Zondag 20 oktober 2024

Meer oogsten met nóg betere zaden?

Op zoek naar bijzondere groentes. Omdat we niet alleen volop willen oogsten maar óók weggeblazen willen worden door de smaak.
RZ-groentes-aduard-06.jpg
We kiezen de beste én lekkerste zaden.
In de afgelopen blogs vertelde ik je over onze nieuwe waterreservoirs. Die maakten we zodat je niet alleen veel minder vaak water hoeft te geven, maar je groentes ook nog eens veel beter groeien.

Da's een mooi voorbeeld van hoe we het jou - en vooral ook onszelf - zo makkelijk mogelijk willen maken om eigen groentes te verbouwen.

Dat was ons doel toen we begonnen, en zal het ook altijd blijven.

Zaden

Welke zaden we voeren zijn daarin super belangrijk. Want die moeten niet alleen 100% passen bij ons systeem, maar we willen óók de allerbeste.

Daarom zijn we voortdurend op zoek naar bijzondere soorten: nóg lekkerder, nóg makkelijker te telen en met nóg meer opbrengst.

Dit jaar vonden we bijvoorbeeld een pluksla met 2-kleurig blad. Zet je zo'n krop op een vak van een van onze bakken, dan zie je meteen hoe groot die is:
RZ-groentes-aduard-10.jpg
Trival pluksla in een vak van 30x30 cm
Ook het blad is groot. Haal je drie van die bladeren van de krop af en pluk je die in stukken, dan heb je in één klap een prachtige salade.

Knapperig, kleurig en ook nog eens super-lekker:
combi-pluksla.jpg
Een paar bladeren zijn genoeg voor een bord vol salade
De kropsla Greenborough is ook al zo groot.

Da's echt een slasoort voor wie van traditionele kropsla houdt. Met boterzacht blad en - alweer - een hele lekkere smaak:
combi-sla.png
De zachte botersla Greenborough
Ken je de kleine kropjes Little-Gem sla die je soms in de supermarkt kunt kopen? Die zitten meestal met 3 stuks in een pakje.

De Tendita is ook zoiets, maar dan nog 10 x lekkerder. De afzonderlijke blaadjes zijn net lepeltjes en sterk genoeg om te vullen met bijvoorbeeld wat couscous of een eiersalade. Hoe leuk is dat?

De kropjes blijven vrij klein en daarom zouden er dus 4 in een vak passen:
combi-gem.png
Tendita Little Gem sla
Maar het waren niet alleen sla-soorten waar we enthousiast over zijn. Want we vonden ook twee bijzondere soorten kool.

En dat terwijl we die tot nu toe altijd afraden omdat ze én te veel ruimte innemen (meer dan 1 vak) én meteen onder de rupsen zitten als je ze niet afschermt voor vlinders.

Maar kijk eens naar deze spitskool:
combi-spitskool.png
Spitskool Sonsma
Deze soort is iets compacter dan de meeste andere soorten spitskool - en neemt nog steeds meer ruimte in dan 1 vak - maar kan wel prima in een MM-mini of MM-airbak of in de hoek van de achterste rij van een hero- of bamboebak.

En de smaak is weer onovertroffen: zoet genoeg om rauw uit het vuistje te eten - dat deden wij 🙂 - of toe te voegen aan salades. Maar je kan 'm vast ook prima gebruiken om mee te roerbakken of om er de lekkerste zuurkool van te maken.

En wat denk je van deze boerenkool?
boerenkool.jpg
Karillo boerenkool
Ook deze neemt behoorlijk wat ruimte in, maar alweer minder dan andere soorten. Vooral omdat deze soort wat meer omhoog groeit dan in de breedte. Daarom kun je 'm langs een stok wat omhoog leiden.

Je kunt 'm al vroeg in het voorjaar voor-zaaien en dan eind maart buiten uitplanten. Zo kun je er vanaf juni het hele jaar - tot ver in de winter - van oogsten.

Maar wat vooral zo bijzonder is, is de smaak. Ja ja: het wordt wat veel-van-hetzelfde maar ik heb serieus nog nooit zulke lekkere boerenkool geproefd.

Het blad is rauw al super lekker, dus ideaal voor groene smoothies, maar ook voor een oer-hollandse stamppot boerenkool. Aardappels, deze boerenkool, wat boter en een snufje zout, en je wilt nooit meer de boerenkool uit de winkel 😐

Waar komen deze soorten vandaan?

Bij het Nederlandse zadenbedrijf Rijk Zwaan. Daar werken mensen die met eindeloos geduld de planten nét zo lang met elkaar kruisen totdat er een extra sterke en super-lekkere soort uit komt.
IMG_7032.jpg
Thijs van Rijk Zwaan en Robbin met de spitskool
Dat 'veredelen' gebeurt dus door kruisbestuiving, en is volledig natuurlijk. Het heeft dan ook niets te maken met genetische manipulatie of gebruik van synthetische middelen.

Maar daardoor duurt zo'n proces ook wel erg lang: bij deze spitskool praat je dan al snel over een jaar of 10.

Nog meer soorten?

Jazeker. We kwamen ook nog een mooie andijvie-soort tegen, een spinazie die je hartje zomer kunt zaaien, een snijbiet die met z'n 9-en in een vak past en die je sneller kunt oogsten dan die van ons, én hele lekkere radijsjes.

Maar daarover vertel ik wel een andere keer 🙂
spinazie-snijbiet.jpg
Zomerspinazie en snijbiet
Sowieso gaan wij ze zelf volgend jaar allemaal testen.

En ik heb zo'n vermoeden dat er ook een aantal in het testpakket 2025 terecht komen. Dat zal rond begin maart in de zadenshop staan en dan kan je met ons mee doen 🙂

Wat gaan we nog meer doen?

Onder andere het doorspitten van de site, want die kan hier en daar echt wel beter. Op de Kennisbank staan bijvoorbeeld pagina's met informatie en foto's van meer dan 10 jaar oud. Soms deden we toen iets anders dan nu, en gebruikten we andere spullen.

Komen we iets tegen wat wel iets actueler kan - en kun jij ons met foto's van jouw tuin daarbij helpen - dan doen we een oproep op de community. Zoals deze:

Waar staat jouw moestuinbak?

De beste plek voor een Makkelijke Moestuin is in de zon, liefst een beetje beschut, en niet te dicht bij bomen en struiken. En vooral ook lekker dicht bij huis en goed in het zicht.

Bij Bart staan de bakken voor zijn keukenraam: 'Zo’n groen uitzicht geeft mij een heel relaxed gevoel en ik zie direct wat ik kan gebruiken in de keuken 😊'
fbakken-bart-thumb-1.jpg
De MM-hero's van Bart staan voor het raam van zijn keuken
Kijk: da's nou echt een perfecte plek. Maar er zijn vast wel meer MM-ers die de bakken op zo'n ideale plek hebben staan, misschien jij wel 🙂

Zo ja: wil je dan reageren met een - of meerdere - foto's? Dan hebben wij straks tig mooie voorbeelden en wordt de Kennisbank steeds beter en leuker.

Naar de post op de community.

(Het hoeven geen foto's van nu te zijn hoor, mag ook van het voorjaar, de zomer of van vorig jaar.)

Zo, dat was het voor vandaag

De volgende keer vertel ik je - onder andere - over hoe je je tuin alvast klaar maakt voor de winter.

Tot dan!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks