zo. 06 dec. 2020

Het boek dat je echt leert moestuinieren

In een moestuin die overal kan, zo groot of klein als jij wilt, die je een paar minuten per dag kost en toch een mega-oogst per vierkante meter oplevert.

Nieuwe boek van de Makkelijke Moestuin
Het nieuwe MM-boek

Waarom een boek als er ook een site/kennisbank/app is?

Tja, dat dacht ik een paar jaar geleden ook. Als echte millennial - de generatie tussen 1985 en 2000 - ben ik meer van het internet en de apps dan van de boeken. 

Maar toch: een boek is anders. Lekker om in te bladeren, even snel iets op te zoeken en als je net begint is een boek vele malen handiger dan een site.

Dat verzin ik niet zelf hoor, dat zeggen andere MM-ers. Kijk maar naar deze reacties op de community:

Groentje Kadee: 

"Ik vind het boek een hele mooie basis en zeker ook een aanvulling naast de vele info in de app en (ook niet te vergeten) de kennisbank op de website. Het boek ligt bij mij thuis altijd voor het grijpen."

Meer argumenten van MM-ers

Veronique:

Boek verveelt nooit, je zal zien dat je het naast je eigen kennis, de ervaringen binnen deze community en de app toch nog met regelmaat doorbladert. Echt een momentje voor jezelf wanneer je aan het lezen bent 🐝🦋🐛🌱🥕🥒🥬

Vitalientje: 

Je gaat heel veel plezier van dit boek hebben. Het is heel informatief en op een leuke manier geschreven. Ook mooi geïllustreerd!

Shahaira: 

Dit boek is mijn MM bijbel en gebruik ‘m nog steeds als naslagwerk. Net als jij is het bij mij ook zo begonnen. Leest makkelijk en snel. Een waar leesgenot!

Patris:

Het boek zit heel goed in mekaar, heel doordachte leidraad, top 👍 veel lees- en 🌱MM🌱plezier!

Jaqueline1:

Het is een moestuinboek dat je in één ruk uit leest, zo leuk is het geschreven. Veel plezier!

Vrouwholle:

Ja dat boek is een heerlijk boek ik geniet er ook nog steeds van!!👍😍 En super inspirerend na het lezen kun je helemaal niet meer wachten om te beginnen!! 👍😅

Ik heb het boek al een tijd in gebruik en zou hem echt niet willen missen... Heb hem net gister uitgeleend en erbij gezegd dat ik hoop hem snel terug te krijgen!! 😉🌱

AC!:

Het boek is hier een soort bijbel geworden... kunnen er geen genoeg van krijgen :-)!

Liedeke:

Wat is het boek toch geweldig! Echt zo'n volledige handleiding!

InekeBu

Ik zou 'm niet willen missen. Ook vandaag nog in gekeken. En m'n vriendin die ook wil gaan MM-en, krijgt mooi een eigen boek. Ik houd de mijne lekker zelf 😉

Nou gaat al die lofzang over het vorige boek, maar het nieuwe boek is minstens zo mooi. Mooier vind ik zelf.

Vooral ook omdat er niet alleen foto’s van mij en mijn tuin in staan, maar ook van jullie: van echte Makkelijke Moestuinen die er allemaal een beetje anders uitzien:

Als je wilt kan je hier alvast een kijkje nemen:

Waarom een update?

Het vorige boek schreef ik in 2014. Dat was de derde versie.

In de jaren daarna maakten we een app, een community, experimenteerden we met van alles en werd het systeem van de Makkelijke Moestuin nóg beter, nóg makkelijker en nóg duidelijker. Mede dankzij al die andere MM-ers. Zij leerden van mij en ik leerde van hun. 

Maar door al die verbeteringen, kwam het boek niet meer 100% overeen met wat we nu doen. Tja, dan zit er niets anders op dan het boek te herschrijven. 

Wat is het verschil met het vorige boek?

Da’s best veel. Want ik nam niet alleen alle veranderingen mee, maar ook alles wat ik van andere MM-ers hoorde. Alle dingen waar ze toch nog over twijfelden zijn weg, en waar ze graag wat meer info over wilden voegde ik juist toe. 

Zo vind je er o.a.:

  • helder stappenplan voor het opzetten van een moestuin die precies bij jou past

  • veel foto’s van andere MM’ers

  • 33 soorten groentes in handige levels 

  • uitgebreid deel met o.a. technieken, planten en oplossingen bij problemen

  • wat te doen als er wat mis gaat

  • volop aandacht voor natuurlijk en verantwoord tuinieren

  • de mindset van een effectieve MM-er

Het boek heeft dan ook maar liefst 60 extra pagina’s.

Kijk: het boek gaat over de Makkelijke Moestuin. Net als het vorige boek. Sommige informatie is dan ook hetzelfde. Al is het in dit boek wel wat meer to-the-point beschreven. 

Wat is niet veranderd?

De prijs. Die is nog steeds € 25,-. Ondanks dat het mooier is dan het vorige boek en veel meer bladzijdes heeft. 

Bovendien gaat een groot deel van de opbrengst van het boek nog steeds naar onze Goede Doelenpot. Daarmee ondersteunen we o.a. scholen en instellingen. Da's des te meer een reden om het bij ons te kopen en niet bij bol.com of zo, toch?

De opbrengst van de boeken van de Makkelijke Moestuin gaat voor een deel naar de Goede Doelenpot voor scholen en instellingen
MM-bakken op een middelbare school

Wat maakt dit boek anders dan andere moestuinboeken?

Kijk: er zijn talloze moestuinboeken, producten en workshops, maar ze spreken elkaar allemaal tegen en vaak leer je nét te weinig. 

Voor beginners is dat een ramp. Die hebben juist één compleet systeem nodig dat altijd werkt. Van het opzetten tot en met het gebruik, en zonder twijfel over wat je moet doen. De Makkelijke Moestuin is precies dat. 

Inmiddels weet ik precies waar beginners de mist in gaan, wat ze moeten weten om niet in de stress te schieten, en hoe ze stap-voor-stap een prachtige moestuin kunnen opzetten én onderhouden. 

Mijn expertise is dan ook niet om de állergrootste pompoen of de apartste groentes te verbouwen, maar om jou te leren moestuinieren.

Voor wie?

Voor iedereen die op een leuke, haalbare én rendabele manier wil moestuinieren.

Voor beginnende MM-ers die zich goed willen voorbereiden, 

Voor gevorderden die al een poosje bezig zijn en die meer uit het systeem willen halen

Voor doorgewinterde tuinders die willen overstappen op een makkelijkere manier van moestuinieren. Op minder ruimte, met minder materialen en met veel minder werk. Maar met evenveel voldoening en enorme oogsten.

Makkelijk Moestuinieren in hartje Amsterdam
Makkelijk Moestuinieren in hartje Amsterdam

Met dank aan iedereen die meehielp

Het maken van het boek was echt een idioot grote klus. Maar we hebben het met z'n allen gedaan en we zijn er hartstikke trots op.

We krijgen het halverwege december in huis en kunnen niet wachten tot we het in handen hebben.

Iedereen die in het boek staat krijgt van ons een exemplaar - net als de mensen die zo lief waren om te helpen met het corrigeren van de teksten.

Alle anderen kunnen het alvast bestellen in de shop.

Alvast super bedankt!

PS: Speciale aanbieding voor de maand december

Om de komst van het nieuwe boek te vieren, stelden we een mooi pakket samen. Met het nieuwe boek, de MM-zadenkist en het basispakket met 12 zakjes zaden.

Normaal kost dat samen € 58,- maar nu maar € 50,-. Dat scheelt je toch maar mooi € 8,- en je hoeft er geen verzendkosten voor te betalen.