Het is nog niet eens half februari maar de vraag "Kan ik nu al zaaien?" krijg ik al weer volop binnen.
Terwijl het buiten nog hartstikke koud is: de mix in de bakken is stijf bevroren.
Dus om maar met de deur in huis te vallen: nee.
Zelfs voor binnen voorzaaien is het echt nog veel te vroeg!
Ongeduldig
Zo rond deze tijd begint het bij veel mensen te kriebelen.
Ik snap dat wel: je eigen groentes zaaien, verzorgen en oogsten is hartstikke leuk.
Bakken worden gekocht of getimmerd en de zakken Makkelijke Moestuinmix worden alweer opgehaald. Ook komen er foto's van kasachtige bouwsels binnen die over de bakken staan. In de hoop nu al te kunnen beginnen.
Voorpret
Voorpret is hartstikke leuk, dromen van mega-grote oogsten idem. Maar laat je niet verleiden om te vroeg te zaaien.
De reden is simpel: de temperatuur is nog te laag en de dagen nog te kort. De komende weken blijft het koud met een grote kans op nachtvorst.
En geloof me: niets is zo frustrerend dan je prille groene plantjes na een nachtje strenge vorst aan te treffen als een zielig hoopje bevroren ellende.
Saaie bakken
Helaas dus: je bakken staan er nog even heel saai bij.
Net als die van mij. Ze zijn leeg, op een enkele hardnekkige overwinteraar na:
Voorzaaien dan?
Nee, ook nog niet. Daarmee kan je beter wachten tot de dagen weer langer worden.
En ja, ik weet het: in blogs, kranten en in magazines staat hoe leuk het is om nu al je zaadjes op de vensterbank voor te kweken.
Maar bespaar je de moeite: de plantjes krijgen niet genoeg licht om goed en stevig op te groeien.
Voor de meeste groentes is het in huis veel te droog en te warm. Dan groeien ze te hard en krijgen lange slappe steeltjes:
Binnen voorzaaien is sowieso lastig. Het lukt maar weinig mensen om plantjes op een vensterbank langer dan een maand in leven te houden. Tegen die tijd zijn ze zó slap en uitgeput, dat ze de overgang naar de buitenlucht meestal niet overleven.
Dus tenzij je heel ervaren bent en/of de lampen en voorzieningen hebt die kwekerijen gebruiken, zou ik het zo lang mogelijk uitstellen.
Wanneer dan wel?
Veldsla is de eerste groentes die je direct in je bak zaait. Als de grond niet bevroren is, zou je dat nu al kunnen doen. Peultjes, sugarsnaps en wintererwten kunnen vanaf volgende week.
In een koude kas of bak kan je ook al winterpostelein en spinazie zaaien.
Zelf begin ik meestal pas in maart, dan kan je ook sla en andere groentes zaaien.Maar dat hangt ook af van het weer.
In 2014 was het in maart al prachtig en schoot alles de grond uit. Maar in 2013 vroor het tot eind april. Toen was er nog even sprake van een 11-stedentocht ;-).
Wat zaai ik voor?
Voorzaaien doe ik in het voorjaar bijna alleen bij de zomergroentes: tomaat, courgette, komkommer en pompoen. Dat stel ik zo lang mogelijk uit. Tomaten op z'n vroegst eind maart en de rest pas eind april / begin mei.
Verreweg de meeste groentes zaai ik rechtstreeks in de bak. Op de tijd die op de zakjes aangegeven staat. De plantjes die daaruit opkomen zijn veel sterker dan hun binnen voorgezaaide broeders.
Later beginnen is vaak beter
Ik leerde die les in 2009, toen mijn moeder siererwten kweekte. Die stonden 5 weken lang onder daglichtlampen in de bijkeuken en werden best mooie plantjes.
Ze plantte die in april buiten uit. Diezelfde dag heeft ze er nog wat erwten naast gezaaid, rechtstreeks in de mix.
En wat denk je? Na een maand hadden de laatste de voorgezaaide plantjes ingehaald. Later bloeiden ze ook nog veel uitbundiger.
Zelf doe ik dat voorzaaien dus zo min mogelijk. Dat raad ik jou ook aan, zeker als je nog niet zo ervaren bent.
Wat later is écht nog vroeg genoeg en nu is het gewoon nog té vroeg.