bent - in het voorjaar. Dan lopen ze ook wel weer uit.
frambozen.jpg

Bosbessen en bosaardbeien

Als je toch al een bak voor frambozen maakt, zet er dan meteen wat bosbessen bij.

Officieel hebben bosbessen een zuurdere grond nodig dan frambozen, maar ze doen het beide prima op de mix.

Net als bij de frambozen, groeien de wortels maar enkele centimeters diep. Let er dus op dat de toplaag van de mix zo min mogelijk uitdroogt.

Daarom plant ik er wat struikjes bosaardbeien tussen. Die werken als bodembedekker en voorkomen dat de mix door de zon kan uitdrogen. Bovendien heb je zo maar weinig last van ingewaaid onkruid.

Bij mij ziet het er nu zo uit, voor en na het snoeien van de frambozen:
fruitbak.jpg
De fruitbak in de kantoortuin
Op de Kennisbank lees je meer over mijn fruitbak, en hoe ik de frambozen snoei. De bosbessen stonden er toen nog niet in, maar daar vertel ik in de loop van dit jaar wel wat meer over.

Naar de pagina over frambozen.

De MM-Hero light: ideaal als fruitbak

Zoals je ziet staat mijn fruit in 3 houten bakken van 60x90. Die had ik toen nog over en gaan nog wel een paar jaar mee. Maar als deze vergaan, dan vervang ik ze door Hero-lights:
Empty model block
Omdat de planken minder dik zijn dan die van de gewone Hero's, zijn ze flink goedkoper. En toch gaan ze even lang mee: eindeloos. Maar let op: we hebben hier nog maar een kleine voorraad van, en als ze op zijn, komen ze niet meer terug.

Ondertussen in de community

Ook deze week zag ik weer veel leuke posts, maar eentje viel me extra op. Die van AnneliesT.

Omdat haar vader vanwege een ziekte zijn moestuin niet meer kan onderhouden, zet zij die samen met haar zoontje voort.

Naar de volledige post van AnneliesT.
combi-comm-AnneliesT.jpg
De Makkelijke Moestuin van Annelies en haar vader
Haar verhaal is extra bijzonder omdat haar vader - zonder dat zij het wist - zijn tuin had opgezet nadat hij ruim 12 (!) jaar geleden een artikel over de Makkelijke Moestuin las. In de Groei en Bloei.

Daar ben ik dus meteen naar op zoek gegaan, en ja hoor: het lag nog netjes tussen de stapel artikelen in de kast. Leuk om te lezen, vooral die oude. In een ervan stond ik zelfs nog met mijn opa ๐Ÿ™‚

Je vindt ze op de pagina 'pers en media', samen met wat oude filmpjes.
pers-pagina.jpg
Enkele oude artikelen over de Makkelijke Moestuin

Dat was het voor vandaag

In de volgende mail vertel ik je - een beetje - over waar wij achter de schermen mee bezig zijn. En geloof me: da's best veel. Want stilstaan: daar doen we niet aan ๐Ÿ˜€

Nu duik ik nog even de tuin in. De zon schijnt, de muts kan eraf, en in de vakken waar nog amper iets te zien is, zaai ik nog wat zaadjes bij. Klaar voor een week met echt lenteweer.
weerbericht.jpg
Geniet ervan en tot de volgende keer!
sig.jpg

PS: Wil je ook iets delen, of reageren op deze blog?

Post dan je verhaal (en foto's) op onze super actieve community. Ik kijk ernaar uit ๐Ÿ™‚

P.P.S: Over stijgende prijzen

Bijna alles wordt duurder: boodschappen, energie, transport, en grondstoffen. Iedereen heeft er last van, ook wij.

Tot nu toe zie jij dat nog niet terug in de prijzen en dat houden we liefst zo lang mogelijk vol. Maar als de prijzen nog verder stijgen, dan komen wij er ook niet onderuit om daar iets mee te doen ๐Ÿ™

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks