We hollen naar de zomer. De maand juni is in aantocht en de groentes schieten de grond uit. De eerste vakken komen leeg en het is tijd voor compost aanvullen.
De Makkelijke Moestuin eind mei:
Tips voor de verzorging van je moestuinbakken:
Lege vakken
Ben je eenmaal aan het oogsten, dan krijg je vanzelf lege vakken. Want oogst je alle radijsjes dan is het vak leeg.
Het kan ook zijn dat de peterselie van vorig jaar doorschiet, de viooltjes zijn uitgebloeid, of de rucola te groot en dus bitter wordt.
De truc is er niet te lang bij stil te staan. Pluk wat je nog wilt gebruiken en hup: leegmaken dat vak.
Gebruik je die niet, dan kies je een andere plantenfamilie dan die er eerst stond. Dus uit een zakje met een ander kleurtje. Komt dat niet uit, dan moet je er ook niet al te moeilijk over doen. Het is een richtlijn, geen wet ;-)
Verzorgen van je plantjes
Het verzorgen van de plantjes in een Makkelijke Moestuinbak is een makkie en kost maar weinig tijd. Het komt hier op neer:
Water geven
Geef zo nodig elke dag water.
Doe dat liefst aan de voet van de planten. Zo bespaar je niet alleen veel water, maar de rest van de mix blijft droog. Dan heb je ook minder last van slakken want die vinden droge mix niet fijn.
Een gevulde emmer met een bakje naast je moestuinbak is superhandig: precies op de plek waar je het nodig hebt. Bovendien verwarmt de zon het water dan een beetje op.
Planten houden niet van ijskoud water, maar van te heet water gaan ze dood.
Let daarom bij zonnig weer goed op als je met een tuinslang water geeft. Het water in de slang komt dan al snel boven de 30 graden.
Check dus eerst de temperatuur voor je het over je planten spuit.
Voldoende ruimte tussen de planten
Geef je plantjes voldoende ruimte en hou je aan de afstanden die de app aangeeft en op het zakje staan. Van de meeste groentes laat je na het opkomen maar 1 plantje per gaatje staan, de rest knip je weg.
Hoe moeilijk je dat wegknippen ook vindt: doe je het niet dan gaan de planten met elkaar concurreren om licht, voeding en water. En doen het veel minder goed dan als ze in hun eentje staan.
En ja, dat ziet er in het begin een beetje kaal uit:
Pluk daarom onkruid ook meteen weg. Dat doe ik vaak met een gewone vork en maak ik de mix om de plantjes heen meteen weer lekker rul.
Haantjes gedrag
Sommige groentes groeien zó goed dat ze hun buren verdringen of opzij duwen. Peterselie, bieslook en sla bijvoorbeeld, en later in het jaar de snijbiet.
De oplossing is véél oogsten, zelfs als je er niet tegenop kan eten. In groene smoothies, soepen en zomerstamppotjes kan je bijna alles wel kwijt. Of maak je buren blij ;-).
En als je het zat bent, haal je het vak deels of helemaal leeg. Als de sla te groot wordt, oogst ik de kroppen stuk voor stuk in z'n geheel.
Hou je bakken schoon
Haal tijdens de groei van de planten onkruid meteen weg.
Verwijder aangetast, geel en dor blad ook meteen, want dat is voer voor schimmels. Bovendien trekt het slakken en ander ongedierte aan.
Ondersteun je hoge en klimmende groentes
Help de klimmende groentes zoals de peultjes en de stokbonen hun weg omhoog te vinden aan het klimrek.
Geef stamboontjes, de wintererwt en de sugarsnaps steun met een rekje van gaas. Planten die plat op de grond liggen, zijn extra vatbaar voor narigheid. Met zo'n rekje hou je ze meteen netjes binnen het vak.
Tomaten en klimcourgettes
Bij de tomaat en de klimmende courgette maak je de hoofdstengel vast aan het klimrek. Deze klimmen niet vanzelf ;-)
Onze klimcourgette krijgt een langere stengel die je vast maakt aan het klimrek en zo omhoog leidt. Doe dat vanaf het prille begin, want als de stengel eenmaal stug is lukt je dat niet meer.
Zelf gebruik ik clips of tie-rips om de steel vast te maken aan het net.