Meer oogsten met nóg betere zaden?
Da's een mooi voorbeeld van hoe we het jou - en vooral ook onszelf - zo makkelijk mogelijk willen maken om eigen groentes te verbouwen.
Dat was ons doel toen we begonnen, en zal het ook altijd blijven.
Zaden
Daarom zijn we voortdurend op zoek naar bijzondere soorten: nóg lekkerder, nóg makkelijker te telen en met nóg meer opbrengst.
Dit jaar vonden we bijvoorbeeld een pluksla met 2-kleurig blad. Zet je zo'n krop op een vak van een van onze bakken, dan zie je meteen hoe groot die is:
Knapperig, kleurig en ook nog eens super-lekker:
Da's echt een slasoort voor wie van traditionele kropsla houdt. Met boterzacht blad en - alweer - een hele lekkere smaak:
De Tendita is ook zoiets, maar dan nog 10 x lekkerder. De afzonderlijke blaadjes zijn net lepeltjes en sterk genoeg om te vullen met bijvoorbeeld wat couscous of een eiersalade. Hoe leuk is dat?
De kropjes blijven vrij klein en daarom zouden er dus 4 in een vak passen:
En dat terwijl we die tot nu toe altijd afraden omdat ze én te veel ruimte innemen (meer dan 1 vak) én meteen onder de rupsen zitten als je ze niet afschermt voor vlinders.
Maar kijk eens naar deze spitskool:
En de smaak is weer onovertroffen: zoet genoeg om rauw uit het vuistje te eten - dat deden wij 🙂 - of toe te voegen aan salades. Maar je kan 'm vast ook prima gebruiken om mee te roerbakken of om er de lekkerste zuurkool van te maken.
En wat denk je van deze boerenkool?
Je kunt 'm al vroeg in het voorjaar voor-zaaien en dan eind maart buiten uitplanten. Zo kun je er vanaf juni het hele jaar - tot ver in de winter - van oogsten.
Maar wat vooral zo bijzonder is, is de smaak. Ja ja: het wordt wat veel-van-hetzelfde maar ik heb serieus nog nooit zulke lekkere boerenkool geproefd.
Het blad is rauw al super lekker, dus ideaal voor groene smoothies, maar ook voor een oer-hollandse stamppot boerenkool. Aardappels, deze boerenkool, wat boter en een snufje zout, en je wilt nooit meer de boerenkool uit de winkel 😐
Waar komen deze soorten vandaan?
Maar daardoor duurt zo'n proces ook wel erg lang: bij deze spitskool praat je dan al snel over een jaar of 10.
Nog meer soorten?
Maar daarover vertel ik wel een andere keer 🙂
En ik heb zo'n vermoeden dat er ook een aantal in het testpakket 2025 terecht komen. Dat zal rond begin maart in de zadenshop staan en dan kan je met ons mee doen 🙂
Wat gaan we nog meer doen?
Komen we iets tegen wat wel iets actueler kan - en kun jij ons met foto's van jouw tuin daarbij helpen - dan doen we een oproep op de community. Zoals deze:
Waar staat jouw moestuinbak?
Bij Bart staan de bakken voor zijn keukenraam: 'Zo’n groen uitzicht geeft mij een heel relaxed gevoel en ik zie direct wat ik kan gebruiken in de keuken 😊'
Zo ja: wil je dan reageren met een - of meerdere - foto's? Dan hebben wij straks tig mooie voorbeelden en wordt de Kennisbank steeds beter en leuker.
Naar de post op de community.
(Het hoeven geen foto's van nu te zijn hoor, mag ook van het voorjaar, de zomer of van vorig jaar.)
Zo, dat was het voor vandaag
Tot dan!