Maandag 9 mei 2022

Mei en de zomergroentes, hoe zit dat ook alweer?

Over plantjes goedhouden op de vensterbank, IJsheiligen en afharden, en waarom het nu een prima tijd voor bonen is.
oogsten-begin-mei.jpg
Vanaf begin mei: meer en vaker oogsten
Meestal schrijf ik op zondag. Gister niet, want toen was het moederdag. Dus waren Arjen en ik bij Saskia. In de kantoortuin:
moederdag.jpg
Moederdag, met Saskia en Arjen in de kantoortuin

En wow, wat was het schitterend weer ๐Ÿ˜€

Nog beter: de komende 2 weken blijft het zo. Dat betekent plantjes die supersnel groeien, zaadjes die net zo snel opkomen, en steeds vaker en meer oogsten.
weerbericht.jpg
(grafiek Weer&Radar)
Perfect weer om de bakken verder in te zaaien, en er straks ook de zomergroentes in te zetten. Maar daarover later, eerst over de bonen. Want daar is het nu de tijd voor.

Tijd voor bonen

Een moestuin en bonen horen bij elkaar. Niets is lekkerder dan verse boontjes uit eigen tuin. En met dat mooie weer voor de boeg, wordt dat dit jaar vast een groot succes.
bonen-moestuin-23.jpg
V.l.n.r: snijbonen, boterbonen en spekbonen
Maar wie boontjes wil oogsten moet ze wel eerst zaaien. Die van mij komen net te voorschijn:
bonen-moestuin-24.jpg
Snijbonen piepen boven de mix uit
In de app staat precies hoe je dat zaaien doet, maar je vindt het ook in de Kennisbank.

Daar vind je een uitgebreide pagina over bonen. Met het verschil tussen stam-, stok- en droogbonen en mijn favoriete soorten.


Over IJsheiligen en afharden

Bij veel MM-ers is het al aardig dringen op de vensterbank. Tomaten, komkommers, pompoenen, courgettes. En nu dus ook nog de boontjes.

Maar met dat mooie weer van nu, krijg je de neiging om je plantjes al buiten te zetten. Maar daarmee neem je dan wel een risico: ze kunnen absoluut niet tegen kou.

Daarom breng ik ze pas naar buiten als de kans op nachtvorst is verdwenen: na de IJsheiligen.
afharden.jpg
Wennen aan de buitenlucht: nรก de IJsheiligen (foto vorig jaar 23 mei)
Wat die IJsheiligen daarmee te maken hebben, en hoe, waarom en wanneer je voorgezaaide plantjes laat wennen aan de buitenlucht lees je hier.


Hoe hou je de zomergroentes goed op de vensterbank?

Het einde van die volle vensterbanken is dus in zicht, maar tot die tijd moet je je plantjes - en planten - nog gezond houden.

Op de Kennisbank vind je een pagina over hoe je dat het beste doet. Met tips van ervaren MM-ers ๐Ÿ™‚

vensterbank-1.jpg
Zomergroentes op de vensterbank

Ondertussen in de community

Scrollen door de posts op de community doe ik elke dag. Ik vind het superleuk om al die foto's van enthousiaste MM-ers te zien ๐Ÿ˜„

Die van GeffenseMoes is wel heel toepasselijk voor vandaag. Voor-gezaaide zomergroentes, boontjes die net opkomen, en poes Joep die alles strak in de gaten houdt:
bonen-moestuin-15.jpg
Poes Joep houdt de vensterbank in de gaten.

Dank voor alle feedback

Super bedankt voor al jullie feedback op mijn vraag over hoe we de MM nog beter kunnen maken. We nemen alle reacties mee. Veel van de genoemde punten stonden al op onze lijst, maar er zijn dus ook nog wat bijgekomen.

De mix, de voeding, zadenzakjes, andere maten bakken, rekjes en mutsen voor รฉรฉn of vier vakken: we hoeven ons de komende tijd niet te vervelen ๐Ÿ˜‰

Zo, dat was het weer voor vandaag

Succes met je plantjes op de vensterbank, en uiteraard met het zaaien van je boontjes. Echt doen hoor, want zelfs als je niet zo van boontjes houdt: uit je eigen tuin zijn ze 10x lekkerder.

Geniet van het mooie weer de komende tijd, en tot de volgende keer!
sig.jpg
PS: Wil je ook iets delen, of reageren op deze blog?
Post dan je verhaal (en foto's) op onze community. Ik kijk ernaar uit ๐Ÿ™‚

PPS: Helaas, de 60x120 tafelbakken zijn net uitverkocht.
Van de 120x120 hebben we er nog een paar, dus die zullen snel volgen. We wachten al maanden op de RVS bodems en poten, en het ziet er nu naar uit dat ze eind juni pas komen. Maar dat kan ook zomaar weer veranderen. Het is niet anders ๐Ÿ™

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks