Donderdag 11 juli 2019

Een echt milieuvriendelijke moestuin?

Wil jij een duurzame moestuin die goed is voor het milieu? Neem dan een Makkelijke Moestuin: dat roepen we al jaren.
Een Makkelijke Moestuin is goed voor het milieu
Goed voor jou én voor het milieu
Ook als bedrijf worden we steeds groener.

Een moestuin schudt je wakker

Zodra je begint met een moestuin, besef je keihard hoe belangrijk het is dat we zorgvuldig met de natuur omgaan. Je zit er met je neus bovenop.

Je merkt dan ook direct de invloed van het veranderende klimaat: het afnemende aantal bijen, vlinders en andere insecten en het oprukken van ziektes en plagen die hier voorheen niet voorkwamen.
Speciaal gezaaide phacelis voor bijen en hommels
Speciaal gezaaide phacelis voor bijen en hommels
Vanaf het prille begin van de Makkelijke Moestuin vind ik het dan ook super belangrijk dat we goed voor de natuur zijn en die waar mogelijk versterken.

Duurzaamheid staat dan ook hoog in ons vaandel, al vind ik het woord verschrikkelijk: het wordt te pas en te onpas gebruikt. Ook door bedrijven die ondertussen allerlei rotzooi verkopen.

Hoe helpen wij de natuur?

Sowieso ben je al heel goed bezig als je zelf je groente kweekt. Denk alleen al aan al het vervoer en verpakkingsmateriaal dat niet nodig is. Dus iedereen die door ons gaat moestuinieren, helpt mee aan een beter klimaat.

In de Makkelijke Moestuin tuinier je bovendien extra milieuvriendelijk. Je gebruikt geen kunstmest, geen gif en het systeem van tuinieren zorgt op een natuurlijke manier voor gezonde planten. Bovendien gebruik je 20% minder water dan in een gewone moestuin.

Als bedrijf leveren we natuurlijke producten die lang meegaan. Alles wordt verantwoord gewonnen en gemaakt. We kopen onbewerkte zaden van kwekerijen die zonder gifstoffen werken en maken de Makkelijke Moestuinmix zo dat je ‘m nooit hoeft te vervangen - alleen maar aan te vullen.
Moestuinbakken van gerecycled plastic
Moestuinbakken van gerecycled plastic

Waar we kunnen gebruiken we al bestaand materiaal: de Hero moestuinbak en de MM-mini zijn gemaakt van gerecycled plastic. Zelfs onze aanvullende voeding is voor een groot deel gemaakt van materiaal dat overblijft bij de voedingsindustrie.

Voor het verpakkingsmateriaal gebruiken we liefst geen plastic, en als dat niet anders kan gebruiken we plastic dat goed te recyclen is. We kiezen voor verzendhuizen en een transportbedrijf die daar zelf ook op letten.

Nog een stap verder

De gebouwen waar we in werken gebruiken maar weinig energie. Ze zijn extreem goed geïsoleerd met natuurlijke materialen zoals leem en vlaswol en worden verwarmd en gekoeld door een warmtepomp. De toiletten en de tuin krijgen water uit een mega-grote tank met regenwater.

Sinds deze week wekken we de electriciteit voor de computers en de warmtepomp voor het grootste deel zelf op: met zonnepanelen.
Yurrie en Mohamed van Mebatherm geven uitleg
Yurrie en Mohamed van Mebatherm geven uitleg
Yurrie en Mohamed van Mebatherm uit Roden installeerden de panelen. In totaal waren ze 3 dagen bezig. Maar met het woonhuis erbij zijn het dan ook maar liefst 58 panelen.

Ziet het er niet super strak uit? We zijn er dan ook hartstikke blij mee.

De tuin moest even wijken

Voor de installatie moest de tuin naast ons kantoor voor een groot deel aan de kant:
Installatie van de zonnepanelen op het dak van het kantoor
Installatie van de zonnepanelen op het dak van het kantoor

Da’s geen probleem voor de bakken op poten en de MM-mini’s: die zet je zo aan de kant. Maar één van de grote bakken moest er wel aan geloven: die moest leeg.

Daarom zaai ik nu weer opnieuw. Midden in de zomer. Een aantal groentes stonden al in MM-mini’s en kan ik overzetten.

“Elk nadeel heb z’n voordeel”

Sommige groentes kun je nu volgens de zaaikalender niet meer zaaien. Bonen bijvoorbeeld. En de komkommer. Maar ik ga het gewoon proberen. Da’s meteen een mooie test.

Als je toch al aan het sjouwen bent, kun je er net zo goed nog wat bij zetten. Daarom plaatsen we achter de kas een flink aantal bakken om in te testen. Nieuwe groentes, wat vaste planten zoals rabarber en frambozen en uiteraard heel veel bloemen.
We zetten een echte proeftuin op
We zetten een echte proeftuin op

Oude Makkelijke Moestuinmix weer als nieuw

In de bakken storten we de mix van onze oude tuin. De bakken daarin zijn nu aan het vergaan. Dat mag ook wel want sommige staan er al ruim 10 jaar.
Maar de Makkelijke Moestuinmix is nog steeds prima bruikbaar. Even aanvullen met een nieuwe zak, wat voeding erbij en klaar 😀. Mooi duurzaam, toch?

Een beetje sjouwen is ook niet verkeerd. Lekker buiten en even weg van de computer. Want al merk jij daar nog niet zo veel van: wij zijn hier druk met allerlei super spannende plannen voor volgend jaar. Maar dat vertel ik je later wel.

Kom nu maar op met die zon ☀️

Laat nu de zon maar schijnen. En graag ook af en toe een bui, dan stroomt de regentank weer vol.
sig.jpg
PS. Wil je ook zo'n moestuin die aan alle kanten goed is voor het milieu? In de shop verkopen we alles wat je daar voor nodig hebt:
En ja hoor: je kunt het hele jaar door starten.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks