Dinsdag 1 mei 2018

Verbod op bijengif

Hè hè, eindelijk: er komt een verbod op een aantal soorten landbouwgif die de grote achteruitgang van de bijenpopulatie veroorzaken.

Verbod op bijengif eind 2018 van kracht

Na jaren actievoeren, het indienen van miljoenen proteststemmen en alarmerende noodkreten van imkers is het nu dan gelukt.

De 28 EU-lidstaten besloten afgelopen vrijdag om een drietal neonicotinoïden - grote veroorzakers van de bijensterfte - aan het eind van het jaar te verbieden.

Middeltjes tegen mieren en vliegen

Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in de mierenpoeders van Bayer en Pokon en stickers tegen vliegen.

Schrik niet: de 0,5 gram werkbare stof die in zo'n doosje mierengif zit, kan in z'n eentje de totale bijenbevolking van Nederland om zeep helpen. 30 miljoen bijen!

Schadelijke bestrijdingsmiddeltjes van Bayer en Pokon
Schadelijke bestrijdingsmiddeltjes van Bayer en Pokon

Gewasbescherming en zaaizaadcoating

De stoffen worden ook op grote schaal ingezet om ongedierte in de teelt te bestrijden.

Maar het zenuwgif dat er in zit doodt ook nuttige insecten zoals honingbijen, hommels en wilde bijen. En die zijn juist weer onmisbaar voor de bestuiving van de gewassen.

Boeren mogen deze stoffen dus niet meer op het open veld gebruiken. En de gecoate zaden mogen ook niet meer.

De grote zaadtelers en boeren zijn verre van gelukkig met dit eu-besluit. Want, zo zeggen ze, het verbod betekent voor hun een enorme financiële strop.

1-0 voor de bij

Maar ik ben superblij met deze uitkomst. En met mij velen. En de bijen.

Zo zie je maar dat grote acties van Greenpeace en Avaaz toch invloed hebben. Al duurt het vaak lang voor er eindelijk iets mee gedaan wordt.

Uiteraard is dit maar een eerste stap. Er zullen nog vele moeten volgen wil er weer een echt veilig leefklimaat voor de bijen komen.

Voor nu high five en bedankt voor het stemmen!

sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks