De goede doelen pot van de MM

Een deel van de opbrengst van de Makkelijke Moestuinboeken gaat naar de MM Goede Doelen Pot.

Dit is een potje waarmee we verschillende projecten ondersteunen. Zoals bijvoorbeeld de aanleg van Makkelijke Moestuinen bij scholen of instellingen.
Goede-doelen-pot.jpg

Het goede doel

Toen ik 14 jaar was en met de website MakkelijkeMoestuin.nl begon was ik best wel onder de indruk van de Square Foot Garden Foundation.

De grote droom van Mel Bartholomew - de uitvinder van Square Foot Gardening - is om zoveel mogelijk arme mensen in ontwikkelingslanden in staat te stellen hun eigen voedsel te verbouwen en zelf in hun levensonderhoud te voorzien. Om zijn droom waar te maken heeft hij de Square Foot Garden Foundation opgericht.

Een groot deel van de opbrengst van mijn eerste boek ging naar deze stichting. Er werden vierkante metertuinen bij daklozenprojecten opgericht, schooltuinen opgezet, veel kerkelijke instanties kregen hulp bij het opzetten van gemeenschapstuinen.

De stichting is ook actief in ontwikkelingslanden. Vooral in Zuid- en Midden Amerika. Maar ook in India:
Groot SFG-project in India
Groot SFG-project in India

Een eigen Makkelijke Moestuin fonds

Scholen en instellingen die hulp nodig hebben zijn er hier in Nederland ook en op mijn reizen kom ik genoeg projecten tegen waar de Makkelijke Moestuin veel kan betekenen.

Zo hielp ik een school hier in de buurt met het plaatsen van een aantal bakken. Dan merk je dat je met weinig geld veel kan doen en ook nog andere bedrijven kan overhalen om mee te doen. Dus waarom niet zelf leuke dingen doen met ‘de goede doelen pot’?

Waar komt het geld vandaan?

Van elk boek dat we zelf rechtstreeks via deze website verkopen gaat een flink deel van de opbrengst in de pot.

Koop je het boek in de winkel dan is dat bedrag beduidend lager want daar houden we veel minder aan over.

Als ik meedoe aan een wedstrijd en daar geld mee win gaat het ook in de pot. Zo won ik ooit de Pluk van de Petteflet-prijs van € 3000,-.
moestuin-in-bakken-11-15-4.jpg
Pluk van de Petteflet prijs

Waar gaat het geld naartoe?


Inmiddels zijn er talloze dingen mee gedaan. We begonnen met het mee betalen aan een enorme schooltuin in Sauwerd. Daar staan maar liefst 24 (!) MM-bakken.
goede-doelen-school-sauwerd-1.jpg
MM-schooltuin in Sauwerd

Ook staan er een compostfabriek, fruitbomen, een insecten hotel, huisvesting voor egeltjes en meerdere nestkastjes. Niet alleen de school geniet daarvan: het is een echte gemeenschapstuin waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten.

Voor groep 3,4 en 5 van Juf Linda op de school in mijn eigen dorp hebben we - samen met Eisse - een prachtige Makkelijke Moestuinbak met klimrek neergezet.
moestuin-in-bakken-11-15-6.jpg
Makkelijke Moestuinbak bij de school in Den Andel
Hetzelfde deden we bij een school in Scheemda - daar staan er nu vier. We gaven daar zelfs nog een ochtendje les. Dat deed ik toen nog 😉
moestuin-in-bakken-11-15-2.jpg
Lesgeven op een basisschool in Scheemda
Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar er zijn er veel meer.

Project Gezondere Kinderen

In 2014 begonnen we het project 'Gezondere kinderen door een Makkelijke Moestuin'.

Dat bestond uit 3 onderdelen:
  1. Het allerleukste tuinboek voor kinderen maken - waardoor ze zelf willen en kunnen moestuinieren.
  2. Promotie van de MM op scholen.
  3. De MM nóg bekender maken via de media.
Inmiddels is Het Grote Makkelijke Moestuin kinderboek al lang klaar en verkrijgbaar in de shop.

Veel scholen werken al met de MM-methode en jaarlijks komen er steeds meer bij. Kloppen ze bij ons aan vóór ze hun tuin opzetten, dan helpen we ze met advies en een flinke korting op de materialen.

Ook de derde stap lukt al aardig maar hoe meer tam-tam, hoe beter 🙂
Het grote Makkelijke Moestuin kinderboek

Wat doen we nu?

We doneren aan onderzoeken op de universiteit, geven talloze kortingen aan mooie projecten en zijn bezig om de gratis app geschikt te maken voor klimaatzones over de hele wereld.

Eén van die mooie projecten is de Minima Moestuintjes. Daarmee heeft Laura al 50 gezinnen geholpen die voor een deel afhankelijk zijn van de voedselbank.

Hier zie je een filmpje waarin Laura uitlegt wat ze doet.
minima-moestuintjes.jpg
Kerststand van Minima Moestuintjes om bekendheid te krijgen
Verder plaatsten we bakken bij verpleeghuizen voor demente bejaarden en ondersteunen we soortgelijke initiatieven in het hele land.

De leukste manier om mee te helpen

Als je mee wilt helpen aan al mijn mooie projecten hoef je maar één ding te doen: mijn boeken te kopen. Liefst hier natuurlijk: in onze eigen webshop.

Je boft want mijn boeken zijn hartstikke leuk. Mensen zijn er super enthousiast over dus je krijgt én het leukste moestuinboek wat er is én je doet een goede daad.

Het zijn ook leuke cadeaus om weg te geven. Dan maak je meteen nóg iemand blij 😀 Meer over mijn boeken.

Alvast bedankt!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks