Op naar de zomerse moestuin

Nog even en het is officieel zomer. Over hoe je van een MM een moeilijke moestuin maakt, water geven, slakken, en wat te doen als je op vakantie gaat?
header-mail-MM-13-juni.jpg
Lekker hoor!
Nog een paar dagen: dan is het officieel zomer. Wat zal deze zomer worden? Warm en droog zoals de afgelopen week, of nat en koud zoals het voorjaar?

Of iets er tussenin, dat kan natuurlijk ook 🙂. 

Zon, warm en weinig regen

De komende tijd blijft het warm en droog. En dat betekent water geven. 

Je plantjes hebben nu regelmatig wat extra water water nodig.  Geef je dat niet, dan komen je net gezaaide zaadjes niet op, en blijven je zaailingen veel te klein. 
water-geven-mail-MM-13-juni.jpg
Geef vooral de kleine plantjes regelmatig wat extra water
Maar omdat de Makkelijke Moestuinmix dat water heel goed vasthoudt, geef je alleen water waar het nodig is: aan de voet van de plantjes. Zo geef je wel 80% minder water dan in een gewone moestuin.
 
Alles over water geven in een Makkelijke Moestuin. 

Hoe maak je van een Makkelijke Moestuin een moeilijke?

Die vraag had je nog van me tegoed. Toch kun je het beter omdraaien, want zet jij een echte Makkelijke Moestuin neer, dan overkomt je dat niet. 
 
Ik geef je 10 punten die het verschil maken tussen wél of géén succes.  Bovendien zie je meteen hoe ik destijds begon - en langzaam wijzer werd:

Wat is een echte Makkelijke Moestuin? 
echte-MM-13-juni.jpg
Mijn eerste website

Slakken alert 🐌🐌🐌

Jep, het is weer zover. We komen ze weer overal tegen. Grote slakken, kleine slakken, zwarte, bruine, grijze slakken, mét een huisje, zonder huisje.

Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze zijn op zoek naar iets lekkers. Bij voorkeur iets dat in jouw of mijn bakken staat.

Gelukkig kun je er best wat tegen doen. MM-mini’s verplaats je makkelijk naar een plek waar slakken moeilijk bijkomen. Op een tafel of een pallet komen ze lang niet zo snel.

Ook een Airbak past prima op een tafeltje:
slakken-MM-13-juni.jpg
Minder last van slakken op een tafeltje.
Op de Kennisbank staan een aantal pagina’s over slakken. Vol tips, huismiddeltjes die wel en die niet  helpen, briljante uitvindingen en tig foto's van mijn experimenten. Echt: ik heb zo'n beetje alles uitgeprobeerd 😉

Begin op deze pagina.

Helaas is ons schrikdraad ook al uitverkocht. Da’s super jammer, want dat is zo’n beetje het enige middel dat echt helpt om die beesten uit je bakken te houden. 
 
Het enige nadeel eraan was de montage: dat was een hele uitdaging. We gingen dus terug naar de tekentafel, maar een nieuwe versie kost veel meer tijd dan we verwachtten. 

Ook ik zal het dus voorlopig weer moeten doen met al die andere middeltjes 😐

Dit jaar weer op vakantie?

Ja, daar heb ik ook wel zin in. Al weet ik nog niet of het dit jaar wel zal lukken. 
 
Maar als jij wel gaat, wat doe je dan met je moestuinbakken?

Tips voor wat je kunt doen vóór je op vakantie gaat. 
vakantie-MM-13-juni.jpg
Wat doe je met zo'n volle moestuinbak als je op vakantie gaat?

Ondertussen op de community

Wat een feest op de community. Prachtige bakken vol vers groen, de eerste oogsten, MM-ers in de dop die zich voor het eerst wagen aan een moestuintje: helemaal leuk. 
 
Hieronder foto's van het hulpje van Annemieke 2005, de eerste oogst van Amanda123, de bloeiende groentes van Silvia en de frisse smoothie van Sanne Bo:
vierluik-community.jpg
Foto's van de MM-community
En ja: er zijn óók veel vragen, soms twijfel of het wel goed gaat, ergernis over beestjes en vogels, en wat je daar tegen moet doen. 
 
Nou staat er al heel veel op de Kennisbank, maar beginnende MM-ers die voor het eerst gaan zaaien, weten dat vaak nog niet. Gelukkig zijn er ook ‘ervaren rotten’ die ze helpen en/of doorverwijzen.

Daar zijn we hartstikke blij mee, dus als je mee wilt helpen, heel graag 😀

Lutje en de Planty-zaden

Ik schreef al eerder over Lutjes prachtige project: Minima Moestuintjes. Daarmee helpt ze in haar gemeente al 50 mensen met een eigen MM. Ze zet zich nu ook in voor andere projecten, en zit al met andere gemeentes aan tafel. 
 
Wat de Planty-zaden daarmee te maken hebben? Het volgende:
 
Eind 2019 wilden we Planty lanceren met 12 soorten zaden. Alleen voor de Planty’s /MM-mini's. We lieten toen zadenzakjes drukken en vullen. Later besloten we om de MM en Planty samen te voegen en voortaan dezelfde producten te voeren en waren deze zakjes niet meer nodig. 
planty-zaden-MM-13-juni.jpg
Zakjes Planty zaden
En nu? Toch maar verkopen? 
 
Samen met Lutje verzonnen we iets veel leukers: wij stuurden alle zaden naar haar en zij gaat ze verdelen onder verschillende projecten: bijzondere scholen, instellingen, noem maar op. Hier lees je er meer over.

Dus als jij denkt : ah, ik weet wel een perfecte bestemming voor die zaden: schrijf Lutje (of eigenlijk Laura 😉 ) een mailtje, vertel er iets over en misschien helpen wij zo met met z'n allen ook weer een ander mooi project. Haar mailadres is: minimamoestuintjes@gmail.com.

(De tekst op de zakjes is in het Engels, maar je kunt ze gebruiken met de app van de Makkelijke Moestuin en/of de Planty Gardening app. Oh: en de expiratie datum moet 2024 zijn ipv 2022, die is verkeerd gedrukt.)

Zo. dat was het weer voor vandaag

Nee, ik ga het niet over al onze uitverkochte bakken hebben, daar baal ik net zo hard van als jij. Als alles goed gaat, komen er deze week wel weer MM-mini's binnen. Duimen dus.

Geniet van het mooie weer, en blijf drastisch oogsten, óók als je niet op vakantie gaat. Wees daarom af en toe streng en maak plaats voor iets nieuws.

Normaal zou ik in deze tijd de peultjes al vervangen door een klimcourgette of komkommers. Maar omdat het dit jaar zo lang koud bleef, zijn m’n peultjes nog lang niet leeg-geoogst.

Dus staan ze nu geduldig te wachten tot het zover is:
klimmers-mail-MM-13-juni.jpg
Nog te oogsten peultjes en de klimcourgette en komkommers.
Om even door te gaan over peultjes, sugarsnaps en wintererwt: je kunt ze nog net zaaien. Waarschijnlijk kom je er nu in om, maar over een paar weken heb je ze leeg-geoogst. Zaai je ze nu nog een keer, dan heb je over een week of 6 weer een nieuwe lading 😀 

De volgende mail ga ik het hebben over beestjes: zowel de gewenste als de ongewenste. En over hoe je je zomergroentes in tip-top conditie houdt. 
 
Tot dan! 
sig.jpg

PS: Wil je ook iets delen, of reageren op deze nieuwsblog?

Deel dan je verhaal (en foto's) op onze super actieve community, of laat een reactie achter bij deze post. Ik kijk er naar uit!

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks